ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Ειδικό σχήμα επιχορήγησης στον Δήμο Βόλου και ΔΕΥΑΜΒ

χρ-τριαντόπουλος-ειδικό-σχήμα-επιχορ-929585

Για την εξόφληση δικαστικών υποχρεώσεων

Ξεκινά η διαδικασία επιχορήγησης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης και Δήμων της χώρας για την εξόφληση τελεσίδικων δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαρτίου (ΦΕΚ Β’ 2011/29.03.2023). Η απόφαση, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, προβλέπει την επιχορήγηση των δικαιούχων φορέων σε ποσοστό 80% επί των συγκεκριμένων υποχρεώσεών τους, συμπεριλαμβανομένων των παρεπόμενων απαιτήσεων και δικαστικών δαπανών, με την υποχρέωση κάλυψης της διαφοράς. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους έως τις 16 Ιουνίου 2023 ή νωρίτερα, εφόσον εξαντληθεί ο προϋπολογισμός. Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά, μεταξύ άλλων, και τον Δήμο Βόλου και τη ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, όσο αφορά την περίπτωση του Βόλου, είχε πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη, στην Αθήνα και στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Βόλου, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας της Μαγνησίας. Κατά την επίσκεψη αναλύθηκε το πρόβλημα που αφορά την πόλη του Βόλου και τέθηκε αρμοδίως το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση ενός ειδικού σχήματος επιχορήγησης των Δήμων και ΔΕΥΑ για την εξόφληση δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, και σε συνέχεια όλων των σχετικών παρεμβάσεων που είχαν προηγηθεί μέχρι τότε, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό συνεργάστηκε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος και την προώθηση της σχετικής διαδικασίας.

Με αφορμή την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι «με την έκδοση της υπουργικής απόφασης -μετά και την ψήφιση της σχετικής διάταξης- ανοίγει η διαδικασία του νέου σχήματος στήριξης δήμων και ΔΕΥΑ για να μπορέσουν να καλύψουν την εξόφληση τελεσίδικων δικαστικών και συναφών υποχρεώσεων. Πρόκειται για ένα ακόμα σχήμα ενίσχυσης της Κυβέρνησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έρχεται να διευθετήσει προβλήματα από το παρελθόν. Ένα σχήμα για τη θεσμοθέτηση του οποίου και την προώθηση όλων των σχετικών διαδικασιών συνεργάστηκαν πολλοί και αποτελεσματικά. Ένα σημαντικό σχήμα της Κυβέρνησης, στο οποίο μπορούν να μπουν και δήμοι της Μαγνησίας, όπως αυτός του Βόλου – μια και η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει τέτοιου είδους οικονομικά προβλήματα. Θερμές ευχαριστίες στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Στέλιο Πέτσα, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς και σε όλα τα υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων Υπουργείων – μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Οικονομικών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου