ΤΟΠΙΚΑ

«Γόρδιος δεσμός» οι μετακινήσεις καρκινοπαθών

γόρδιος-δεσμός-οι-μετακινήσεις-καρ-940489

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις για τις μετακινήσεις θεραπείας εκτός νομού

Για καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, που καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ σε καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες διαμαρτύρονται συνοδοί τους.

Οι όρους και οι προϋποθέσεις απόδοσης αποζημιώσεων για μετακινήσεις ασθενών και συνοδών, προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, συνοδοί ωστόσο καρκινοπαθών διαμαρτυρήθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα χρήματα «επιστρέφονται» με σημαντική καθυστέρηση, με αποτέλεσμα πολλοί καρκινοπαθείς να υποχρεώνονται να πληρώνουν για αρκετό διάστημα από την τσέπη τους, περιμένοντας την αποζημίωση στη συνέχεια.

Οι καρκινοπαθείς από τον νομό Μαγνησίας στην πλειονότητά τους υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες στη Λάρισα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνοι που χρειάζεται να μετακινηθούν εκτός του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται για την μετακίνηση με το αντίτιμο των εισιτηρίων μετάβασης και επιστροφής δημοσίων συγκοινωνιών (λεωφορείο, πλοίο και τρένο). Την αποζημίωση δικαιούται ο ασθενής και ένας συνοδός του.

Εξάλλου σε περίπτωση που η μετακίνηση έγινε με αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης ή ταξί, η αποζημίωση καταβάλλεται με βάση την χιλιομετρική απόσταση που διανύθηκε, όπως αυτή προκύπτει από το ειδικό σύστημα προσδιορισμού των χιλιομετρικών αποστάσεων και με αντίτιμο βενζίνης, 0,15 λεπτά/ χλμ..

Επιτάχυνση διαδικασιών

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε εκείνους που επειδή υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για τις ακτινοθεραπείες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας επιλέγουν να μεταβούν σε ιδιωτικά κέντρα, τα οποία απαιτούν επιπλέον ποσό πέρα από την αποζημίωση ακτινοθεραπευτικών πράξεων που ορίζεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ποσό κυμαίνεται από 1.500-2.500 ευρώ ,συν την αμοιβή του γιατρού, για αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν να περιμένουν…, ώστε να έχουν πρόσβαση στις θεραπείες του Ε.Σ.Υ, διακινδυνεύοντας όμως πολλές φορές την επιβάρυνση της υγείας τους.

Η καθυστέρηση οφείλεται σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων o μεγάλος αριθμός ασθενών από όλη την περιφέρεια που απευθύνεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, η μια βάρδια με την οποία λειτουργεί συνήθως το τμήμα, η έλλειψη προσωπικού και οι συχνές βλάβες του εξοπλισμού.

Σημειώνεται πως η ακτινοθεραπεία σήμερα εφαρμόζεται όχι μόνον μετά την χειρουργική επέμβαση, αλλά και πολλές φορές στην αρχή της θεραπείας, προκειμένου να περιορισθεί η βλάβη, ώστε να επακολουθήσουν οι άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις, δηλ. χειρουργική αντιμετώπιση, χημειοθεραπείες και στη συνέχεια η φαρμακευτική αγωγή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου