ΤΟΠΙΚΑ

«Εξυπνος»… Βόλος με τρία εκατ. ευρώ

εξυπνος-βόλος-με-τρία-εκατ-ευρώ-938655

Ερχονται έξυπνα παγκάκια, διαβάσεις, ηλιακά δέντρα και συστήματα που θα διαχειρίζονται από την άρδευση πάρκων μέχρι και την κατανάλωση ενέργειας στα δημοτικά κτίρια

Συνολικά 12 δράσεις που θα καταστήσουν την πόλη «έξυπνη» προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρήσεων, δρομολογεί ο Δήμος Βόλου. Εξυπνες διαβάσεις αλλά και παγκάκια, ηλιακά δέντρα, έξυπνα συστήματα άρδευσης και ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας, περιλαμβάνονται σε πρόταση προϋπολογισμού 3.920.400 ευρώ που εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Για την υλοποίηση της πρότασης βγαίνει στον «αέρα» ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η κλιματική αλλαγή, η υγειονομική κρίση, η οικονομική αστάθεια, η μετανάστευση σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δημιουργούν ένα σύνθετο και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, που αλλάζει τα δεδομένα της καθημερινότητας της πόλης, ανατρέποντας διαρκώς τις κανονικότητες και δημιουργώντας νέες. Η ικανότητα του Δήμου απαιτεί την ύπαρξη ενός ευφυούς μηχανισμού που να τροφοδοτείται από δεδομένα της τρέχουσας λειτουργίας της πόλης μέσω έξυπνων συστημάτων που θα ικανοποιούν υπηρεσίες προς τον πολίτη, όπως οι έξυπνες διαβάσεις πεζών, τα έξυπνα ηλιακά παγκάκια, έξυπνα ηλιακά δέντρα, το ευφυές σύστημα διαχείρισης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, ή θα αυτοματοποιούν την λειτουργία του δήμου, όπως το έξυπνο σύστημα άρδευσης δημοτικών πάρκων, το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων σε πραγματικό χρόνο, τα συστήματα ενεργειακών αυτοματισμών δημοτικών κτηρίων, το δίκτυο σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα. Τα συστήματα αυτά αποτελούν μια δυναμική διαδικασία, με δεδομένα και διαδικασίες πραγματικού χρόνου, δηλαδή μια λογική που εξυπηρετεί τόσο την διαχείριση της καθημερινότητας όσο και περιόδους μικρών ή μεγάλων κρίσεων, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της πόλης στο νέο αυτό περιβάλλον.

Αυτός ο «ευφυής» Δήμος Βόλου θα απαιτεί διαρκή ροή έγκυρων δεδομένων, τα οποία θα προέρχονται μέσα από θεσμικές διαδικασίες και συστήματα με έγκυρη πληροφορία και θα διαλειτουργούν με τα αντίστοιχα συστήματα της Κεντρικής Διοίκησης. Παραδείγματα τέτοιων είναι οι επικαιροποιημένοι χάρτες υποβάθρων δεδομένων του αστικού χώρου, βάσεις δεδομένων με στοιχεία των διαθέσιμων υποδομών δημοτικών και ιδιωτικών, δεδομένα από αισθητήρες αλλά και υπηρεσίες παροχής δεδομένων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 κεντρικός στόχος των δράσεων έξυπνης πόλης είναι η ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, στις ελληνικές πόλεις. Και έρχεται να εξυπηρετήσει και τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στις μειώσεις του διοξειδίου του άνθρακα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Παραδοσιακές υπηρεσίες γίνονται έξυπνες

Ως έξυπνη πόλη, ο Δήμος Βόλου θα είναι ένας τόπος όπου οι παραδοσιακές υπηρεσίες θα γίνουν πιο αποδοτικές, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, προς όφελος των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων. Ποιες είναι αυτές;

  • 15 έξυπνες διαβάσεις

Στην πόλη πρόκειται να λειτουργήσει σύστημα έξυπνων διαβάσεων πεζών που θα εγκατασταθεί σε 15 σημεία. Θα εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης.

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων led μπάρες, αισθητήρες ανίχνευσης πεζών.

  • Εξυπνα δημοτικά πάρκα

Σε δύο δημοτικά πάρκα του Βόλου, θα εγκατασταθεί σύστημα έξυπνης άρδευσης. Πρόκειται για πληροφοριακό σύστημα, μέσω του οποίου οι υπηρεσίες θα είναι σε θέση να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, για τις εργασίες, καθώς και τις συντηρήσεις σε χώρους αστικού πρασίνου και των κοινοχρήστων χώρων, σε πραγματικό χρόνο, μέσω αποτύπωσης όλων των πληροφοριών, σε διαδραστικό χάρτη με τη χρήση δυναμικών φίλτρων.

  • Παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας και αυτοματισμοί (δράσεις 3 και 4)

Σε πέντε δημοτικά κτίρια του Βόλου, θα εγκατασταθεί λογισμικό και αισθητήρες μέσω των οποίων θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας των δημοτικών κτιρίων σε πραγματικό χρόνο και μέσα από συστήματα αυτοματισμού θα δίνεται η δυνατότητα, ελέγχου των ηλεκτρικών συσκευών (άνοιγμα ή κλείσιμο), προγραμματισμός χρόνου λειτουργίας τους, παρακολούθηση της θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους και ρύθμιση της θέρμανσης ακόμη και από απόσταση, άναμμα ή κλείσιμο φωτών ή άλλων ηλεκτρικών συσκευών.

  • Δίκτυο σταθμών μέτρησης ποιότητας αέρα

Επίσης, στον Βόλο, θα εγκατασταθούν πέντε αισθητήρες που θα έχουν δυνατότητα μέτρησης του θορύβου, των αιωρούμενων σωματιδίων, της θερμοκρασίας, υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης και θα υπάρχει δυνατότητα προβολής των δεδομένων στο ευρύ κοινό.

Στους πολίτες θα παρέχεται, μέσω εφαρμογών (διαδικτυακής πύλης αλλά και εφαρμογής για φορητές συσκευές), δυνατότητα να δουν τα περιβαλλοντικά δεδομένα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

  • Εξυπνα ηλιακά παγκάκια

Το έξυπνο παγκάκι, πέρα από την προφανή του χρήση για την ανάπαυση των επισκεπτών θα προσφέρει μια σειρά έξυπνων και καινοτόμων υπηρεσιών. Ουσιαστικά αποτελεί ένα καθιστικό στοιχείο ιδιαίτερου σχεδιασμού για κάθε πολίτη και επισκέπτη του Δήμου, το οποίο κατά την διάρκεια της ανάπαυσης προσφέρει δωρεάν φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών και δωρεάν πρόσβαση στο internet μέσω Wi-Fi.

Στον Βόλο θα εγκατασταθούν 10 έξυπνα ηλιακά παγκάκια. Οι προσφερόμενες υπηρεσίες θα είναι οι ακόλουθες:

-Φόρτιση κινητών συσκευών επισκεπτών, ενσύρματα και ασύρματα

-Φωτισμός Περιβάλλοντος LED

-Ηχείο Bluetooth

-Wi-fi router

  • Εξυπνα ηλιακά δέντρα

Το έξυπνο ηλιακό δέντρο είναι μια νέα, έξυπνη λύση που συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής και μοντέρνο σχεδιασμό για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών των πόλεων. Αποτελεί μια εντελώς αυτόνομη λύση (stand-alone) που αξιοποιεί αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή υπηρεσιών προς την κοινότητα.

Το έξυπνο δέντρο είναι ένα καινοτόμο, οικολογικό στοιχείο αστικού εξοπλισμού με μοντέρνο σχεδιασμό. Είναι ταυτόχρονα ένας δημόσιος πάγκος ανάπαυσης για τουλάχιστον πέντε άτομα, προσφέρει την δυνατότητα φόρτισης με ενσωματωμένες θύρες φόρτισης USB για πρίζες και φορτιστές (για έξυπνα τηλέφωνα και τάμπλετ) και διαθέτει παροχές ενέργειας 230V για ηλεκτρικά ποδήλατα και λάπτοπ. Παράλληλα, διαθέτει wifi access point για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο. Τέλος ενισχύει τον φωτισμό μέσα από τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του που παραπέμπει σε δέντρο.

Στην πόλη θα εγκατασταθούν τρία έξυπνα ηλιακά δέντρα.

  • Ευφυές σύστημα διαχείρισης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων

Το πληροφορικό σύστημα έχει σκοπό να καλύψει πλήρως τον έλεγχο των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό έχει ως πρωταρχικό στόχο την ενοποίηση και την αυτοματοποίηση των διαφορετικών δραστηριοτήτων και διαδικασιών, που κατέχει ένας δήμος ή το νομικό πρόσωπο, σε χειρόγραφα συστήματα. Θα πρέπει να παρέχει την ολοκληρωμένη διαχείριση όλων των γηπέδων και αθλητικών και πολιτιστικών χώρων αρμοδιότητας διαχείρισης του Δήμου, καθώς και την δυνατότητα δέσμευσης τους.

  • Digital Twin με ενσωματωμένο ενιαίο οδολόγιο και ταυτόχρονη αποτύπωση δικτύων υποδομών

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης θα αποτυπωθεί ενιαίο οδολόγιο και ταυτόχρονα θα καταγράφονται και οι υποδομές, όπως για παράδειγμα οι στάσεις των λεωφορείων.

Η καταγραφή των δικτύων και οι γεωγραφικές θέσεις των αντικειμένων, στους κοινόχρηστους χώρους των περιοχών του Δήμου θα γίνει με τη χρήση αυτοκινούμενης εφαρμογής αποτύπωσης και της κατάλληλης εφαρμογής, μέσω της οποίας θα γίνει η ακριβής καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών, ανεξάρτητα από το είδος και τη λειτουργικότητά τους. Αυτό θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας συγχρόνως μια γεωγραφική απεικόνιση της περιοχής (σε χάρτη GIS) και το δορυφορικό σύστημα GPS.

  • Τρεις πλατφόρμες

Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών πλατφορμών, η μία για προβολή και ενημέρωση του πολίτη, η δεύτερη για την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων και η τρίτη θα είναι μία έξυπνη πλατφόρμα εθελοντισμού, διαβουλεύσεων, υποβολής και συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων πολιτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου