ΤΟΠΙΚΑ

Στην εφαρμογή των DRGs πρωτοστατεί το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

στην-εφαρμογή-των-drgs-πρωτοστατεί-το-γεν-934190

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο «Αχιλλοπούλειο», μεταξύ του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Γιάννη Ντόκου και υψηλόβαθμων στελεχών του Κέντρου Τεκμηρίωσης και κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), όπως ο Κώστας Χαλκιάς Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ, ο Λεωνίδας Παπαϊωάννου, Διευθυντής Οικονομικής Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης, η Παναγιώτα Σιδέρη Διευθύντρια Πληροφορικής και ο Κώστας Τζουτζουράκης, Σύμβουλος Διοίκησης, παρουσία της Διευθύντριας της Ιατρικής Υπηρεσίας Αντιγόνης Καραθάνου, του Γεωργίου Κουτρούμπα, Διευθυντή της ΜΤΝ και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, του Κώστα Γκίζα, Υποδιευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και του Κώστα Γούναρη, Προϊσταμένου του Τμήματος Πληροφορικής. Επίσης στην συνάντηση παρέστη και η Κατερίνα Χαρανά, Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Τα παραπάνω στελέχη του ΚΕΤΕΚΝΥ ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Ντόκο, Διοικητή του Γ.Ν. Βόλου, για την πορεία ένταξης του νοσοκομείου στο νέο σύστημα Συ.Κ.Ν.Υ.

Ακολούθησε συνάντηση στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου με γιατρούς και στελέχη των διοικητικών υπηρεσιών που εμπλέκονται στην κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών, καθώς και με στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Σε μια γόνιμη συζήτηση δόθηκε η δυνατότητα να απαντηθούν ερωτήματα που υπήρξαν κατά την εφαρμογή των DRGs.

Η επίσκεψη του Κλιμακίου του ΚΕΤΕΚΝΥ πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Βόλου, στα πλαίσια της ένταξης του Γ.Ν. Βόλου στο νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, σύμφωνα με την τροποποίηση της υπό στοιχεία Γ2δ/21693/ 09.4.2021 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας «Ορισμός νοσοκομείου όπου τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.)» (Β΄ 1435/2021).

Το σύστημα DRGs (Diagnosis Related Groups), δηλαδή το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων είναι ένα «εργαλείο» ταξινόμησης των νοσοκομειακών ασθενών που βασίζεται στη συλλογή δεδομένων από τη νοσηλεία των ασθενών και την ταξινόμησή τους σε έναν σαφή και διαχειρίσιμο αριθμό μείγματος περιπτώσεων που είναι κλινικά σημαντικός και οικονομικά ομοιογενής. Ταυτόχρονα είναι ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε αυτές τις ομάδες περιπτώσεων και μια μέθοδος προοπτικής αποζημίωσης με τιμές που έχουν προσδιορισθεί εκ των προτέρων.

Για το πρώτο διάστημα του έτους η αποζημίωση των νοσοκομείων που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος DRGs και έχουν προχωρήσει τη διαδικασία, μέσα σε αυτά και το Γ.Ν. Βόλου, θα γίνεται με βάση το μέσο όρο των αντίστοιχων μηνών των 2 τελευταίων ετών.

Από 1η Ιουλίου 2023 θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή της κοστολόγησης για το Γ.Ν. Βόλου, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2024, με κοινή Υπουργική Απόφαση θα υποχρεώνονται όλα τα νοσοκομεία να λειτουργούν με το νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου