ΤΟΠΙΚΑ

Λαχτάρα… λόγω αγριογούρουνου

λαχτάρα-λόγω-αγριογούρουνου-937242

Η περιπέτεια τετραμελούς οικογένειας στον δρόμο Βόλου – Καναλίων και τα άμεσα αντανακλαστικά που απέτρεψαν τη «μετωπική»

Λαχτάρησαν μια οδηγός, η οποία είχε στο αυτοκίνητο τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της, όταν, ενώ οδηγούσε στον δρόμο Βόλου – Καναλίων, πετάχτηκε μπροστά στις ρόδες του οχήματος μεγαλόσωμο ζώο.

Το περιστατικό έγινε το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα και οι επιβάτες του αυτοκινήτου ακόμα προσπαθούν να συνέλθουν από τον φόβο και το σοκ.

Ευτυχώς η οδηγός επέδειξε ψυχραιμία και φρέναρε την κατάλληλη στιγμή, αφήνοντας… χώρο στο αγριογούρουνο να περάσει κάθετα τον δρόμο, μέχρι που εξαφανίστηκε μέσα σε θαμνώδη βλάστηση. Σε διαφορετική περίπτωση κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, αφού υπήρχε κίνδυνος «σύγκρουσης».

Το φαινόμενο να εμφανίζονται να διασχίζουν αμέριμνα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αγριογούρουνα είναι πλέον πολύ συχνό και ταυτόχρονα επικίνδυνο για τους οδηγούς.

«Οι οδηγοί κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή, όταν οποιαδήποτε ώρα και όχι μόνο το βράδυ, πετάγονται ξαφνικά μπροστά μεγαλόσωμα ζώα και διασχίζουν τους δρόμους όπως τα αγριογούρουνα», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ. Σ., σύζυγος της οδηγού.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης οικογένειας το ευτύχημα ήταν ότι στον συγκεκριμένο δρόμο δεν μπορεί να τρέχει κανείς με ταχύτητα πάνω από 40 χιλιόμετρα, γεγονός που δίνει την ευχέρεια στον οδηγό να μπορεί να αντιδράσει ανά πάσα στιγμή και να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενη «μετωπική», όπως και έγινε.

«Ευτυχώς πίσω μας δεν ακολουθούσε άλλο όχημα σε κοντινή απόσταση. Πετάχτηκε στον δρόμο από τα δεξιά μας και διέσχισε το οδόστρωμα τρέχοντας. Πρόλαβε η σύζυγός μου και φρέναρε, αλλά εάν το αυτοκίνητο δεν είχε σύστημα ευστάθειας και αξιόπιστα φρένα δεν μπορώ να φανταστώ τι θα μπορούσε να συμβεί. Στο πίσω κάθισμα ήταν τα παιδιά μας. Ευτυχώς φορούσαν ζώνες και δεν συνέβη κάτι άλλο», πρόσθεσε επίσης ο σύζυγος της οδηγού περιγράφοντας την περιπέτεια.

Τι λένε οι κυνηγοί

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται πολύ συχνά αγριογούρουνα. Κυνηγοί μάλιστα λένε ότι ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πολλοί μάλιστα κατά καιρούς έχουν δει με τα ίδια τους τα μάτια τις επιπτώσεις επιδρομών από αγριογούρουνα στις αγροτικές παραγωγές της περιοχής.

«Τα ζώα αυτά επειδή είναι πάρα πολλά πλέον ψάχνουν παντού, κυριολεκτικά παντού, για τροφή», είπε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας -που αριθμεί 500 μέλη – και μέλος της διοίκησης της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Γιάννης Τίρχας.

Ο ίδιος, αλλά και πολλοί συνάδελφοί του, αντίκρισαν ουκ ολίγες φορές εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου σε καλλιέργειες καλαμποκιού και άλλων δημητριακών. «Είναι ασταμάτητα και συνεχώς αυξάνονται», πρόσθεσε.

Υπογραμμίζεται ότι αγριογούρουνα βρίσκονται πολύ συχνά στο διάβα των κυνηγών που αναζητούν θηράματα.

«Μιλάμε για ένα ογκώδες και επικίνδυνο ζώο που η θήρα του χρειάζεται οργάνωση. Δεν είναι κάτι απλό. Αλλά και τώρα που τα θηράματα είναι περισσότερα πάλι δεν βλέπουμε μείωση των πληθυσμών», ανέφερε επίσης ο κ. Τίρχας.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία το κυνήγι του αγριογούρουνου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, οι οποίοι πρέπει να είναι κατάλληλα οργανωμένοι, φέροντας συγκεκριμένο εξοπλισμό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου