ΤΟΠΙΚΑ

Κώστας Καλογράνης στον Ταχυδρόμο: Eίμαστε υπέρ του «πράσινου» επιχειρείν

κώστας-καλογράνης-στον-ταχυδρόμο-eίμα-935995

Συνέντευξη του Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος, που διεκδικεί εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης παραχώρησε συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και αναφέρεται στο Πράσινο Εναλλακτικό Πρόγραμμα Διακυβέρνησης με τα 100 σημεία προγραμματικής σύγκλισης, αλλά και στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.

Στη Μαγνησία, κατέρχονται στο στίβο των εθνικών εκλογών οι γυναίκες επιχειρηματίες του «πράσινου επιχειρείν» Σοφία Φυσέκη και Ιωάννα Καρβέλη και η αγρότισσα – κτηνοτρόφος Ειρήνη Βούλγαρη.

Συνέντευξη στη Βάσω Κυριαζή

Το Πράσινο Κίνημα είναι έτοιμο, για τις επικείμενες εκλογές κ. Καλογράνη;

Τα ψηφοδέλτιά μας, είναι έτοιμα σε ποσοστό 80% σε όλη την Ελλάδα. Ήδη από τις 26 Νοεμβρίου εμείς ανακοινώσαμε τους πρώτους 100 υποψήφιους βουλευτές μας. Επειδή πολλοί δέχθηκαν «πιέσεις», από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα ανακοινώσουμε τους υπόλοιπους υποψηφίους βουλευτές μας, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές. Άρα, ναι είμαστε έτοιμοι για τις επικείμενες εκλογές και πιστεύουμε ότι θα είμαστε στην επόμενη Βουλή. Εξάλλου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν έχει πράσινο κόμμα στο κοινοβούλιο της. Το Πράσινο Κίνημα, θα διορθώσει, αυτή την πολιτική ανορθογραφία.

Τι ακριβώς διαφοροποιεί το Πράσινο Κίνημα από άλλους οικολογικούς πολιτικούς σχηματισμούς;

Εμείς δεν είμαστε μόνο περιβαλλοντιστές, δηλαδή δεν σταματά η αναφορά μας στο να φυτεύουμε ένα δέντρο. Eίμαστε υπέρ του «πράσινου επιχειρείν», έχοντας εκπονήσει το μοναδικό στην Ελλάδα, Ενναλακτικό Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης. Επίσης δεν είμαστε αριστεροί και δεν έχουμε ταυτιστεί με την αριστερά όπως οι άλλοι οικολογικοί πολιτικοί σχηματισμοί. Το σύνθημα μας είναι «ούτε με τους δήθεν αριστερούς ούτε με τους δήθεν άριστους. Go Green για τη ζωή μας». Εχουμε ένα συγκροτημένο, εναλλακτικό , τεχνοκρατικά δομημένο οικονομικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά είναι ο οδικός χάρτης για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθει η ευημερία στους πολίτες. Φυσικά στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.Επίσης εμείς δεν έχουμε πολιτικά εθνομηδενιστικές απόψεις,, όπως τα άλλα περιθωριακά κόμματα του χώρου.

Ποιες είναι οι εθνομηδενιστικές απόψεις;

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που υπάρχει σε ένα άλλο κόμμα, έχει υποστηρίξει δημόσια ότι δεν υπάρχει η γενοκτονία των Ποντίων. Επίσης, εμείς λέμε να κλείσει το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και να ενσωματωθεί, με αυτό της Θεσσαλονίκης. Για να αφήσουμε όλους τους Έλληνες, χριστιανούς και μουσουλμάνους της περιοχής, να ζήσουν με ηρεμία και ειρήνη. Αυτοί για κάποιο απροσδιόριστο λόγο θέλουν να μείνει ανοιχτό το τουρκικό προξενείο. Για εμάς, αυτές είναι πολιτικά εθνομηδενιστικές θέσεις και δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση με όλα αυτά. Ειδικά για τη γενοκτονία των Ποντίων, είναι ακατανόητη η εμμονή τους…

Τι διαφορετικό φέρνει το πρόγραμμα σας στην οικονομία;

Πρώτα από όλα εμείς στηρίζουμε το «πράσινο επιχειρείν», με μία σειρά από προτάσεις. Για εμάς οι φορολογικοί δείκτες, θα πρέπει να είναι συνυφασμένοι με το ποσοστό της κυκλικής οικονομίας, που κάνει κάθε επιχείρηση, σε συνάρτηση με το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνει ο κύκλος εργασιών. Επίσης, στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο), που είναι ο τέταρτος οικονομικός πυλώνας της Ε.Ε. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει αγνοήσει και έχει πολεμήσει τις δυνατότητες της Κ.ΑΛ.Ο. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δύσκολα θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, είτε είναι, η πράσινη μετάβαση, είτε είναι το ΕΣΠΑ. Εμείς θεωρούμε, ότι αυτό πρέπει να αλλάξει και έχουμε εκπονήσει ένα συγκεκριμένο πλέγμα πολιτικών, υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μία εβδομάδα, πριν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, είχατε εκδώσει δελτίο τύπου, στο οποίο κρούατε τον κώδωνα του κινδύνου. Πως συνέβη αυτό;

Πράγματι, είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, στις 22 Φεβρουαρίου, με αφορμή την παραπομπή της χώρας μας στο ευρωδικαστήριο, από την Κομισιόν, για τις πολιτικές μας, για τον σιδηρόδρομο. Μακάρι, να είχαμε εισακουστεί και να μην είχαμε αυτό το τραγικό συμβάν…

Ποια είναι η θέση σας για ένα σημαντικό θέμα της περιοχής που αφορά την καύση απορριμμάτων;

Είναι προφανές ότι είμαστε κατά της καύσης απορριμμάτων. Είναι σαφές, ότι η μόνη σωστή πολιτική για τα απορρίμματα είναι το τρίπτυχο ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Είναι και η κατεύθυνση της Ε.Ε. και η μόνη πολιτική δίοδος για να υπάρχουν χρηματοδοτήσεις, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Η Κλιματική Κρίση, από την Κλιματική Αλλαγή, είναι εδώ και κάποια στιγμή πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Τα μέλη μας στη Μαγνησία, συμμετείχαν στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν κατά της καύσης. Δυστυχώς, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση των δήθεν αριστερών αλλά και η σημερινή των δήθεν αρίστων, επέτρεψαν την καύση σκουπιδιών, που είναι μία αντιευρωπαϊκή πολιτική. Κατά την άποψη μας, σοβαρές πολιτικές ευθύνες φέρνει και η διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία δεν έχει κάνει κάποια σοβαρή προσέγγιση στο θέμα. Δεν μπορεί να τα αντιμετωπίζει όλα η περιφέρεια με επικοινωνιακά τρυκ. Εδώ μιλάμε για το οξυγόνο των παιδιών μας και των εγγονιών μας.

Δεν είναι αντιφατικό ενώ είστε ένα πράσινο κόμμα, να είστε ενάντια στις ανεμογεννήτριες;

Δεν είμαστε ενάντια στις ανεμογεννήτριες από θέση αρχής. Δεν συμφωνούμε στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα, διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Υπάρχει ένας βασικός οικονομικός κανόνας. Για να είναι «πράσινη» και οικολογική μία ανεμογεννήτρια, θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια, να αφορά τον τόπο παραγωγής.

Δεν μπορεί για παράδειγμα στη Θεσσαλία, να υπάρχουν δεκάδες Αιολικά Πάρκα να σχεδιάζονται συνολικά πάνω από 2.000 βιομηχανικές ΑΠΕ και να λέμε ότι αυτό είναι πράσινο και οικολογικό. Επίσης, οι διαχρονικοί σχεδιασμοί δεν είχαν προβλέψει, το αυτονόητο, να υπάρχουν ενεργειακοί συσσωρευτές για να μπορεί να αποθηκευτεί το σύνολο της ενέργειας. Το Πράσινο Κίνημα, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή μελέτη για την κάθε περιοχή της χώρας με στόχο την ενεργειακή αυτονομία, χρησιμοποιώντας όλες τις ΑΠΕ. Η πρότασή μας έχει ως θετικό αποτέλεσμα την μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και λέμε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα, στους αγρότες, να χρησιμοποιούν ΑΠΕ για το ρεύμα στην παραγωγική διαδικασία, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος των προϊόντων και να είναι πιο φτηνά για τον καταναλωτή. Από την άλλη βλέπουμε να υπάρχει μία μονοδιάστατη πολιτική και να μην λαμβάνει η κυβέρνηση, υπόψιν της τις δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας και της γεωθερμίας . Και αυτό αν δεν είναι ύποπτο, είναι τουλάχιστον παράδοξο… Για να είμαστε δίκαιοι όμως, πρέπει να πούμε, ότι πολλές από τις άδειες για τις ανεμογεννήτριες, τις έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι συνυπεύθυνοι για αυτό το χάλι, αυτοί που διαχρονικά κυβέρνησαν.

Έχετε μία προωθημένη πρόταση για την επίλυση του δημογραφικού. Ποια είναι αυτή;

Πράγματι είμαστε υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος. Θεσμοθετούμε χαμηλότοκο δάνειο 30.000 ευρώ για κάθε νέο ζευγάρι που παντρεύεται. Μόλις κάνουν το δεύτερο παιδί, το δάνειο διαγράφεται. Αν κάνουν και τρίτο παιδί, το ζευγάρι λαμβάνει επιδότηση 15.000 ευρώ. Κάθε γυναίκα, που θα κάνει τέσσερα παιδιά, φοροαπαλλάσεται για πάντα.

Είναι κοστολογημένη η πρόταση;

Την πρώτη χρονιά θα απαιτηθούν περίπου 850 εκ. ευρώ και από τη δεύτερη περίπου 1,7 δις ευρώ ετησίως. Τα χρήματα δεν είναι πολλά, για να αναπτυχθεί μία εθνική πολιτική τέτοιου βεληνεκούς. Για να γίνει αντιληπτό, στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δίνουν 2-3% του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Στην Ελλάδα, δίνουμε περίπου το 0,8%. Για εμάς είναι προτεραιότητα και θα το υποστηρίξουμε με πάθος.

Πρόσφατα το Πράσινο Κίνημα, συμμετείχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Τι συζητήθηκε εκεί;

Το Πράσινο Κίνημα, συμμετείχε με οχταμελή αποστολή. Λάβαμε μέρος σε 4 συνεδριάσεις της ολομέλειας και 16 θεματικές συνεδριάσεις. Οι δικές μας παρεμβάσεις ήταν ισχυρές, σε πολλά ζητήματα όπως για παράδειγμα στην θεματική συζήτηση, για το πράσινο επιχειρείν και τις δυνατότητες στην Ε.Ε., για το δικαίωμα της αξιοπρεπούς στέγης και τις πολιτικές για την εξάλειψη των αστέγων, έως το 2030. Εξάλλου το Πράσινο Κίνημα, έχει υπερασπιστεί διαχρονικά τους δανειολήπτες.

Είδαμε ότι είχατε και συζήτηση με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου.

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, έλαβαν μέρος, 2 πρωθυπουργοί και περίπου 25 Υπουργοί που ανήκουν στις 7 κυβερνήσεις συνεργασιών που συμμετέχουν οι «πράσινοι» στην Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντριντάν Αμπαζοβιτς είναι φίλος. Μιλήσαμε για πάνω από μισή ώρα και μάλιστα, μου πρότεινε, όταν μπει το Πράσινο Κίνημα στη Βουλή, το πρώτο ταξίδι να είναι στους «αδελφούς» Μαυροβούνιους…

Αν μπείτε στη Βουλή, θα συνεργαστείτε με κάποιο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης;

Εμείς είμαστε υπέρ των συνεργασιών, αλλά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Το Πράσινο Κίνημα, έχει ήδη από τη ΔΕΘ ανακοινώσει τα 100 Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης. Όποιος συμφωνήσει με αυτά , μπορούμε να συνεργαστούμε. Μέχρι στιγμής, όμως οι κυβερνήσεις διαχρονικά, μας έχουν δείξει, ότι δεν θέλουν να παράγουν τις πραγματικά πράσινες , βιώσιμες πολιτικές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου