ΤΟΠΙΚΑ

«Περπατώντας στην πόλη», η νέα τουριστική παροχή στον Βόλο

περπατώντας-στην-πόλη-η-νέα-τουριστ-934024

«Περπατώντας στην πόλη» είναι η νέα τουριστική παροχή που αναμένεται να ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου από τον ερχόμενο Μάιο. Επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πεζή, βασικά σημεία του Βόλου, μέσα από μία διαδρομή δυόμισι ωρών, την οποία θα συνοδεύουν επαγγελματίες ξεναγοί. Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία που εντάσσεται από φέτος στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του πόλης, ως προορισμού city break.

Η υπηρεσία αποτελεί μία πρωτοβουλία για την οποία πρόσφατα η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Γεωργία Μποντού Τοκαλή, είχε συνάντηση στο Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου, με επαγγελματίες ξεναγούς. Πρόκειται μάλιστα να ξεκινήσει πιλοτικά από τη φετινή τουριστική σεζόν.

Το πρόγραμμα «Ξεναγήσεις στην πόλη» θα περιλαμβάνει ξεναγήσει με τα πόδια με συνοδεία ξεναγού. Στο πλαίσιο των ξεναγήσεων θα περιλαμβάνεται αναλυτική παρουσίαση του συνόλου των σημείων ενδιαφέροντος της διαδρομής, με αναφορά στους μύθους και παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής.

Οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν από το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης και θα φθάνουν έως την περιοχή του Αναύρου. Η διαδρομή θα καλύπτει την περιοχή των Παλαιών, το παραλιακό μέτωπο αλλά και το εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η ξενάγηση θα διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες.

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων μάλιστα αναμένεται να δώσει και μία σφαιρική «γεύση» του Βόλου στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι επιλέγουν να παραμείνουν στην πόλη, χωρίς να ακολουθούν κάποια οργανωμένη εκδρομή.

Η υπηρεσία, προϋπολογισμού 4.000 ευρώ, έρχεται προς έγκριση στην αυριανή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνουν συνολικά 20 ξεναγήσεις την περίοδο από Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Παρασκευή και θα ξεκινούν μεταξύ 10 και 11 το πρωί, με τη συμμετοχή ανά γκρουπ να είναι στα 40 άτομα. Πιστοποιημένοι επαγγελματίες ξεναγοί θα αναλαμβάνουν ως επικεφαλής του κάθε γκρουπ καιη ξενάγηση θα γίνεται κυρίως στην αγγλική γλώσσα ή στα ελληνικά αν πρόκειται για Ελληνες επισκέπτες.

Ενδυνάμωση της ταυτότητας city break

Σύμφωνα με την κ. Μποντού στόχος είναι η ενδυνάμωσης της ταυτότητας του Βόλου, ως προορισμού city break. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου στόχου εντάσσεται και το πρόγραμμα των ξεναγήσεων.

Ο Αστικός Τουρισμός (City Break) ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού ως «ένα είδος τουριστικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα σε αστικό χώρο με τα εγγενή χαρακτηριστικά του που συμπεριλαμβάνουν την οικονομική δραστηριότητα βασιζόμενη σε κλάδους όπως η διοίκηση, η μεταποίηση, το εμπόριο και οι υπηρεσίες καθώς και τη σημασία τους ως μεταφορικοί κόμβοι». Οι αστικοί προορισμοί προσφέρουν ένα ευρύ και ετερογενές φάσμα πολιτιστικών, αρχιτεκτονικών, τεχνολογικών, κοινωνικών και φυσικών εμπειριών και προϊόντων για αναψυχή και επαγγελματικούς σκοπούς.

Τα ταξίδια City Break διαρκούν συνήθως τρεις ημέρες ή και λιγότερο (μέγιστος αριθμός είναι οι έξι διανυκτερεύσεις) και κατά τη διάρκεια τους, οι τουρίστες βιώνουν εμπειρίες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την διασκέδαση σε μία πόλη και τα περίχωρα της.

Βασικά στοιχεία για την επιτυχία μίας πόλης ως προορισμού City Break αποτελεί η παροχή ενός μεγάλου εύρους πολιτιστικών σημείων και δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, που μπορούν να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στον ταξιδιώτη.

«Ο Βόλος, ικανοποιώντας τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργεί ως προορισμός αστικού τουρισμού. Στο παραπάνω πλαίσιο έχουν προηγηθεί δράσεις προώθησης της πόλης ως city break προορισμού, ενώ προγραμματίζεται διεύρυνση των δράσεων και των υπηρεσιών προς τον επισκέπτη», σημειώνει η κ. Μποντού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου