ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσή απάτη με Market και Fuel Pass

χρυσή-απάτη-με-market-και-fuel-pass-932497

Είχαν στήσει μέχρι call center και συστήνονταν ως λογιστές – Ερευνες, συλλήψεις, θύματα και στη Θεσσαλία – Πως έπεσαν στα χέρια των αρχών

Παρίσταναν τους λογιστές και μέσω call center που έστησαν, πρόσφεραν «βοήθεια» σε ανυποψίαστους πολίτες για να εξαργυρώσουν μεταξύ άλλων vouchers του market pass και fuel pass. Mε την κομπίνα που «έστησαν» πέτυχαν να ξαφρίσουν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε προχθές Τρίτη, σε περιοχές της Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνελήφθησαν 15 άτομα και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ακόμα 34 ατόμων, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας η Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας που είχε την ευθύνη των ερευνών συνεργάστηκε με τη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, προκειμένου να γίνουν οι έρευνες και οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης.

Σημειώνεται πως μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό σε ποιο νομό της Θεσσαλίας έγιναν συλλήψεις, ενώ θύματα των απατεώνων καταγράφονται και στη Θεσσαλία, με τις αρχές ωστόσο να μην δίνουν ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισαν ότι είναι πολύ πιθανό να έχουν εξαπατηθεί και Βολιώτες, ωστόσο όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η δικογραφία διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία, δεν δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Πως δρούσαν οι επιτήδειοι

Οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης.

Οι επιτήδειοι έστελναν ένα υπερσύνδεσμο στους πολίτες ο οποίος έμοιαζε με αυτόν των τραπεζών και τους ζητούσαν να καταχωρίσουν τους κωδικούς τους. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας τραπεζικές κάρτες money mules, ευάλωτων δηλαδή πολιτών, όπως άπορων και χρηστών ναρκωτικών μετέφεραν στις κάρτες τους μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία έβγαζαν στη συνέχεια από τα ΑΤΜ.

Συνολικά συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι παρείχαν συνδρομή στην επίτευξη των στόχων της εγκληματικής οργάνωσης.

Τα άτομα αυτά, φέρονται να συμφωνούσαν για την παροχή των βιβλιαρίων ή των τραπεζικών τους καρτών στους δράστες, ώστε εκεί να μεταφέρονται τα χρήματά τους. Η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Η πολύμηνη και συστηματική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Συνολικά συνελήφθησαν 15 άτομα και σχηματίσθηκε δικογραφία σε ακόμα 34 άτομα, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.

Στη δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και 233 δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε απάτες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ενεργώντας τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών και την απόσπαση χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 87 περιπτώσεις απάτης, εκ των οποίων οι 6 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο 8μηνο σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Καβάλα, Κρήτη, καθώς και σε άλλες πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά τα χρηματικά ποσά που κατάφεραν να αποσπάσουν από τους παθόντες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε βάρος όλων σχηματίστηκε δικογραφία. Στην κατοχή των δραστών αλλά και από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι αγνώστου διαμετρήματος με γεμιστήρα και τρία φυσίγγια, πιστόλι κρότου αερίου με φυσίγγιο, κυνηγετικό όπλο για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στο τμήμα Ασφάλειας Μαραθώνος, αστυνομική ράβδος, 6 ΙΧ αυτοκίνητα, διαβατήριο, 75 κινητά τηλέφωνα, 20 λάπτοπ, 84 κάρτες κινητής τηλεφωνίας, 8.310 ευρώ, 10 βιβλιάρια καταθέσεων, 38 χρεωστικές κάρτες, άδειο χρηματοκιβώτιο, 2 usb, 2 συσκευές καταγραφής εικόνας, κοσμήματα και αποδεικτικά έγγραφα μεταφοράς χρημάτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου