ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακή ομιλία : «ΔΕΝΤΡΟ και ΚΑΡΠΟΣ. Τυχαιότητα ή συστηματικότητα;»

διαδικτυακή-ομιλία-δεντρο-και-καρπο-931231

Διαδικτυακή (μέσω MS Teams) ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου από την Ομότιμης Καθηγήτριας Γλωσσολογίας του ΑΠΘ, κ. Άννας Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας (ΕργΓΛΩ) του Τμήματος Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών. Η ομιλία θα έχει τίτλο «ΔΕΝΤΡΟ και ΚΑΡΠΟΣ. Τυχαιότητα ή συστηματικότητα;», και θα πραγματοποιηθεί από τις 18:00-19:30.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Δημοσίευσε 10 βιβλία, πάνω από 200 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους και είχε την επιμέλεια 4 συλλογικών τόμων. Από το 1991 έως το 2012 συντόνισε πρόγραμμα ανταλλαγών ERASMUS με 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια Sorbonne-Paris IV, INALCO στο Παρίσι και στο Παν/μιο Κύπρου.

Ειδικεύεται στη μελέτη του λεξιλογίου (νεολογία, δανεισμός, κατασκευή λέξεων, φρασεολογισμοί, ορολογία) καθώς και στη σύνταξη έντυπων και ηλεκτρονικών λεξικών.

Περίληψη

Εξετάζω τις έννοιες ΔΕΝΤΡΟ και ΚΑΡΠΟΣ και τον τρόπο κατονομασίας τους στη νέα ελληνική και σε άλλες γλώσσες στο πλαίσιο της γνωσιακής ονομασιοκεντρικής προσέγγισης. Οι γλώσσες επιλέγουν από ένα σύνολο 5 συστημάτων κατονομασίας. Ποιος είναι ο πρωτοτυπικός μηχανισμός κατασκευής των ονομάτων των οπωροφόρων δέντρων σε κάθε γλώσσα; Αρχαία ελληνική και νέα ελληνική έχουν το ίδιο σύστημα; Τι συμβαίνει στις ρομανικές και σλαβικές γλώσσες, στην κινεζική και αραβική; Αν γνωρίζω τα συστήματα αυτά μπορώ να διδάξω καλύτερα τις φυσικές ανθρώπινες

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου