ΤΟΠΙΚΑ

Σκληρή η μάχη στη Μαγνησία για τις πέντε έδρες

σκληρή-η-μάχη-στη-μαγνησία-για-τις-πέντ-933977

Η πρώτη Κυριακή βαρόμετρο της δεύτερης – Που στοχεύουν τα κόμματα στην τελική ευθεία για την προκήρυξη των εκλογών

Με όρους σκληρού ανταγωνισμού αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση στον νομό Μαγνησίας, μετά και την απώλεια μίας έδρας, τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών σε κάθε συνδυασμό.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Στην τελική ευθεία των εκλογών τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν τα σχέδια τους, με φόντο τις πέντε κοινοβουλευτικές έδρες, σε μία πολιτική πραγματικότητα διαφορετική από εκείνη του 2019, καθώς αφενός οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και αφετέρου οι διεκδικούμενες έδρες είναι πλέον πέντε και όχι έξι.

Τα κομματικά επιτελεία θεωρούν την πρώτη Κυριακή βαρόμετρο της δεύτερης, καθώς κρίνεται βέβαιο πως δεν θα μπορέσει να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και επομένως θα χρειαστεί εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Η δεύτερη αναμέτρηση θα γίνει με τον νέο εκλογικό νόμο. Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%. Αυτά ισχύουν και σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

H μείωση των εδρών σε συνδυασμό με την απλή αναλογική καθιστά ακόμη την εκλογική εκτίμηση σε επίπεδο Μαγνησίας παρακινδυνευμένη. Ανθρωποι που ασχολούνται με τη στατιστική και στα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όσο πλησιάζουμε προς την τελική ευθεία.

Το μείζον πάντως για όλα τα κόμματα είναι να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στην κάλπη της απλής αναλογικής, για αυτό και το επόμενο διάστημα θα δοθεί βαρύτητα στη συσπείρωση της κομματικής βάσης.

Διαφορετική η στόχευση σε κάθε επιτελείο

Στη ΝΟΔΕ Μαγνησίας το βάρος θα πέσει κυρίως στο «πρώτο ημίχρονο» του προεκλογικού αγώνα. Αλλωστε και κεντρικά αυτό που προκρίνεται ως βασική στρατηγική είναι ότι όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατοχύρωση ενός εκλογικού ποσοστού που θα επιτρέπει την Κυριακή το βράδυ της 21ης Μαΐου να εδραιωθεί αέρας νίκης και αυτοδυναμίας ενόψει των δεύτερων εκλογών.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις πρωτιάς στην κάλπη, «κόντρα» στις δημοσκοπήσεις.

Κομματικοί επιτελείς με τους οποίους συνομίλησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ υπογραμμίζουν ότι μπορεί οι μετρήσεις να μη δείχνουν προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ, όμως υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούν οι «επιδόσεις».

Για το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά, καθώς είναι πολλά τα χρόνια δίχως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το σύστημα απλής αναλογικής εκτιμούν τοπικά οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη ότι θα ευνοήσει, αν βέβαια υπάρξει συσπείρωση και σταματήσουν διαρροές που υπάρχουν προς άλλα κόμματα.

Εάν την 21η Μαΐου δεν καταφέρει να λάβει ένα ποσοστό που να δημιουργεί προϋποθέσεις να κερδίσει έδρα, στη δεύτερη κάλπη ούτε λόγος για κάτι τέτοιο.

Οι προσδοκίες των μικρότερων κομμάτων

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες στον νομό Μαγνησίας. Στην νομαρχιακή οργάνωση του ΚΚΕ ο επιθυμητός στόχος κινείται κοντά στο 7%-8%, ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο για να κερδηθεί μία έδρα την πρώτη Κυριακή και να διατηρηθεί και στον «δεύτερο γύρο».

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ στον Βόλο έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα μία προσπάθεια διεύρυνσης σε νέα ακροατήρια, η οποία έχει απήχηση, σύμφωνα με τους επιτελείς του.

Η Ελληνική Λύση σε τοπικό επίπεδο επιδιώκει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει κυρίως για πολιτικές της κυβέρνησης, με τον στόχο που έχει θέσει το κόμμα του κ. Βελόπουλου στον νομό να συγκεντρώσει ένα ποσοστό άνω του 3%.

Τον ίδιο στόχο φαίνεται να έχει και ίδιο το ΜέΡΑ25. Οπως έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Γιάνη Βαρουφάκη, η ενίσχυσή του σε ένα ποσοστό 3% δεν είναι ανέφικτη, αν και όλοι κατανοούν ότι στον δεύτερο γύρο η πίεση που θα δεχτούν τα μικρότερα κόμματα από τους δύο μεγάλους «αντιπάλους» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγάλη.

Ανάλογους σχεδιασμούς κάνουν και μικρότεροι σχηματισμοί όπως η Ενωση Κεντρώων, η Πλεύση Ελευθερίας κ.α..

Tι ρόλο θα παίξει η αποχή

Σε ό,τι αφορά την αποχή, όπως εξηγούσαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άνθρωποι που γνωρίζουν το σύστημα της απλής αναλογικής οι υπολογισμοί γίνονται με βάση και τα ειδικά χαρακτηριστικά των δύο αναμετρήσεων. Κυρίως προσμετράται το γεγονός ότι η πρώτη κάλπη θα έχει σταυροδοσία ενώ η δεύτερη θα γίνει με λίστα.

Οπως εξηγούν, μετά την πρώτη κάλπη η διεκδίκηση του σταυρού προτίμησης θα έχει χάσει έτσι κι αλλιώς τη δυναμική της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κινητοποίηση των βουλευτών στον νομό Μαγνησίας.

Αναφορικά τέλος, με το αν η αποχή θα μετρήσει υπέρ συγκεκριμένων κομμάτων, αυτό θεωρείται ακόμη μία δύσκολη εξίσωση, καθώς εξαρτάται από το ποια ακροατήρια, όπως νέοι, ετεροδημότες, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ή θα επιλέξουν να απέχουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου