ΤΟΠΙΚΑ

Στο μικροσκόπιο «έτοιμες» εργασίες

στο-μικροσκόπιο-έτοιμες-εργασίες-931464

Ξενόφερτη πρακτική βρήκε… έδαφος κυρίως μέσα στην καραντίνα – Πρόγραμμα Turnitin για τον έλεγχο της αντιγραφής εφαρμόζεται σε τμήμα του Π.Θ.

Μία ξενόφερτη πρακτική, που δείχνει να έχει πάρει διαστάσεις μάστιγας στις Η.Π.Α., πέρασε και στην Ελλάδα, βρήκε… πρόσφορο έδαφος ιδίως μέσα στην περίοδο της καραντίνας, μπαίνει πλέον στο «μικροσκόπιο» της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για το φαινόμενο των «έτοιμων» εργασιών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό επίπεδο ή και σε επίπεδο διδακτορικών διατριβών που φαίνεται να συγγράφουν εταιρείες για λογαριασμό φοιτητών, που έχει προβληματίσει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο μόλις ένα χρόνο πριν είδε το λογότυπό του σε διαφήμιση ιδιωτικής εταιρείας, που μεταξύ άλλων αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει το ερευνητικό μέρος φοιτητικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. Η υπόθεση, μόλις τις τελευταίες ημέρες απασχόλησε τη Βουλή, μετά από καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η πρακτική της προσφυγής μερίδας φοιτητών σε εταιρείες έναντι αμοιβής για την εξασφάλιση έτοιμων εργασιών, που θα τους οδηγήσουν στη λήψη του πολυπόθητου πτυχίου αποτέλεσε κοινό μυστικό. Ενα… μυστικό, μέχρι το φαινόμενο να πάρει έκταση μέσα στην περίοδο της καραντίνας, οπότε εκτός από τα μαθήματα και οι εξετάσεις των φοιτητών έγιναν διαδικτυακά.

Τότε ήταν που υπήρξαν αναφορές ότι μέλη εταιρειών δεν παρέδιδαν απλώς έναντι αμοιβής σε φοιτητές έτοιμες εργασίες αλλά ότι έδιναν εξετάσεις στη θέση των ίδιων των φοιτητών. Η αδυναμία σωστής επιτήρησης των εξεταζόμενων μέσω των διαδικτυακών εξετάσεων, οδήγησε σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία αποκαλύφθηκαν εκ των υστέρων, χωρίς κανείς να μπορεί να προσκομίσει αποδείξεις.

Το φαινόμενο μάλιστα πρόσφατα αναδείχθηκε και από επίσημα χείλη στο περιθώριο τελετής ορκωμοσίας όπου έγινε λόγος για φοιτητές «που εκμεταλλεύτηκαν την εξ αποστάσεως εξέταση».

Εξάλλου, πριν έναν χρόνο ο προβληματισμός εκφράστηκε δημοσίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή διαφήμιση ιδιωτικής εταιρείας που «αναλαμβάνει ακαδημαϊκές εργασίες» και στην ανάρτησή της χρησιμοποιεί λογότυπα ελληνικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ακαδημαϊκός είχε κάνει ανάρτηση διαφήμισης ιδιωτικής εταιρείας, που μεταξύ άλλων αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει το ερευνητικό μέρος φοιτητικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών, χρησιμοποιώντας τα λογότυπα των περισσότερων ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων, σαν να είναι επίσημος συνεργάτης τους. Μεταξύ των λογότυπων περιλαμβάνεται και αυτό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον ακαδημαϊκό να καλεί τις πρυτανικές αρχές να το ερευνήσει.

Τότε, ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους αφενός για τη χρήση του λογότυπου του ιδρύματος, αφετέρου για περιστατικά αγορασμένων εργασιών από φοιτητές, φαινόμενο, που θίγει εμμέσως τα πανεπιστήμια μέσω της υποβάθμισης των πτυχίων που λαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις φοιτητών.

Πρόγραμμα Turnitin

Χαρακτηριστικό είναι ότι τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχουν ενεργοποιήσει πρόγραμμα ελέγχου των εργασιών που υποβάλλονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν αποτελούν προϊόντα εγγραφής.

Για την υποβολή των εργασιών τους, φοιτητές μπαίνουν μέσω του e-class και οι εργασίες τους περνούν αυτόματα μέσω του προγράμματος Turnitin. Πρόκειται για πρόγραμμα που αντιπαραβάλλει εργασίες σε περίπτωση που μοιάζουν μεταξύ τους και με αυτόν τον τρόπο γίνεται έλεγχος αν πρόκειται για εργασίες προϊόντα πνευματικής κλοπής.

Πάντως ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι μετά τη λήξη της καραντίνας και τη δια ζώσης επαφή καθηγητών και φοιτητών, τα φαινόμενα των έτοιμων εργασιών δείχνουν να έχουν μειωθεί. Επικινδυνότητα εντοπίζεται, όπως αναφέρουν, στα διαδικτυακά μεταπτυχιακά, όπου καθηγητές δεν έχουν δια ζώσης επαφή με τους φοιτητές τους.

ΟΙΕΛΕ: «Ανεξέλεγκτο το φαινόμενο»

Το φαινόμενο της συγγραφής εργασιών από εταιρείες επί πληρωμή και για λογαριασμό τρίτων, έφερε μόλις τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας που υποστήριξε ότι έχει καταστεί «ανεξέλεγκτο το ντροπιαστικό φαινόμενο των δεκάδων εταιριών που φτιάχνουν «έτοιμες» μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές».

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ «δεκάδες εταιρείες «παραγωγής» διατριβών διαφημίζονται ανενόχλητα στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά στη χώρα όπου βασιλεύει η ασυδοσία, οι πραματευτές ανενόχλητοι διαφημίζουν το «εμπόρευμα». Πάντοτε υπήρχαν άνθρωποι που έναντι αμοιβής έγραφαν διατριβές, όμως η δημιουργία μιας «αγοράς» παραγωγής «έτοιμων» εργασιών αναπτύχθηκε έντονα την περίοδο της πανδημίας. Πλέον, αν πληκτρολογήσεις στο Google τις φράσεις «φοιτητικές εργασίες επί πληρωμή» ή «εταιρείες για διατριβή», θα προκύψουν εκατοντάδες αποτελέσματα με τις «υπηρεσίες» να περιγράφονται αδρά και …ευγενικά. Το κοστολόγιο, βάσει όσων μας αναφέρθηκαν από ανώνυμους καταγγέλλοντες, μπορεί να ξεκινήσει από τα 100 ευρώ για μια μικρή εργασία και να φτάσει το τετραψήφιο νούμερο για μια απαιτητική διδακτορική διατριβή».

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες πλέον πολλαπλασιάζονται και ότι αναπτύσσονται νέα λογισμικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή λόγου όπως το ChatGPT, που «γεννούν μεγάλες προκλήσεις και θα δημιουργήσουν νέες εστίες ανομίας, δύσκολα αντιμετωπίσιμες, που απαιτούν συστηματική δουλειά από τις εποπτικές αρχές».

Οι καταγγελίες έφθασαν με τη μορφή αναφοράς από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με αφορμή και τη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους πίνακες του ΑΣΕΠ, που όπως καταγγέλθηκε γιγάντωσε το φαινόμενο.

Αναλαμβάνει και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκο, ανέφερε ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων. Υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη λογισμικών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελληνική Αστυνομία, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δύναται να συμβάλει σε κάθε προσπάθεια καταπολέμησης των όποιων τυχόν αναφυόμενων φαινομένων παράνομης δράσης, μέσω της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εντός του πλαισίου λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου