ΤΟΠΙΚΑ

«Ζεσταίνει» μηχανές ο κοινωνικός τουρισμός

ζεσταίνει-μηχανές-ο-κοινωνικός-του-940496

Σημαντική οικονομική ένεση κυρίως για τα μικρά καταλύματα στη Μαγνησία

Ζεσταίνει μηχανές ο κοινωνικός τουρισμός, ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα για διακοπές σε χιλιάδες πολίτες, παράλληλα όμως αποτελεί μία σημαντική οικονομική ένεση κυρίως για τα μικρά καταλύματα, που θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, αν το κράτος πλήρωνε γρηγορότερα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Τόσο η χερσαία Μαγνησία όσο και οι Σποράδες, κάθε χρόνο συγκαταλέγονται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών κοινωνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Ευαγγελία Διανελλάκη υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από τους δυνητικούς επισκέπτες στην περιοχή, εκφράζοντας ωστόσο και την πεποίθηση ότι αν τα εν λόγω προγράμματα «πλήρωναν» γρηγορότερα τους επαγγελματίες, η συμμετοχή τους σε αυτά, θα ήταν καθολική.

Το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει στις αρχές Ιουνίου και σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι και εργαζόμενοι.

Επίσης, οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα. Οι υπόλοιποι είναι δικαιούχοι του voucher Κοινωνικού Τουρισμού μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος συγκέντρωσαν 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ιδιωτικού δικαίου με εισφορές υπέρ των συνεισπραττόμενων κλάδων της Δ.ΥΠ.Α. ή /και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν.3655/2008, όπως ισχύει, ή και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων της παρ. ΙΑ.1.ΙΙΙ του ν. 4093/2012, άνεργους εγγεγραμμένους στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Για να δικαιούται κάποιος το voucher δεν πρέπει να έχει λάβει επιταγή κοινωνικού τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, δηλαδή το 2022. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να τη λαμβάνουν σε συνεχόμενα προγράμματα

Η επιδότηση που καταβάλλεται από την ΔΥΠΑ ενσωματώνεται στην επιταγή κοινωνικού τουρισμού, όπως ίσχυε τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Να γίνονται γρηγορότερα οι πληρωμές

Πέρυσι υπήρξαν καθυστερήσεις στην πληρωμή, με αποτέλεσμα κάποιοι επαγγελματίες να προβληματίζονται διότι δεν αντέχουν οικονομικά νε ενταχθούνε στο πρόγραμμα και να περιμένουν μήνες για να πληρωθούν.

«Θα πρέπει λοιπόν να αντέχεις οικονομικά και σαν ξενοδόχος και να περιμένεις πότε θα πληρωθείς», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Διανελλάκη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να αξιοποιήσουν όχι το σύνολο, αλλά μέρος των δωματίων τους για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.

Εντάσσουν για παράδειγμα – το 30% των δωματίων και για το υπόλοιπο οι προκρατήσεις αφορούν σε γκρούπ, είτε μεμονωμένες παρέες τουριστών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου