ΤΟΠΙΚΑ

Θορυβημένοι οι γιατροί του νοσοκομείου από τους αιφνίδιους θανάτους

θορυβημένοι-οι-γιατροί-του-νοσοκομεί-929552

Η συχνότητα περιστατικών με συμπολίτες που «φεύγουν» και η ανάγκη της πρόληψης – Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου

Η πρόληψη στον τομέα της υγείας αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα που μπορεί να σώσει ζωές, γι’ αυτό και οι γιατροί δεν κουράζονται να λένε ότι θα πρέπει ειδικά εκείνοι που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να σπεύδουν να κάνουν εξετάσεις, να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους, ώστε να διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα της έγκυρης πρόγνωσης τυχόν βλαβών στον οργανισμό τους.

Το 2023 έχει ανακηρυχτεί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έτος ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, προκειμένου να καταδείξει την αξία που έχει η σφαιρική και στοχευμένη ενημέρωση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα και ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της πρόληψης και θεραπείας.

Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που ανακαλύπτονται εκ των υστέρων και οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν με την έγκαιρη διάγνωση και να αντιμετωπιστούν, ανέφερε στην κατεύθυνση αυτή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επεμβατικός καρδιολόγος του Νοσοκομείου Βόλου Αντώνης Ντάτσιος, υπεύθυνος μαζί με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής Βασίλη Σαράκη, για τη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με τον στεφανιογράφο.

Αντώνης Ντάτσιος: Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους ενδεχομένως να μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, που δεν είναι άλλοι από αυτούς με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας

Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για τη συχνότητα με την οποία καταγράφονται περιστατικά ακόμη και πολύ νέων ανθρώπων, που «έφυγαν» αναπάντεχα μολονότι δεν είχαν προβλήματα καρδιάς.

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο Βόλος θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων, ενός 37χρονου στρατιωτικού και ενός 59χρονου ιδιώτη. Ο ένας κατέληξε στον ύπνο του και ο δεύτερος κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της έντρομης συζύγου του, η οποία δεν πρόλαβε καν να αντιδράσει.

Παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί από την αρχή του χρόνου αρκετά, με τους ανθρώπους να χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, δίχως να προλάβουν να δεχτούν πρώτες βοήθειες.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί συστήνουν ότι «δεν πρέπει να παίζουμε με την καρδιά. Δεν πρέπει αψηφούμε έναν δυνατό πόνο στο στήθος, ή μια έντονη δυσφορία. Αμέσως πρέπει να αναζητήσουμε τη συνδρομή γιατρού», συμπλήρωσε ο ίδιος, εφιστώντας την προσοχή κυρίως στα προειδοποιητικά καμπανάκια που μπορεί να ηχήσουν, για τα οποία δεν πρέπει να αδιαφορεί κανείς».

Οι γιατροί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα εμφράγματα, αλλά και τις αρρυθμίες. Το κάπνισμα, η λανθασμένη διατροφή, η μη ελεγχόμενη υπέρταση και η ακινησία παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου.

Κυριότερη αιτία οι καρδιαγγειακές παθήσεις

Στο 90% των περιπτώσεων, αιτία του αιφνίδιου θανάτου είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κυρίως στεφανιαία νόσος και κληρονομικά καρδιακά νοσήματα, τα οποία ανακαλύπτονται εκ των υστέρων. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους ενδεχομένως να μπορούν να προληφθούν με την έγκαιρη διάγνωση και τον εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου, που δεν είναι άλλοι από αυτούς με οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας. Πρέπει οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνουν όλα τα μέτρα πρόληψης», τονίζει ο κ. Ντάτσιος.

Στο πλαίσιο αυτό ο γιατρός εκτιμά ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται μια σειρά προληπτικών εξετάσεων για τον έλεγχο των προδιαθεσικών παραγόντων καρδιάς.

Αυξημένος ο αριθμός στεφανιογραφιών

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Αιμοδυναμικού Εργαστήριο, καθώς ήδη έχει πραγματοποιήσει 420 στεφανιογραφίες και 121 αγγειοπλαστικές από τις 26 Ιουλίου 2022 που ξεκίνησε τη λειτουργία του έως το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης στο ίδιο τμήμα έγινε μία λιθοτριψία – Ενδοστεφανιαία, μία FFR-DFR (Μέτρηση Στεφανιαίας – Εφεδρεία Ροής), και μία FFR -IVUS (Μέτρηση Στεφανιαίας -Ενδοστεφανιαίος Υπέρηχος) με μεγάλη επιτυχία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου