ΤΟΠΙΚΑ

Βραβείο αριστείας από το ΙΚΥ

βραβείο-αριστείας-από-το-ικυ-938754

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο κόσμος της θάλασσας» που έχει μπει σε καταδυτικά κέντρα σε όλον τον κόσμο λαμβάνει τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο και χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ

Βραβείο αριστείας από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, λαμβάνει ο απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Δημήτρης Πάφρας. Το βραβείο συνίσταται σε τιμητικό δίπλωμα σε πάπυρο, το οποίο υπογράφεται από την υπουργό Παιδείας και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΙΚΥ αλλά και ποσό χιλίων ευρώ που θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του. Πρόκειται για μία επίσημη επιβράβευση των αριστούχων των τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας, οι οποίοι δεν πέτυχαν απλώς υψηλές επιδόσεις στα μαθήματά τους αλλά πήραν το πτυχίο τους στον προβλεπόμενο χρόνο των σπουδών τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα καλά νέα της βράβευσης βρήκαν τον Δημήτρη Πάφρα να κάνει τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία στην Τανάγρα. Και αποτέλεσαν για τον ίδιο μια επιβράβευση της προσπάθειάς του, η οποία δεν σταμάτησε στη λήψη του πτυχίου. Παράλληλα με τη στρατιωτική του θητεία, παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κάνει και διδακτορική έρευνα στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο, μελετώντας μαργαριτοφόρα δίθυρα (μαλάκια με διπλό όστρακο).

Ο Δημήτρης Πάφρας από τον Αμάρυνθο Ευβοίας, προέρχεται από οικογένεια που είναι ζυμωμένη με τη θάλασσα. Ναυτικοί ο μπαμπάς και ο παππούς του, μύησαν τον ίδιο, αλλά και τη μεγαλύτερη αδερφή του, την Αγγελική, στον κόσμο της θάλασσας, η οποία έμελλε να αποτελέσει για τον ίδιο, επαγγελματικό δρόμο, μέσα από ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Εισήχθη στο Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, το 2017 και μετακόμισε στον Βόλο, όπου «συνάντησε» την αδερφή του που ήδη σπούδαζε στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα, πενταετούς διάρκειας, τον περασμένο Ιούλιο και με βαθμό 8,4 είπε τον όρκο στην τελετή ορκωμοσίας που έγινε για τη λήψη του πτυχίου του.

Αποφάσισε να κάνει τη θητεία του, συνδυάζει όμως παράλληλα μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και το διδακτορικό του, στο πλαίσιο του οποίου μελετά τον πληθυσμό των μαργαριτοφόρων δίθυρων και την οικολογία στον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο. «Κάθε φορά που παίρνω άδεια από τη μονάδα μου, φεύγω, βουτάω, παίρνω δείγματα, κάνω αναλύσεις», λέει.

Η είδηση της βράβευσής του, ήταν για τον ίδιο μία επιβράβευση της προσπάθειάς του, ενώ το χρηματικό ποσό, δεν χρειάστηκε καν να… προβληματιστεί που θα το διαθέσει. «Μόλις ολοκληρώσω τη θητεία μου, θα επισκεφθώ πιθανότατα κάποιο ενυδρείο στο εξωτερικό, ίσως στην Ισπανία», ανέφερε.

Με το πτυχίο στο χέρι ο αριστούχος της Ιχθυολογίας, Δημήτρης Πάφρας

Ο συγγραφέας του «Κόσμου της θάλασσας»

Η επιλογή του ταξιδιού δεν είναι τυχαία. Ο Δημήτρης Πάφρας ξεκίνησε να κάνει καταδύσεις το 2017 για να γνωρίσει από κοντά τον κόσμο πάνω στον οποίο θα σπούδαζε. Ο κόσμος αυτός τον κέρδισε και στέφτηκε ήδη master scuba diver, αρχηγός καταδύσεων δηλαδή.

Κάθε φορά που έκανε καταδύσεις ανακάλυπτε τη ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποφάσισε μαζί με την αδερφή του να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τον υπόλοιπο κόσμο. Φωτογράφισαν είδη της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, τα οποία παρουσιάζονται σε εντυπωσιακές φωτογραφεία μαζί με πληροφορίες, στο βιβλίο που εξέδωσαν «Ο κόσμος της θάλασσας».

Συνολικά 550 φωτογραφίες από σχεδόν 230 είδη παρουσιάζονται στις 225 σελίδες του βιβλίου που εκδόθηκε με στόχο να αποτελέσει βοήθημα για τους λάτρεις του υποβρύχιου κόσμου για την αναγνώριση της θαλάσσιας ζωής.

Ηδη το βιβλίο έχει πάρει θέση σε καταδυτικά κέντρα στον κόσμο, σε Μάλτα, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο. «Εχουμε ήδη πουλήσει χίλια αντίτυπα και μεταφράζουμε το βιβλίο μας σε δύο ξένες γλώσσες. Στα αγγλικά ολοκληρώνεται η μετάφραση και θα ακολουθήσει στη γερμανική γλώσσα προκειμένου να μπορέσει να μπει σε περισσότερα καταδυτικά κέντρα στον κόσμο, τα οποία σήμερα χρησιμοποιούν το βιβλίο κυρίως για το φωτογραφικό του υλικό», αναφέρει ο Δημήτρης Πάφρας.

Αυτός ήταν άλλωστε κι ο στόχος εξ αρχής, αν και όπως τονίζει ο κ. Πάφρας, πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται στον καθέναν, που θέλει να μάθει να ξεχωρίζει τα θαλάσσια είδη, τα ψάρια που αγοράζει, το ελάχιστο επιτρεπόμενο μήκος που πρέπει να έχουν, να γνωρίζουν ποια είδη είναι επικίνδυνα.

«Ο κόσμος της θάλασσας» σε ελληνικό σχολείο στη Γερμανία

Το βιβλίο ταξιδεύει τον αναγνώστη νοερά στον βυθό για να γνωρίσει την ομορφιά του φανταστικού αυτού του κόσμου και ταυτόχρονα τον ευαισθητοποιεί για έναν κόσμο που απειλείται από την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και από την υπεραλίευση.

Αυτό το βιβλίο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε αναγνώστη, ο οποίος ζει με την οικογένειά του και εργάζεται στη Γερμανία και έκανε πρόταση για την παρουσίασή του.

«Ο κόσμος της θάλασσας» λοιπόν πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στο καλοκαίρι, σε ελληνόφωνο σχολείο της Γερμανίας, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν τον φανταστικό αυτόν κόσμο, με τον Δημήτρη Πάφρα να κάνει guest εμφάνιση μέσω skype για να μιλήσει σε παιδιά και τους εκπαιδευτικούς τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου