ΤΟΠΙΚΑ

Στα μέσα του μήνα αδειάζει το… ταμείο

στα-μέσα-του-μήνα-αδειάζει-το-ταμείο-939554

Εξανεμίζονται οι αποδοχές λόγω ακρίβειας – Αναγκαίο να ξεπαγώσουν τριετίες και κλαδικές συμβάσεις

Με το άγχος αν θα βγάλουν τον μήνα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και τους λογαριασμούς που μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει αποστέλλονται και πρέπει να πληρωθούν, ζούνε οι εργαζόμενοι.

Η τελευταία έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με αφορμή τον κατώτατο μισθό, καταθέτοντας τη δική της πρόταση για αύξηση στα 826 ευρώ, κατέγραψε ότι ο μισθός για έναν στους δύο εργαζόμενους «εξανεμίζεται» νωρίτερα από τα τέλη του μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό το Εργατικό Κέντρο εκτιμά ότι οι αυξήσεις στο βασικό μισθό εξανεμίζονται αμέσως από τον πληθωρισμό και ότι το «φάρμακο» είναι να ξεπαγώσουν οι τριετίες και να δοθεί η δυνατότητα υπογραφής συμβάσεων που θα καταστούν υποχρεωτικές σε κλάδους, στους οποίους οι εργαζόμενοι αμείβονται με μνημονιακές αποδοχές ακόμη.

«Η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των εργαζομένων, που περιορίζουν τα έξοδά τους στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στους λογαριασμούς και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, περιορίζοντας άλλες αγορές λιανικής, την ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες. Μετά τις 15 του μήνα, όπως γίνεται και με τους συνταξιούχους, οι περισσότεροι εργαζόμενοι μένουν άφραγκοι», μετέφερε την εκτίμηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Θανάσης Παπαδημόπουλος : Η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των εργαζομένων, που περιορίζουν τα έξοδά τους στα απολύτως απαραίτητα, δηλαδή στους λογαριασμούς και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ, περιορίζοντας άλλες αγορές λιανικής, την ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες

Η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη ξεκίνησε να ισχύει από 1ης Απριλίου, σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται να έχει σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη, αν δεν συνδυαστεί με παράλληλα μέτρα, όπως ξεπάγωμα τριετιών και υπογραφή συμβάσεων σε κλάδους με σημαντικό αριθμό έμψυχου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία.

Το ισχυρότερο πλήγμα μέχρι στιγμής εξαιτίας της ακρίβειας το δέχτηκαν οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα γύρω στα 750 ευρώ, αφού σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 30%.

«Μερικοί τρόποι που θα μετριάσουν την ακρίβεια είναι οι διαρκείς αυστηροί έλεγχοι στις τιμές και η ανακατανομή εισοδημάτων.

Επίσης η ουσιαστική ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ποσοστού κάλυψης των εργαζομένων από συλλογική σύμβαση εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των κλαδικών μισθών», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημόπουλος.

«Μόνο έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, για αυτό και επιμέναμε εξαρχής ότι θα έπρεπε ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στα 826 ευρώ», πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι σήμερα ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι, ειδικά στην κατηγορία των χαμηλόμισθων, ζούνε και δραστηριοποιούνται σε υποβαθμισμένο κοινωνικά περιβάλλον, εξαιτίας των περικοπών που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου