ΤΟΠΙΚΑ

Σπεύδουν να «χτίσουν» σώμα για καλοκαίρι

σπεύδουν-να-χτίσουν-σώμα-για-καλοκα-938707

Γυμναστές και διατροφολόγοι είδαν την κίνηση στους χώρους τους να αυξάνεται, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, πριν τις εξορμήσεις στις παραλίες

Μόλις μία εβδομάδα μετά το Πάσχα και, ήδη, εκατοντάδες είναι όσοι έχουν εισέλθει σε ρυθμούς καλοκαιριού. Μετά το πασχαλινό φαγοπότι και τις ατασθαλίες, οι περισσότεροι πλέον έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε υγιεινή διατροφή, αλλά και άθληση. Μπροστά τους βλέπουν το καλοκαίρι, τις παραλίες και τις διακοπές και σπεύδουν να αποκτήσουν το «ιδανικό σώμα».

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Εξω από γυμναστήρια και διαιτολογικά γραφεία δημιουργούνται ουρές από όσους, έχουν πάρει απόφαση φέτος «να βγουν στις παραλίες fit».

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γυμναστηριούχων Μαγνησίας, ιδιοκτήτης των γυμναστηρίων Gym Way Fitness Club, Απόστολος Κοσμάς ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια επικρατεί σε μεγάλο βαθμό το φαινόμενο της εντατικής εκγύμνασης λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη του καλοκαιριού.

Απόστολος Κοσμάς : Μετά την ανάπαυλα λόγω Πάσχα παλιοί, αλλά και νέοι πελάτες έσπευσαν στα γυμναστήρια ενόψει καλοκαιριού

«Υπάρχει, γενικά, η αντίληψη ότι λίγο πριν το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να γυμναστεί κανείς και να αποκτήσει το ιδανικό σώμα για τις παραλίες. Πάντα μετά το Πάσχα, και ιδιαίτερα όταν αυτό πέφτει κοντά στο καλοκαίρι, τα γυμναστήρια γεμίζουν με νέα μέλη, με παλαιότερα που επιστρέφουν, αλλά και οι ίδιοι οι θαμώνες εντείνουν τις προπονήσεις τους. Ενώ πριν την περίοδο του Πάσχα, υπάρχει σχετική ανάπαυλα με τον κόσμο να είναι χαλαρό, μετά παρατηρείται τεράστια έκρηξη επιθυμίας για άθληση», επισημαίνει ο κ. Κοσμάς.

Νέοι πελάτες γεμάτοι όρεξη για γυμναστική ξεκινούν συνδρομές σε γυμναστήρια, προκειμένου να αθληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τα πρώτα μπάνια. «Ως γυμναστές φροντίζουμε να ενημερώνουμε τους νέους αθλητές ότι η υπερβολή δεν είναι καλό πράγμα και δεν θα φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προτρέπουμε τον κόσμο να αθλείται περίπου 75 με 150 λεπτά την εβδομάδα και πάντα σε συνδυασμό με την καλή διατροφή για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», τονίζει ο κ. Κοσμάς.

Σε αναζήτηση συμβουλών διατροφής

Παρόμοια αύξηση στην κινητικότητα παρατηρείται και στα διαιτολογικά – διατροφολογικά γραφεία, όπως επιβεβαιώνει η Πρόεδρος της Ενωσης διαιτολόγων – διατροφολόγων Ελλάδος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος επικράτειας της Ενωσης, Νότα Μπλούχου.

«Πρόκειται για ένα εποχικό φαινόμενο που αποδεικνύει ότι είμαστε άνθρωποι της τελευταίας στιγμής», εννοώντας ότι λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι, και όχι σε σταθερή βάση, ο κόσμος επιλέγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με άθληση και διατροφή. «Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή και επικοινωνία με το σώμα μας και γι’ αυτό βλέπουμε και την έξαρση της επιθυμίας για ωραία και υγιή σώματα, επισημαίνει η κ. Μπλούχου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Νότα Μπλούχου: Η εικόνα για το σώμα μας και το φαγητό δεν πρέπει να μας γεμίζει ενοχές

Αναφορικά με τις κατηγορίες των ανθρώπων που συρρέουν στο γραφείο της ενόψει καλοκαιριού εξηγεί ότι ενώ παλαιότερα οι περισσότεροι ασθενείς ήταν γυναίκες, τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ενδιαφέρον αντρών και γυναικών για την απόκτηση ωραίου σώματος κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, ενώ πλέον πολλοί είναι και οι άντρες που προτιμούν να ακολουθήσουν μία διατροφή.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που η επιθυμία για την απόκτηση ενός ωραίου σώματος ενόψει καλοκαιρινής περιόδου, αποτελεί μία παρόρμηση της στιγμής. Πολλές φορές οι τρίμηνες συνδρομές στα γυμναστήρια καταλήγουν σε προπόνηση λίγων μόνο εβδομάδων, χωρίς φυσικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Σε τοπικό επίπεδο οι περισσότεροι ακολουθούν ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέχρι τον Ιούνιο περίπου. Η τοποθεσία της πόλης μας και η απόσταση από τις παραλίες κόβουν απότομα την κίνηση, καθώς όλος ο κόσμος επιλέγει τα μπάνια και τη θάλασσα. Φυσικά και υπάρχουν και εκείνοι που δεν αφήνουν την προπόνησή τους καθόλου μέσα στο καλοκαίρι», διευκρινίζει ο κ. Κοσμάς.

Ερωτηθείσα για το εάν οι πελάτες παραμένουν πιστοί στις διατροφές τους και στην αρχική τους επιθυμία για την απώλεια κιλών, η κ. Μπλούχου αναφέρει ότι πολλές είναι οι παρορμητικές περιπτώσεις που έρχονται παίρνουν μία διατροφή και δεν ξαναεμφανίζονται ενώ άλλοι τηρούν επί μήνες πιστά τη διατροφή τους προκειμένου να επιτύχουν το στόχο τους.

«Το να θέλει κάποιος να αλλάξει τον εαυτό του και το σώμα του πρέπει να είναι εσωτερική ανάγκη και όχι μία απλή παρόρμηση. Η διατροφή δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα παράσυρσης από εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η περίοδος του καλοκαιριού, αλλά ανάγκη για φροντίδα του ίδιου μας του εαυτού. Η εικόνα του σώματός μας και το φαγητό δεν πρέπει να μας γεμίζει», συμπληρώνει η ίδια.

Εκείνο που προτάθηκε και από τους δύο επαγγελματίες στο χώρο της υγείας και της ευεξίας ήταν η προσοχή που θα πρέπει οι άνθρωποι να δείχνουν στον τρόπο που θα αλλάξουν το σώμα τους και θα επιδράσουν σε αυτό. Αυτοαποκαλούμενοι γυμναστές, διαδικτυακά προγράμματα διατροφής και άσκησης, ακόμη φαρμακευτικά σκευάσματα εγγυώνται γρήγορα αποτελέσματα στην απώλεια κιλών και την ενδυνάμωση.

Αθληση σε αδειοδοτούμενα γυμναστήρια

Από την πλευρά του ο κ. Κοσμάς υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί και να επιλέξει να πηγαίνει σε αδειοδοτούμενα γυμναστήρια της πόλης, όπου εργάζονται έμπειροι γυμναστές, απόφοιτοι γυμναστικών ακαδημιών. «Μετά την πανδημία του κορονοϊού, έχει ενταθεί το φαινόμενο των παράνομων γυμναστηρίων και γυμναστών που χωρίς την απαραίτητη άδεια αναλαμβάνουν γκρουπ ανθρώπων για προπόνηση. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών. Υπάρχουν πολλά γυμναστήρια στην πόλη του Βόλου και ο κόσμος θα πρέπει να τα επιλέγει για την δικιά του υγεία και ασφάλεια».

Το ίδιο τονίζει και η κ. Μπλούχου: «Υπάρχουν πολλές δημοφιλείς δίαιτες και διατροφές που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από τέτοιες δίαιτες έχουμε δει και πολλά αρνητικά αποτελέσματα και επιπλοκές στην υγεία. Αυτό που θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος είναι ότι εμείς, ως επαγγελματίες υγείας, δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα για τον κάθε ασθενή, ανάλογα με το σώμα του και τις παθήσεις του. Κάθε διατροφή προκύπτει για τον καθένα ξεχωριστά, βάση διατροφικών μοντέλων και τεχνικών, και υπόσχεται ξεχωριστά αποτελέσματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου