ΤΟΠΙΚΑ

Διαστάσεις λαμβάνει το ηλεκτρονικό έγκλημα – Ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

διαστάσεις-λαμβάνει-το-ηλεκτρονικό-έ-941058

Η αρνητική πλευρά της ψηφιακής εποχής με τα «μάτια» του νομικού κόσμου

Το ηλεκτρονικό έγκλημα φέρνει νέες συνθήκες στην κοινωνία, αλλά και στο Δίκαιο , ενώ η τεχνολογία δεν αλλάζει μόνο τις συνθήκες ζωής αλλά και την έρευνα γύρω από το έγκλημα.

Αυτό τόνισε χθες ο καθηγητής Νομικής Θεοχάρης Δαλακούρας, στην χθεσινή ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου για το ηλεκτρονικό έγκλημα στο Forum.

Η ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίμακα έφερε στην επιφάνεια νέες δυνατότητες για τους χρήστες. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν άργησαν να παρουσιαστούν οι αρνητικές διαστάσεις της ψηφιακής εποχής, η κυριότερη εκ των οποίων αντικατοπτρίζεται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο όρος «ηλεκτρονικό έγκλημα» δεν αντιστοιχεί σε μία μόνο έκφραση αποδοκιμαζόμενης πράξης, αλλά εκφράζει περισσότερες μορφές εγκληματικής δραστηριότητας. Πολλές είναι ήδη γνωστές μέσα από τα εμπειρικά παραδείγματα, ενώ άλλες που εμφανίζονται «γεννούν» νέες νομοθετικές προκλήσεις.

Όπως τόνισε, το ηλεκτρονικό έγκλημα φέρνει νέες συνθήκες στην κοινωνία, αλλά και στο Δίκαιο , ενώ η τεχνολογία δεν αλλάζει μόνο τις συνθήκες ζωής, αλλά και την έρευνα γύρω από το έγκλημα.

«Το τοπίο εξελίσσεται σήμερα σε ρυθμούς που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Όπως δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια μέγεθος της κοινωνικής καθημερινότητας που δεν θα συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και δεν θα υπάρχει και έγκλημα που δεν θα συνδέεται με αυτό. Εχουμε ένα πολυεπίπεδο στοίχημα να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά και νομοθετικά», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε επίσης ότι το έγκλημα αλλάζει στην ψηφιακή εποχή και πως για την αντιμετώπισή του χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες, νομικοί, εγκληματολόγοι και τεχνικοί ασφαλείας υπολογιστών, με γνώσεις στην τεχνολογία και στις μεθόδους του εγκλήματος που διαπράττεται στον κυβερνοχώρο.

Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η εκπαίδευση που βασίζεται στα σύγχρονα δεδομένα και τις μεθόδους που αξιοποιούν οι διωκτικές αρχές και η Δικαιοσύνη, όπως ανέφερε με τη σειρά του Αναστάσης Παπαθανασίου, από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Ϋπάρχει μια πολυπλοκότητα στην τέλεση των εγκλημάτων και μην ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα έγκλημα χωρίς πατρίδα . Για την διαλεύκανσή του, πρέπει να ξεπερνάμε πολλά εμπόδια, καθώς δεν περιορίζεται στα όρια ενός κράτους. Επίσης, το κάθε κράτος που πρέπει να συνεργαζόμαστε έχει το δικό του νομικό πλαίσιο», συμπλήρωσε ακόμη.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι κ.κ. Γεώργιος Κ. Νούσκαλης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, δικηγόρος και Ιωάννης Μοροζίνης, εντεταλμένος διδάσκων Νομικής Σχολής, δικηγόρος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου