ΤΟΠΙΚΑ

Σε άνθηση… ξανά ο κατασκευαστικός κλάδος

σε-άνθηση-ξανά-ο-κατασκευαστικός-κλά-941743

Αύξηση οικοδομικής δραστηριότητας και μεγάλη ζήτηση ακινήτων

Ενθαρρυντικά μηνύματα εκπέμπει…η πορεία της ανοικοδόμησης στον Βόλο το τελευταίο διάστημα, παρά την συγκρατημένη στάση των πολιτών λόγω ακρίβειας. Τη δεδομένη στιγμή, στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, είναι «στα σκαριά» περίπου 30 πολυκατοικίες. Ωστόσο, από πλευράς κατασκευαστών, τονίζεται ότι θα πρέπει να περάσει η εκλογική περίοδος, για να υπάρξει ασφαλή εικόνα αναφορικά με το τοπίο στην κτηματομεσιτική αγορά.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου αναφέρει ότι η περίοδος πριν τις εκλογές αποτελεί, ανέκαθεν, μεταβατικό στάδιο. «Υπάρχει μία στασιμότητα μέχρι και τις εκλογές. Ο κόσμος εκδηλώνει τη διστακτικότητά του. Ολοι περιμένουν να περάσουν οι εκλογές για να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους» επισημαίνει.

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται είναι ότι οι νέες οικοδομές δεν παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά με τις οικοδομές του παρελθόντος. Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει τα περισσότερα νοικοκυριά, με τα ενοίκια να έχουν φτάσει στην κορυφή των τελευταίων ετών, αλλά και τη σύσταση των νοικοκυριών να έχει αλλάξει οι ανάγκες της κτηματαγοράς έχουν διαμορφωθεί.

Οι κατασκευαστές, πλέον, προσδιορίζονται σε επενδυτικά ακίνητα με μικρού μεγέθους διαμερίσματα για να μπορούν πιο εύκολα να διοχετευθούν στην καταναλωτική αγορά.

«Αυτή τη στιγμή από τις 30, συνολικά, οικοδομές περίπου το 50% αφορά επενδυτικά ακίνητα με μικρού μεγέθους διαμερίσματα της τάξεως του 30-45 τ.μ.. Διαμερίσματα, δηλαδή, που μπορούν να τα εκμεταλλευτούν οι φοιτητές, που αποτελούν ισχυρή αγορά για την πόλη του Βόλου, ή για να διατεθούν ως διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου.

Ηδη, στον Βόλο τα σπίτια που τίθενται προς ενοικίαση και είναι αδιάθετα για καιρό είναι ελάχιστα. Παρά την αύξηση που έχουν σημειώσει τα ενοίκια τα δύο τελευταία έτη, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι αμείωτο.

«Μετά από μία αλματώδη αύξηση των δυο προηγούμενων ετών στα ενοίκια έχουμε μία κάποια στασιμότητα στην περιοχή της Μαγνησίας, έναν εξορθολογισμό» αναφέρει ο τοπογράφος μηχανικός και κτηματομεσίτης, Ανδρέας Δογκάκης. Όπως τονίζει, η αύξηση αυτή συμπαρασύρεται ανοδικά και από την αύξηση στην τιμή αγοράς των ακινήτων.

Ανδρέας Δογκάκης:
Υπάρχει επαναπροσδιορισμός για το πώς μπορεί να ζήσει μία οικογένεια γι’ αυτό επιλέγονται και μικρότερες κατοικίες

«Στα νεόδμητα ακίνητα έχουμε, πράγματι, μία αρκετά καλή αύξηση των τιμών λόγω και του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης. Οι δύο αυτοί παράγοντες δημιούργησαν μία ανακατάταξη και μία ταραχή στην αγορά, που εμείς ως μεσίτες και ως μηχανικοί, ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί μετά την εκλογική διαδικασία και να μην υποστεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο» αναφέρει και προσθέτει ότι σε επίπεδο Μαγνησίας οι τιμές των ενοικίων το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρήσει στασιμότητα ως προς την αυξητική τους πορεία, αλλά και έναν εξορθολογισμό.

Ωστόσο, αναφέρει πως η αύξηση των ενοικίων ήταν πανάκεια για τον κλάδο τους. «Επρεπε να ανέβουν οι τιμές των ενοικίων. Τον τελευταίο χρόνο οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες ήταν σημαντικές. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες προέβησαν στην ανακαίνιση των κατοικιών τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση. Απλά το πρόβλημα είναι ότι οι μισθολογικές αυξήσεις των πολιτών δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξήσεις των ενοικίων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται κάθε μήνα για την αποπληρωμή» τονίζει.

Επαναπροσδιορίστηκαν οι επιλογές

Αναφορικά με την αγορά κατοικίας και από τους δύο επιβεβαιώθηκε ότι οι ανάγκες του κόσμου έχουν επαναπροσδιοριστεί.

«Μέχρι τη δεκαετία του 2010, σε όλες τις πολυκατοικίες τα διαμερίσματα ήταν από 100 έως 150 τ.μ.. Πλέον δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα διαμερίσματα, πλέον, ανά τέσσερις περίπου πολυκατοικίες βρίσκεις ένα διαμέρισμα που να ξεπερνά τα 100 τ.μ.» αναφέρει ο κ. Δογκάκης και προσθέτει «υπάρχει επαναπροσδιορισμός για το πώς μπορεί να ζήσει μία οικογένεια. Τα δωμάτια είναι, πλέον, μικρότερα και, εκτιμώ, ότι έχει αλλάξει και ο οικογενειακός προγραμματισμός δεδομένης της υπογεννητικότητας που παρατηρείται στη χώρα».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο κ. Παπαγεωργίου που αναφέρει ότι η ζήτηση για διαμερίσματα περιορίζεται στα λεγόμενα «δυάρια» με λιγότερους να επιθυμούν τα «τριάρια» και ελάχιστους έως και μηδαμινούς τα «τεσσάρια» και μεγαλύτερα.

Στην κορυφή, ωστόσο, των προτιμήσεων βρίσκονται και όσον αφορά την αγορά οι γκαρσονιέρες. «Οι γκαρσονιέρες έχουν γίνει ανάρπαστες. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες πωλούνται. Αν είναι πιο ακριβές, από ό, τι συνηθίζεται, το πολύ να πουληθούν σε 10 ημέρες» αναφέρει ο κ. Δογκάκης ενώ αναφέρει ότι η ζήτηση για αγορά διαμερίσματος σημειώνεται, παραδοσιακά, στο κέντρο του Βόλου.

Το ίδιο τονίζει και ο κ. Παπαγεωργίου που αναφέρει ότι η ανοικοδόμηση του τελευταίου διαστήματος παρατηρείται στον κεντρικό αστικό ιστό του Βόλου. «Υπάρχει ένας άτυπος δακτύλιος από την Αναλήψεως και κάτω, με τις δύο άκρες να είναι η οδός Κασσαβέτη και η Παγασών. Εκεί είναι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας και εκεί σημειώνεται και η ανοικοδόμηση αυτήν την περίοδο».

Από την πλευρά του ως κτηματομεσίτης, ο κ. Δογκάκης επισημαίνει, ακόμη, ότι πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να αγοράσουν πολύ παλιές κατοικίες συνοδευόμενες από οικόπεδα και να προχωρήσουν σε ολική ανακατασκευή.

«Μετά από χρόνια το απόθεμα γης αποκτά και πάλι σάρκα και οστά και βλέπουμε ανεκμετάλλευτες κατοικίες να ανακατασκευάζονται. Τείνουμε να γίνουμε Δυτική Ευρώπη με την τιμή του τετραγωνικού μέτρου να παρουσιάζει τεράστια αύξηση και έτσι η ολική ανακατασκευή μίας παλαιάς οικίας, σε συνδυασμό με τα προγράμματα του «Εξοικονομώ» αποτελεί πιο συμφέρουσα λύση» διευκρινίζει.

Σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο τόσο των κατασκευαστών όσο και των μηχανικών είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου αναφέρει υπάρχει έντονη ανησυχία για το πώς θα «σηκωθούν» οι οικοδομές με τα ελάχιστα συνεργεία.

Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου:
Σημαντική ανοικοδόμηση στον Βόλο με τις μισές και πλέον οικοδομές να αφορούν διαμερίσματα προς ενοικίαση και όχι προς πώληση

«Δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους να δουλέψουμε. Τα καλά συνεργεία πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ λίγα, είναι και πολύ ακριβά. Η ζήτηση, επομένως, για το εργατικό δυναμικό είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, γεγονός που δημιουργεί μείζον πρόβλημα για τον κλάδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου