ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του 6ου ΓΕΛ Βόλου γνώρισαν τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

μαθητές-του-6ου-γελ-βόλου-γνώρισαν-τον-ξ-930684

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μαθητές του 6ου ΓΕΛ Βόλου ενημερώθηκαν για τη δομή

Τον ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε γυναίκες και τα παιδιά τους, γνώρισε ομάδα μαθητών του 6ου Γενικού Λυκείου Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα.

Οι κ.κ. Φιλίτσα Κουλουμπάρδου και Βάσω Μακρυγιάννη υπεύθυνες του ξενώνα φιλοξενίας Γυναικών -θυμάτων βίας συζήτησαν διεξοδικά με τους μαθητές για τον λόγο ύπαρξης της δομής και τη βοήθεια που παρέχει στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Όπως διαπίστωσαν οι μαθητές, από την ηλικία των 15 ετών, μία στις τρεις γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο πέφτε θύμα σωματιής ή σεξουαλικής κακοποίησης.

Μια γυναίκα για να πάει στον ξενώνα, θα πρέπει πρώτα να πάει στο συμβουλευτικό κέντρο. Μπορεί να μην έχει ήδη πάρει την απόφαση να φύγει από το σπίτι της. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται πρώτα συμβουλευτική παρέμβαση, ώστε να αποκτήσει το θάρρος για το «σχέδιο απόδρασης». Θα πρέπει να είναι ψυχικά και νομικά καλυμμένη. Αν η γυναίκα δεν έχει πού να πάει ή αισθάνεται ότι αν πάει κάπου μόνη της κινδυνεύει, παραπέμπεται σε ξενώνα. Αυτός ο ξενώνας μπορεί να μην είναι στην ίδια πόλη. Για παράδειγμα, μια γυναίκα από τον Βόλο, μπορεί να ζητήσει προστασία από ξενώνα της Ρόδου. Στόχος είναι να μην επιστρέψει στο βίαιο περιβάλλον αλλά να συνεχίσει τη ζωή της μαζί με τα παιδιά της σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Στον ξενώνα του Βόλου υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων στον ξενώνα του Βόλου, ο οποίος όπως τόνισαν οι υπεύθυνες του ξενώνα δεν είναι κλειστό ίδρυμα. Οι γυναίκες μένουν εκεί για ένα τρίμηνο ή με παράταση λόγω μεγάλης ανάγκης για ένα εξάμηνο. Η ουσία είναι μπαίνοντας μέσα στον ξενώνα να ενεργοποιούνται και να αναλαμβάνουν να στηρίξουν τη ζωή τους. Υπάρχει επίσης σύνδεση με τον ΟΑΕΔ ή άλλα προγράμματα εργασιακής συμβουλευτικής ώστε να μπορέσουν οι γυναίκες να βρουν κάποια εργασία και να αυτονομηθούν. Κατά την παραμονή τους στον ξενώνα είναι εξασφαλισμένη η τροφή, τα είδη πρώτης ανάγκης και η στέγαση.

Στον ξενώνα προσφέρεται επίσης εργασιακή συμβουλευτική, γίνεται η σύνδεση με τα επιδόματα που μπορεί να διεκδικήσει από τον ΟΑΕΔ ή το Κράτος Πρόνοιας αλλά και με όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους (π.χ. Κέντρα ψυχικής υγείας).

Στον ξενώνα υπάρχει μία Επιστημονική ομάδα συμβούλων που αποτελείται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και μία ψυχολόγο.

Το προφίλ των θυτών όπως διαπίστωσαν οι μαθητές αφορά σε άτομα που έχουν θέματα ελέγχου. Πολλές φορές έχουν δικά τους ψυχολογικά τραύματα που πρέπει να διαχειριστούν και να λάβουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου