ΤΟΠΙΚΑ

Προτεραιότητα στην οδική συνείδηση για την τροχαία Βόλου

προτεραιότητα-στην-οδική-συνείδηση-γ-933524

Οι πρωτοβουλίες της νέας διοίκησης και η μέριμνα για νέες δράσεις κυκλοφοριακής αγωγής

«Παράθυρο» εξωστρέφειας ανοίγει η Τροχαία Βόλου, με απώτερο στόχο να καταστήσει την υπόθεση της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής υπόθεση όλων των πολιτών, ώστε να αποκτήσουν οδική συνείδηση.

Στόχος της Τροχαίας Βόλου είναι μέσα από τις συντονισμένες αυτές δράσεις, η δημιουργία μιας αυριανής γενιάς οδηγών με την απαραίτητη κυκλοφοριακή συνείδηση και κουλτούρα, που θα σέβονται πρωτίστως τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τα δικαιώματα των άλλων οδηγών.

Ο νέος διοικητής της Τροχαίας Βόλου Στέλιος Βαρβάρης, σε συνεργασία με το υπόλοιπο έμψυχο δυναμικό του τμήματος, προγραμματίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα διάφορες δράσεις, οι οποίες θα στοχεύουν στην εμπέδωσε του αισθήματος οδικής ασφάλειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα θα επιδιωχθεί συνεργασία με τον δήμο Βόλου, καθώς μπαίνει σε προτεραιότητα η επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής στην περιοχή της Νεάπολης, ενώ επίσης θα επιδιωχθεί συνεργασία με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ν. Μαγνησίας, ώστε να διοργανωθούν δράσεις για την ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού.

«Τι θα πρέπει να προσέχουν οι πεζοί; Η σωστή οδηγική συμπεριφορά αφορά μόνο τους οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών ή και τους ποδηλάτες; Τι είναι τα ραντάρ στους δρόμους και ποιος ο λόγος ύπαρξής τους; Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας; Πόσο χρήσιμο είναι το κράνος; Γιατί πρέπει να φοράμε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία τα στελέχη της Τροχαίας Βόλου θα θελήσουν να «απαντήσουν» μέσα από τις δράσεις που θα γίνουν.

Σύμφωνα με τον Διοικητή Στέλιο Βαρβάρη σκοπός αυτών των επισκέψεων αυτών είναι η κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών, η καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε μαθητές ως μελλοντικούς οδηγούς, η εδραίωση σωστών στάσεων και συμπεριφορών ως πεζούς, αποβλέποντας, έτσι, στη διαμόρφωση μιας συλλογικής νοοτροπίας στις οδικές μετακινήσεις.

«Θα επιδιώξουμε η ενημέρωση που θα παρέχουμε να γίνει «κτήμα» των παιδιών από μικρή ηλικία, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι η κυκλοφοριακή αγωγή αποτελεί εφόδιο απαραίτητο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους και χρειάζεται να της δώσουμε την αρμόζουσα θέση στην εκπαίδευση αλλά και τη ζωή μας. Η οδική συνείδηση είναι προτεραιότητα», τόνισε επίσης ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο κ. Βαρβέρης επίσης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας αντίστοιχου ενημερωτικού υλικού που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές, την αξιοποίηση των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής και τη δημιουργία βιωματικών δράσεων, ώστε οι μαθητές να εμπεδώσουν με τον καλύτερο τρόπο και να διαμορφώσουν σωστές στάσεις και συμπεριφορές ως αυριανοί πολίτες.

Ο κ. Βαρβέρης ανέφερε επίσης ότι η Τροχαία κάνει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να ανταπεξέλθει στα αυξημένα της καθήκοντα, επισήμανε τη βαρύτητα που έχει δοθεί στην εφαρμογή του νόμου, καλώντας τους πολίτες να τον εφαρμόζουν.

Στέλιος Βαρβάρης:
Είναι προτεραιότητα να εμπεδωθεί η οδική συνείδηση σε μικρούς και μεγάλους

Καμπάνια ευαισθητοποίησης ενόψει Πάσχα

Σήμερα, Σάββατο, κλιμάκια στελεχών της Τροχαίας Βόλου θα βγούνε στον δρόμο, προκειμένου να διανείμουν έντυπο υλικό στους οδηγούς, με οδηγίες για ασφαλή οδήγηση.

Η καμπάνια ενημέρωσης γίνεται με αφορμή το Πάσχα, όπου αναμένεται η κίνηση στους δρόμους να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο θα περιλαμβάνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους της πόλης, είτε προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη είτε προς το Πήλιο, ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης κ.α..

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, κ.α..

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου