ΤΟΠΙΚΑ

Ν. Παπαπέτρος: Αίτηση ανάκλησης για την χορήγηση άδειας λειτουργίας του σταθμού LNG

ν-παπαπέτρος-αίτηση-ανάκλησης-για-την-934324

Κατέθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Ν. Παπαπέτρος από κοινού με τέσσερις δικηγόρους και ειδικότερα τους κ.κ. Ν. Μόσχο, Ι. Τσάτσο, Α. Κατσακιώρη και Θ. Κανελλή

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρος, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ», από κοινού με άλλους τέσσερις συναδέλφους του δικηγόρους και συγκεκριμένα τους Νίκο Μόσχο, Ιωάννη Τσάτσο, Αλέξανδρο Κατσακιώρη και Θεόδωρο Κανελλή, καταθέσανε σήμερα στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση ανάκλησης της με αρ. 138/2022 απόφασης της άδειας για την χορήγηση ΑΣΦΑ στην εταιρεία «Mediterranean Gas A.E» και τη λειτουργία κατασκευής σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στην εν λόγω αίτηση ανάκλησης, την οποία υπογράφουν οι ίδιοι ως δικηγόροι και πολίτες Βόλου, επικαλούνται πέντε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους η Ρ.Α.Ε. θα πρέπει να ανακαλέσει την οποιαδήποτε απόφαση για εγκατάσταση πλωτού ή επίγειου σταθμού LNG εντός του κλειστού οικοσυστήματος του Παγασητικού Κόλπου.

Ειδικότερα επικαλούνται ότι:

– Αποφασίσθηκε η χωροθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης, κατά παράβαση της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Η χωροθέτηση μιας τέτοιας εγκατάστασης δεν προβλέπεται από το Χωροταξικό της Θεσσαλίας, το Γ.Π.Σ. του Βόλου ούτε από κανένα άλλο πολεοδομικό ή χωροταξικό εργαλείο.

– Η λειτουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης πλησίον ακτογραμμής θα επιφέρει αλλοίωση αυτής και του παράκτιου τοπίου, διαταράσσοντας το οικοσύστημα.

– Η ευκολία με την οποία η ενδιαφερόμενη εταιρεία, αλλάζει τα σημεία χωροθέτησης, καταδεικνύει την προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το εγχείρημα. Τα στοιχεία που υποβληθήκαν εκ μέρους της στην Ρ.Α.Ε. προφανώς και ήταν εσφαλμένα, ενώ έχει παραβιαστεί κάθε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

– Τέλος, στο κείμενο της αίτησης ανάκλησης επισημαίνεται ότι εάν τυχόν η Ρ.Α.Ε. δεν προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες εντός των νόμιμων προθεσμιών, αυτό θα θεωρηθεί παράλειψη νόμιμης ενέργειας και οι αιτούντες θα προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Σε δηλώσεις του, ο υπερκομματικός υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρος, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Μόσχο και Θεόδωρο Κανελλή, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δημοτικός συνδυασμός «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΛΟ» είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, πλωτής ή μη πλωτής, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ρύπανσης του κλειστού κόλπου του Παγασητικού, πλέον της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα δε υποτιθέμενα οφέλη θα είναι ασήμαντα, αφού οι θέσεις εργασίες ελάχιστα θα αυξηθούν, αλλά αντιθέτως οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για τον τουρισμό και την αλιεία, που θα υποβαθμιστούν δραματικά.

Δυστυχώς ο Δήμαρχος Βόλου, ανέφερε ο κ. Παπαπέτρος, έχει ταχθεί υπέρ της εγκατάστασης μονάδας LNG αγνοώντας τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το όφελος για την πόλη και τους κατοίκους της.

Φαίνεται πως το όραμά του για τη πόλη είναι να μετατρέψει τον Βόλο σε βενζινάδικο και σκουπιδότοπο, αφού έτσι μάλλον αντιλαμβάνεται το «Μονακό» που είχε διακηρύξει.

Ξαναρωτάμε λοιπόν τον Δήμαρχο Βόλου: Έχει το ανάστημα να θέσει δημόσια το σχέδιο στη κρίση των πολιτών ή προτιμά τα παρασκηνιακά πάρε-δώσε με τη κυβέρνηση και τους επενδυτές;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου