ΤΟΠΙΚΑ

Οπου φτωχός και η μοίρα του… – Αταφος ο νεκρός που κάηκε σε μονοκατοικία στη Ν. Δημητριάδα

οπου-φτωχός-και-η-μοίρα-του-αταφος-ο-939124

Χωρίς συγγενής ο άτυχος άνδρας που απανθρακώθηκε παραμονές Πάσχα, κινούνται οι διαδικασίες για την ταφή του με δημοτική δαπάνη

Με δημοτική δαπάνη, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει η ταφή του 55χρονου Γ. ΣΚ. από τη Νέα Δημητριάδα, που βρήκε τραγικό θάνατο όταν απανθρακώθηκε μέσα στο σπίτι του, παραμονές Πάσχα, καθώς δεν υπάρχει οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον.

Η σορός του άτυχου άνδρα που έχασε τη ζωή του όταν πήγε να ανάψει τα σόμπα για να ζεσταθεί, φυλάσσεται μετά το τραγικό συμβάν στον ειδικό νεκροθάλαμο του Νοσοκομείου Βόλου. Ο 55χρονος τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνος του. Το σπίτι του όταν μπήκαν μέσα οι πυροσβέστες θύμιζε τρώγλη, καθώς δίπλα στα λιγοστά, φτωχικά υπάρχοντά του «συνυπήρχαν» και σκουπίδια.

Είχε χάσει τους γονείς του πριν από κάποια χρόνια και ζούσε μόνος του. Σιτιζόταν με τη συνδρομή της γειτονιάς, αλλά και από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Όποτε μπορούσε έκανε κάποια μεροκάματα, σε γενικές γραμμές ωστόσο ζούσε μία ζωή μοναχική και πολύ φτωχική.

Ο τραγικός επίλογος για τον ένοικο του φτωχικού σπιτιού της οδού Θησέως γράφτηκε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Πρόκειται για μία ακόμη θλιβερή ιστορία μοναχικού και απόρου συνανθρώπου. Σε παρόμοιες περιπτώσεις την ταφή αναλαμβάνει ο δήμος σε συνεννόηση με το Νοσοκομείο Βόλου.

Στο άρθρο 202 παρ. 2 του Ν. 3463/06 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να χορηγεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης στους οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο Δήμος οφείλει να μεριμνά για τους άστεγους και άπορους πολίτες, ώστε να εξασφαλίζει τα πλέον απαραίτητα για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση, μέρος της οποίας αποτελεί και η κήδευσή τους, σύμφωνα με τα θρησκευτικά και κοινωνικά επικρατούντα ήθη. Επίσης, στο άρθρο 26 παρ. 11 του από 17/5/1959 Βασιλικού Διατάγματος προβλέπεται η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων για την πληρωμή εξόδων κηδείας απόρων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου