ΤΟΠΙΚΑ

Αδεια πατρότητας και στους μισθωτούς

αδεια-πατρότητας-και-στους-μισθωτούς-939227

Το δικαίωμα στην άδεια πατρότητας μπορεί να είναι γνωστό στο δημόσιο, ότι όμως ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή για τους μισθωτούς που απασχολούνται για παράδειγμα σε βιομηχανίες, εμπόριο, μεταφορές, στον κλάδο των υπηρεσιών, υπάρχουν εργαζόμενοι που το αγνοούν.

Και όμως, με βάση εγκύκλιο που υπογράφηκε μόλις πριν από το Πάσχα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Εργασίας, προβλέπεται εφεξής διευρυμένη άδεια πατρότητας και άλλες ειδικές άδειες για εργαζόμενους γονείς και φροντιστές και στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι πατέρες πλέον δικαιούνται 14 ημέρες άδειας – από δύο που μπορούσαν να πάρουν μέχρι σήμερα – τις οποίες μπορούν να πάρουν χωρίς προϋποθέσεις.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο των αδειών για εργαζόμενους γονείς δίνει την ευκαιρία και στους άνδρες να συμμετάσχουν ενεργά στο μεγάλωμα των παιδιών. Το αίτημα είχε τεθεί επανειλημμένως από τα συνδικάτα, τα οποία ζητούσαν να υπάρξει προσαρμογή με ό,τι ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τελικά έγινε αποδεκτό, προκαλώντας ικανοποίηση στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα για τη

«Στο πλαίσιο των ίσων δικαιωμάτων, η ισότητα πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς. Και ο πατέρας εργαζόμενος έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει τα ίδια δικαιώματα με την μητέρα, γιατί και οι δύο έχουν το παιδί αφενός και αφετέρου υπάρχουν πατεράδες που για διάφορους λόγους μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά, άρα θα πρέπει να τύχουν της συγκεκριμένης ρύθμισης», σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημόπουλο ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν ξέρει επακριβώς τα θεσμικά του δικαιώματα σε θέματα γονικών παροχών. Το κενό ενημέρωσης αυτό προσπαθούν να καλύψουν τα πρωτοβάθμια σωματεία, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες όχι.

Σε εφαρμογή πάντως της νέας απόφασης που διευρύνει τις ημέρες άδειας πατρότητας έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, η οποία θα διαβιβαστεί σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να λάβουν γνώση και τα σωματεία.

Η άδεια δίνεται συνολικά ή τμηματικά: Δύο ημέρες πριν τοκετό και 12 μετά, ή και οι 14 ημέρες εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης του κάθε παιδιού.

Επιπρόσθετα τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας μπορούν να κάνουν χρήση της γονικής άδειας 4 μηνών. Για το πρώτο δίμηνο προβλέπεται καταβολή επιδόματος που είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό. Προϋπόθεση είναι η επί ένα χρόνο απασχόληση του εργαζόμενου στον ίδιο εργοδότη.

Επίσης οι εργαζόμενοι δικαιούνται και άδεια φροντιστή 5 ημερών κατ’ έτος αλλά και άδεια 1 ημέρας δύο φορές το χρόνο σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού, ενώ οι γονείς παιδιών έως 12 ετών μπορούν επίσης να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου