ΤΟΠΙΚΑ

Το επίδομα παιδιού μοναδικό έσοδο για πολυμελείς οικογένειες

το-επίδομα-παιδιού-μοναδικό-έσοδο-για-932993

Πάνω από 200 πλέον οι οικογένειες που είναι ενταγμένες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που προσφέρει καταφύγιο σε 168 παιδιά

Με μοναδικό έσοδο το επίδομα παιδιού, που λαμβάνουν κάθε δίμηνο, καλούνται να τα βγάλουν πέρα πολυμελείς οικογένειες στον Βόλο, οι οποίες ακριβώς επειδή λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, δεν δικαιούνται ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης). Πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες με έξι και με πέντε παιδιά που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με 840 ή 700 ευρώ, που παίρνουν το μέγιστο κάθε δίμηνο και οι οποίες δεν θα μπορούσαν καν να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό στο τραπέζι αν δεν υπήρχε το «καταφύγιο» του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου.

Από την αρχή του μήνα, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου είναι ενταγμένες συνολικά 205 οικογένειες της περιοχής, που λαμβάνουν κάθε μήνα τα απολύτως απαραίτητα είδη διατροφής προκειμένου να μπορούν να στρώνουν το καθημερινό τραπέζι. Ανάμεσά τους 168 παιδιά, βρεφικής ηλικίας έως και 17 ετών και 337 ενήλικες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι είτε άνεργοι, είτε χαμηλοσυνταξιούχοι και μόνοι και οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ στα ύψη και την ακρίβεια στο μάρκετ να καλπάζει.

Πρόκειται δε, κυρίως για άτομα 40- 50 ετών που έχουν να εργαστούν πάνω από 12 μήνες ακόμη και δύο ή τρία χρόνια και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι. Κάποιοι μπορεί να έχουν απασχοληθεί περιστασιακά για ένα τετράμηνο και δεν δικαιούνται καν ταμείο ανεργίας, ενώ άλλοι με βάση τα ένσημα που έχουν κολλήσει δικαιούνται ταμείο για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους.

Ανάμεσά τους και μονογονεϊκές οικογένειες και μάλιστα πολυμελείς που ζουν με ένα επίδομα που λαμβάνουν κάθε δίμηνο. Πρόκειται για το επίδομα παιδιού το οποίο θεωρείται έσοδο και τους αφαιρεί το δικαίωμα να λάβουν ΚΕΑ, με αποτέλεσμα μανάδες να καλούνται να αναθρέψουν πέντε και έξι παιδιά με ποσά που δεν ξεπερνούν τα 700 και 840 ευρώ το δίμηνο αντίστοιχα!

Τα πενιχρά έσοδα σε συνδυασμό με τους «τσουχτερούς» λογαριασμούς του φυσικού αερίου και τις απλησίαστες τιμές στα μάρκετ, οδηγούν ολοένα και περισσότερους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Βόλου, όπου πλέον οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι από 200.

Σημείο των καιρών; Παρόλο που η γιορτή του Πάσχα πλησιάζει και παραδοσιακά πάντα το μηνιαίο καλάθι ήταν ενισχυμένο και με εξτρά προϊόντα, πλέον έμφαση δίνεται στην κάλυψη των αναγκών σε βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και ρουχισμός για τα παιδιά.

Λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, γάλα, δημητριακά, πάνες και βρεφικό γάλα είναι προτεραιότητα να υπάρχει σε υπερεπάρκεια στα ράφια του Κοινωνικού Παντοπωλείου, με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες των νοικοκυριών που αγωνιούν ακριβώς γι’ αυτό: τι θα μπει στο καθημερινό πιάτο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου