ΤΟΠΙΚΑ

Κυκλοφορούν και… μολύνουν

κυκλοφορούν-και-μολύνουν-93747

Εδώ και χρόνια δεν έχουν πλυθεί ούτε μία φορά

Κινητές εστίες μόλυνσης μέσα στην πόλη, αποτελούν τα απορριμματοφόρα τόσο του Δήμου Βόλου, όσο και των υπολοίπων Δήμων της Μαγνησίας. Πατούν με τις ρόδες τους πάνω σε σωρούς απορριμμάτων για να ξεφορτώσουν τα σκουπίδια, αλλά κατά την έξοδό τους από το ΧΥΤΑ, δεν πλένονται. Εδώ και χρόνια τα απορριμματοφόρα δεν έχουν μπει ούτε μία φορά σε πλυντήριο. Κι όμως καθημερινά κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Κατά την έξοδό τους από το ΧΥΤΑ, τα απορριμματοφόρα, πλένονται υποτυπωδώς με μια μάνικα. Πρέπει όμως κάθε όχημα να μην πλένεται μόνο επιφανειακά αλλά και από το κάτω μέρος στο οποίο κολλάει λάσπη από τα σκουπίδια. Όλα αυτά μεταφέρονται στους δρόμους της πόλης. Πρέπει τα απορριμματοφόρα να πλένονται μετά από κάθε έξοδό τους από το ΧΥΤΑ, σε ειδικά πλυντήρια, με ζεστό νερό και χρήση χημικών», είπε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Καντόλας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε με τους αντιδημάρχους καθαριότητας και των πέντε δήμων της χερσαίας Μαγνησίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόβλημα ως μείζον ζήτημα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν απειλεί μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες. Καθημερινά μπαινοβγαίνουν στο ΧΥΤΑ 250 απορριμματοφόρα, που επίσης κυκλοφορούν στον ενιαίο Δήμο Βόλου, μεταφέροντας μικρόβια στους δρόμους της πόλης.

«Το πρωί στο αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονται σταθμευμένα τα απορριμματοφόρα δεν μπορείς να σταθείς από τη βρώμα», περιέγραψε την κατάσταση ο κ. Καντόλας. Οπως ανέφερε ο ίδιος, στο αμαξοστάσιο μπορούν να γίνουν επισκευές των απορριμματοφόρων, καθώς υπάρχει εξοπλισμός, κανείς όμως δεν τολμά να σκύψει κάτω από ένα τέτοιο όχημα που έχει… οργώσει σωρούς από σκουπίδια και δεν έχει πλυθεί ποτέ.

Υπήρχε πρόβλεψη

Στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τον προτεινόμενο από το Δήμο Βόλου για τη θέση του Προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ, Κώστα Γανωτή, έχει προβλεφθεί πλυντήριο για τα απορριμματοφόρα, που όμως δεν έχει λειτουργήσει.

Η εγκατάσταση που θα λειτουργούσε ως συνεργείο, δεν αξιοποιήθηκε. Στη συνέχεια υπήρχε πρόβλεψη για τον εξοπλισμό του χώρου με τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό προκειμένου να λειτουργήσει ως πλυντήριο και πάλι όμως δεν έγινε τίποτα. Αποτέλεσμα εδώ και χρόνια τα απορριμματοφόρα να μην πλένονται και να κυκλοφορούν και να… μολύνουν.

«Αμφιβάλλω αν έστω κι ένα απορριμματοφόρο πήγε ποτέ σε πλυντήριο», υποστήριξε ο κ. Καντόλας, ενώ τόσο ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ρήγα Φεραίου, Ευ. Παρσάς, υπογράμμισαν ότι τα απορριμματοφόρα έχουν να πλυθούν χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις Δήμοι, Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και σε συνεργασία και με τους άλλους δύο Δήμους, Αλμυρού και Νοτίου Πηλίου, να αναλάβουν να προχωρήσουν στον εξοπλισμό του ΧΥΤΑ με πλυντήριο, το οποίο θα είναι σύγχρονο και αυτόματο για το πλύσιμο των απορριμματοφόρων. Θα γίνει έρευνα για το κόστος του μηχανολογικού εξοπλισμού και των χημικών, ενώ συντηρητής θα οριστεί εργαζόμενος του Δήμου. Παράλληλα, θα καλύπτουν αναλογικά ο κάθε Δήμος, το ετήσιο κόστος λειτουργίας του πλυντηρίου, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Καντόλα, εκτιμάται στις 100.000 ευρώ, δύναται όμως να καλυφθεί χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.

Απλυτοι και οι κάδοι

Εστία μόλυνσης αποτελούν όμως και οι κάδοι απορριμμάτων που για μία ακόμη φορά είναι άπλυτοι. Η ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό για μόλις δύο μήνες, είχε ως αποτέλεσμα να πλυθούν από μία φορά οι κάδοι, από 1η Σεπτεμβρίου όμως, οι συμβάσεις των διμηνιτών έληξαν και οι κάδοι παραμένουν άπλυτοι. Ακόμη και ο επόπτης, σύμφωνα με τον κ. Καντόλα, αναγκάζεται να ανεβαίνει στα απορριμματοφόρα για να βοηθήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε καν για τη δράση αυτή.

«Το 99,9% του προσωπικού κάνει διπλοβάρδιες. Περιμένουμε πότε θα βγουν οι προκηρύξεις για τα οκτάμηνα», είπε ο κ. Καντόλας, ενώ ανέφερε ότι τα χημικά για το πλύσιμο των κάδων παραλήφθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Αντίστοιχη η εικόνα και στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, με τον κ. Κουτσάφτη να χαρακτηρίζει το θέμα της καθαριότητας ως… βραδυφλεγή βόμβα για όλους τους Δήμους, που δεν διαθέτουν ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό ούτε τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, που περιλαμβάνει εννέα ενότητες από το Ξουρίχτι μέχρι το Πουρί, υπάρχουν μόλις δύο μόνιμοι οδηγοί και ισάριθμοι χειριστές και τέσσερις εργάτες καθαριότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου