ΤΟΠΙΚΑ

Μιχάλης Καλογήρου από τον Βόλο: «Η Ν.Δ. έχει πλήξει το Κράτος Δικαίου»

μιχάλης-καλογήρου-από-τον-βόλο-η-ν-δ-έ-933408

Επίθεση στην κυβέρνηση με φόντο τις υποκλοπές από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προτεραιότητα στο Κράτος Δικαίου, τόνισε σήμερα από τον Βόλο ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, που μαζί με τον ευρωβουλευτή του κόμματος Κώστα Αρβανίτη ήταν οι βασικοί ομιλητές στην πρώτη προεκλογική πολιτική εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής Μαγνησίας.

«Το 2022 ήταν το έτος που μάθαμε ότι αξίες που θεωρούσαμε δεδομένες στην Ελλάδα δεν είναι δεδομένες για όλους και ότι χρειάζεται να παλέψουμε κοινωνικά και πολιτικά για τη διασφάλισή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Καλογήρου αναφερόμενος στις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις «για ένα σκάνδαλο που αποτυπώνει την πρακτική καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιστορικές διαστάσεις, αφού είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που αποκαλύπτεται ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αμέσως μόλις ήρθε υπό τον άμεσο διοικητικό έλεγχο του πρωθυπουργού και όσο διοικούνταν από πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, εκτέλεσε ένα πρόγραμμα παράνομων παρακολουθήσεων έναντι πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων προσώπων με μείζονα θέση στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή της χώρας».

Ο ίδιος δήλωσε πως η σημαντικότερη «τομή» της ΝΔ στα χρόνια διακυβέρνησης ήταν αυτός που έδειξε τον τρόπο που αντιλαμβανόταν το περιεχόμενο της εξουσίας.

«Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις, ακόμη και αν φαίνεται ότι δεν απασχολούν τον πολίτη έδειξαν το αποκρουστικό της πρόσωπο της ΝΔ», συνέχισε ο ίδιος.

Ο πρώην υπουργός όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες που έγιναν και σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις στελεχών του με εντολή Τσίπρα, αντέτεινε ότι εκείνες (σ.σ. οι παρακολουθήσεις) έγιναν από την ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού και πως η ΕΥΠ τότε αποφάσισε για λόγους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε ακόμη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τονίζοντας ότι η κυβερνητική διαχείριση ήταν κάκιστη, ζήτησε να ολοκληρωθεί η έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το μεγάλο αυτό θέμα και δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη πολιτικών ευθυνών. «Δεν τίθεται θέμα συγκάλυψης, αλλά αυτό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε είναι τις ενέργειες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης με την επιστολή που απέστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός «παραγγέλλοντας» διαδικαστικές ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο κι όχι από την εκτελεστική εξουσία», παρατήρησε ως προς αυτό.

Με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης τόνισε ότι «όταν λέμε δικαιοσύνη για όλους εννοούμε δικαίωμα στον εργαζόμενο να έχει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δικαίωμα στην στέγη, δικαίωμα να μπορώ να κάνω ότι θέλω το σώμα μου, δικαίωμα στην έκδοση, δικαίωμα να αναζητήσω το δίκαιο με ίσους όρους ένας φτωχός και ένα πλούσιος, δικαίωμα να μην παρακολουθεί κάποιος τις τηλεφωνικές μου επικοινωνίες».

«Αυτά και άλλα πολλά είναι βασικό ζήτημα σ’ αυτό που ορίζεται βάσει του Ευρωπαϊκού δικαίου και του κράτους δικαίου, στην δημοκρατία. Έχουμε θέμα στη χώρα; Έχουμε θέμα στην Ευρώπη από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβενία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Μάλτα», πρόσθεσε.

«Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να δολοφονούνται δημοσιογράφοι και το πιο συγκλονιστικό, να μην έχουμε ακόμη απαντήσεις για το που πάνε οι διαδικασίες της έρευνας», αναφερόμενος στη δολοφονία Καραϊβάζ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Συντονίστριας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Βανέσσας Κατσαρδή, ενώ ολιγόλεπτη παρέμβαση έκανε ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη Μάγγου, ο οποίος αναφέρθηκε στις δικαστικές εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση του νεκρού γιου του και την παραπομπή αστυνομικών σε δίκη.

Στιγμιότυπο από το αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, όπου πραγματοποιήθηκε η σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου