ΤΟΠΙΚΑ

Σε απεργία πείνας για 7η μέρα η Ευαγγελία Κωσταρέλλου

σε-απεργία-πείνας-για-7η-μέρα-η-ευαγγελ-94157

Αποφασισμένη να συνεχίσει μέχρι τέλους, αν το ΚΕΠΑ δεν άρει την απορριπτική του απόφαση

Για έκτη συνεχή μέρα χθες η 48χρονη άπορη Βολιώτισσα Ευαγγελία Κωσταρέλλου συνέχισε την απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενη για την απορριπτική απόφαση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην αίτησή της να πάρει επίδομα αναπηρίας, ενώ αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας.

Η 48χρονη δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αποφασισμένη να συνεχίσει την απεργία πείνας μέχρι τέλους, εάν το ΚΕΠΑ δεν άρει την απορριπτική του απόφαση και δεν εγκρίνει το αίτημά της για τη χορήγηση του επιδόματος, καθώς βάσει γνωματεύσεων ιδιωτών γιατρών, όπως υπογραμμίζει, είναι ανίκανη να εργαστεί.

Η άπορη ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κάθε αρμόδιο φορέα να παρέμβει για να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά της, καθώς η υγεία της έχει επιδεινωθεί και από ώρα σε ώρα, όπως σημειώνει, κινδυνεύει με έμφραγμα ή γαστρορραγία.

Η αίτηση της 48χρονης απορρίφτηκε, καθώς η Ιατρική Υπηρεσία της Εργασίας του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αποφάνθηκε σύμφωνα με την ιατρική πρόβλεψη, ότι μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 η 48χρονη θα έχει ποσοστό αναπηρίας 55%, 50% εξαιτίας ψυχολογικού προβλήματος και 10% για σπονδυλοθεραπεία ΟΜΣΣ με ήπιου βαθμού λειτουργικές επιπτώσεις με ποσοστό αναπηρίας.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο Διευθυντής του ΙΚΑ Βόλου, Δημήτρης Βάμβας, ο οποίος είπε ότι η εν λόγω απόφαση του ΚΕΠΑ αποτελεί κρίση γιατρών για την έκδοση προνοιακού επιδόματος. Το ΙΚΑ, πρόσθεσε, δεν χορηγεί προνοιακά επιδόματα.

Αναρμόδια δήλωσε και η υπεύθυνη Πρόνοιας του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παναγιώτα Κουπριτζιώτου. Όπως είπε: «δεν μπορούμε να υπερκεράσουμε την πιστοποίηση αναπηρίας.

Η Πρόνοια μπορεί να βοηθήσει μία άπορη με ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο, με τις παροχές που έχει η Υπηρεσία. «Το επίδομα είναι αυστηρά προσδιορισμένο σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο.

Πρώτο και κύριο είναι το ποσοστό αναπηρίας να είναι από 67% και πάνω», ανέφερε η ίδια.

Η 48χρονη βρίσκεται στο διαμέρισμά της στην οδό Φιλελλήνων 5, στον πρώτο όροφο, που είναι προίκα από τον πατέρα της και παραμένει ανοίκιαστο από τον Ιούνιο του 2010. Πλέον δεν έχει ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ενώ τα κοινόχρηστα μετρούν σειρά απλήρωτων λογαριασμών. Το ενοίκιό του αποτελούσε το μοναδικό εισόδημα που είχε για να ανταπεξέρχεται στις βασικές της ανάγκες, με αποτέλεσμα οι φορολογικές της δηλώσεις να είναι μηδενικές εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια.

Ζει μόνη χωρίς να έχει καμία βοήθεια ούτε από το συγγενικό της περιβάλλον, ούτε από το φιλικό. Αντιμετωπίζει ψυχολογικό πρόβλημα, καταρράκτη που απειλεί με αποκόλληση το ένα της μάτι, στένωση οισοφάγου, διαβρώσεις στομαχιού, έλκη, χρόνια ασθματοειδή βρογχίτιδα με κρίσεις και παροξυσμούς, προβλήματα στη μέση της όπου έχει μετατόπιση σπονδύλου, φθορά δίσκου, διαλυμένη από τροχαίο ατύχημα δεξιά λεκάνη και ισχιαλγία – οσφυαλγία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώνει βάρος και να στέκεται όρθια πάνω από πέντε λεπτά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου