ΤΟΠΙΚΑ

Εισβολή κουκουλοφόρων στο ΠΕΔΥ

εισβολή-κουκουλοφόρων-στο-πεδυ-94046

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στον Βόλο. Δεκαπέντε άτομα, στην πλειοψηφία τους νεαρές γυναίκες με κουκούλες στο πρόσωπο, εισέβαλαν στο κτίριο γύρω στις 10.15 το πρωί, αφού κατευθύνθηκαν ανενόχλητα στον 1ο όροφο, πέταξαν υβριστικά φέιγ βολάν κατά γιατρού – παθολόγου του ΠΕΔΥ, τον οποίο κατηγορούν ονομαστικά για σεξουαλική παρενόχληση ασθενούς.

Οι εισβολείς, αφού πέταξαν τα φέιγ βολάν στον 1ο όροφο και φώναξαν ορισμένα συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο ισόγειο των διοικητικών υπηρεσιών, όπου επίσης πέταξαν φέιγ βολάν και μετά αποχώρησαν από το κτίριο. Αποσβολωμένοι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί υπάλληλοι και ασφαλισμένοι δεν πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Μάλιστα για περίπου δέκα λεπτά στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που συστεγάζεται με τα ιατρεία το ΠΕΔΥ, σταμάτησε κάθε συναλλαγή λόγω της αναταραχής που προκλήθηκε.

Η κίνηση αυτή φέρει την υπογραφή της «Πρωτοβουλίας Γυναικών ενάντια στην ιατρική εξουσία», ενώ το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που μοιράστηκε είναι άκρως προσβλητικό και δυσφημιστικό για τον συγκεκριμένο γιατρό, ο οποίος να σημειωθεί ότι υπηρετεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 25 ολόκληρα χρόνια, χωρίς να έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα στην υπηρεσία του.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως η Αστυνομία, η οποία έσπευσε στο ΠΕΔΥ Βόλου για να καταγράψει το συμβάν, ενώ ο γιατρός προκειμένου να προστατεύσει την επαγγελματική του ακεραιότητα, κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων ζητώντας να διερευνηθεί το περιστατικό σε βάθος και να εντοπιστούν εκείνοι που με αυτή την ενέργεια τον «στοχοποιούν».

Έρευνα διεξάγει και η Διεύθυνση του ΠΕΔΥ στον Βόλο, προκειμένου να διερευνηθεί πώς τα συγκεκριμένα άτομα μπόρεσαν ανενόχλητα, όχι απλά να εισέλθουν στο κτίριο, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό, αλλά να φτάσουν με κουκούλες στο πρόσωπο μέχρι τον 1ο όροφο και να πετάξουν τα φέιγ βολάν.

«Με στοχοποιούν…

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο συγκεκριμένος γιατρός το όνομα του οποίου «φιγουράρει» στο επίμαχο φέιγ βολάν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, κυρίως όπως είπε για το γεγονός ότι «στοχοποιείται».

Ο ίδιος εκτιμά, ότι πίσω από αυτή την ενέργεια «κρύβονται κάποιοι οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν την επαγγελματική του εξόντωση» για αυτό και μαζί με τη μήνυση που υπέβαλε στην Αστυνομία, κατέθεσε και τους συγκεκριμένους προβληματισμούς. Δεν αποκλείει μάλιστα αυτή η «στοχοποίηση» να συνδέεται με το γεγονός, ότι ήταν ένας από τους γιατρούς που αντέδρασαν έντονα στη μετακίνησή του από το ΠΕΔΥ στη νεοσυσταθείσα Τοπική Ομάδα Υγείας, η οποία τελικά μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ανακλήθηκε, και έτσι συνέχισε να προσφέρει κανονικά τις υπηρεσίες του στο ΠΕΔΥ.

Με αφορμή την εισβολή στο ΠΕΔΥ, η «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στην ιατρική εξουσία» στο επίμαχο κείμενό της, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με το πρόσχημα του «αντικειμενικού» ιατρικού λόγου και την εξουσία που κατέχουν λόγω του επαγγέλματός τους, πολύ συχνά οι γιατροί βρίσκουν ευκαιρίες να παραβιάζουν τα σώματά μας ,από το να μας σχολιάζουν και να μας προσβάλλουν με ξεκάθαρα σεξιστικές ρητορικές μέχρι να μας βάζουν χέρι δήθεν τάχα σαν μέρος της ιατρικής εξέτασης. Εμείς από τη μεριά μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι εστί παραβίαση και τι όντως ιατρική εξέταση και δεν μας πείθουν το «επαγγελματικό» τους προσωπείο και το κοινωνικό τους κύρος. Επανειλημμένα εκμεταλλεύονται την άγνοια και τον φόβο μας προκειμένου να μας υποτιμήσουν ή/ και παραβιάσουν. Εχουμε, όμως, εμπιστοσύνη η μία στην άλλη, όπως και έχουμε εμπιστοσύνη σας εαυτές μας. Απέναντι στα συστήματα επιβολής και τη βία που ξερνάνε πάνω μας, εμείς προτάσσουμε τη γυναικεία αλληλεγγύη, την αντιβία, την αυτοάμυνα. Συλλογικοποιούμε τα βιώματά μας και την οργή μας δημιουργώντας δομές ενδυνάμωσης και φροντίδας η μία προς την άλλη κλπ».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου