ΤΟΠΙΚΑ

Οπως πέρυσι… κινήθηκε η αγορά

οπως-πέρυσι-κινήθηκε-η-αγορά-937373

Απογοήτευση στις τάξεις του εμπορικού κόσμου, καθώς περίμεναν ότι τις ημέρες του Πάσχα οι καταναλωτές θα επιδίδονταν σε αγορές

Σε επίπεδα παρόμοια με τα περσινά κινήθηκε η εμπορική αγορά του Βόλου την περίοδο του Πάσχα, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν την απογοήτευσή τους.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης με το «Καλάθι του Νονού» και το «Καλάθι του Πάσχα», με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και την αύξηση της κίνησης στις αγορές, οι καταναλωτές δεν κινήθηκαν όπως αναμενόταν.

Μπορεί η κινητικότητα όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να ήταν αυξημένη και τα μαγαζιά να ήταν γεμάτα κόσμο, ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε στις αποδείξεις των επιχειρήσεων.

«Φέτος η κίνηση ήταν πολύ μέτρια. Οι τζίροι δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, οι αναμενόμενοι. Είχαμε την εντύπωση ότι η αγορά θα κινούταν όπως και τα Χριστούγεννα, που παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές ασφυκτιούσαν οικονομικά, τις ημέρες των εορτών κινήθηκαν. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο τις ημέρες του Πάσχα και δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες μας», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος.

Αποστόλης Οντόπουλος: Είχαμε την εντύπωση ότι η αγορά θα κινούταν όπως και τα Χριστούγεννα, που παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές ασφυκτιούσαν οικονομικά, τις ημέρες των εορτών κινήθηκαν. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο τις ημέρες του Πάσχα

Μεγαλύτερο πλήγμα στην εμπορική αγορά του Βόλου υπέστη ο κλάδος της ένδυσης, που αποτελεί και το 60% των συνολικών επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. «Ο καιρός, που κατά κύριο λόγο ήταν βροχερός και κρύος, καθώς και η ημερομηνία που φέτος έπεσε το Πάσχα, δεν βοήθησε καθόλου στις αγορές από καταστήματα ένδυσης που έχουν «βγάλει» εδώ και καιρό τα ανοιξιάτικα. Τα καταστήματα ένδυσης σημείωσαν τους χαμηλότερους τζίρους της αγοράς, συμπαρασύροντας, όμως, προς τα κάτω και τον γενικότερο εμπορικό κόσμο» επισημαίνει ο κ. Οντόπουλος και προσθέτει ότι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν σε επίπεδα παρόμοια με τα περσινά.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας, τα νοικοκυριά καλούνται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, τα μειωμένα εισοδήματα, αλλά και τους υψηλούς λογαριασμούς, γεγονός που αποτυπώνεται στις καθημερινές, αλλά και στις γιορτινές τους αγορές.

«Αυτό που παρατηρήσαμε φέτος, είναι ότι ενώ υπήρχε έντονη κινητικότητα στα καταστήματα και ο κόσμος γενικά κυκλοφορούσε στα μαγαζιά, η μέση απόδειξη έχει μειωθεί. Δηλαδή ο κόσμος που κυκλοφορεί έξω είναι περισσότερος, αλλά τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σε αγορές είναι λιγότερα από ό,τι πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια. Παρατηρήσαμε, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές αναζητούν συνεχώς πιο φθηνές και οικονομικές λύσεις», αναφέρει ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι, ήδη, η αγορά αντιμετωπίζει χαμηλό βαρομετρικό κίνησης με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου να περιγράφουν ότι ο Μάρτιος του 2023 ήταν ο χειρότερος μήνας, μέχρι στιγμής. Οι προσδοκίες τους για… Ανάσταση ήταν αρκετά υψηλές και δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου