ΤΟΠΙΚΑ

Νέα δεδομένα για τους ανέργους

νέα-δεδομένα-για-τους-ανέργους-928690

Σε νέους κανόνες το θεσμικό πλαίσιο για τις παροχές τους – Σπεύδουν να επικαιροποιήσουν στοιχεία – Στο μικροσκόπιο τα επιδόματα που λαμβάνουν

Σε νέους κανόνες έχει ουσιαστικά μπει η διαδικασία απονομής επιδομάτων και παροχών στους ανέργους, μετά την έναρξη λειτουργίας της Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης σε άλλο πλαίσιο.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η κεντρική διοίκηση της υπηρεσίας σε συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις έχουν ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες του κάθε Κέντρου Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αρχής γενομένης από το ξεκαθάρισμα λιστών και μητρώων των εγγεγραμμένων ανέργων.

Από τη στιγμή που οι νέοι κανόνες για τις παροχές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για τους ανέργους βρίσκονται πλέον σε ισχύ, το ξεκαθάρισμα αυτό κρίθηκε απαραίτητο, ώστε πλέον ο κάθε άνεργος να ξέρει τα δικαιώματα του, τις παροχές που δικαιούται και με βάση ποια κριτήρια, όπως επίσης τι γίνεται πλέον με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την καταβολή των διαφόρων επιδοτήσεων.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΥΠΑ που ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισαν ότι απώτερος στόχος είναι να γίνει πιο διαφανές και αποδοτικό το πλαίσιο απονομής των παροχών. «Πρέπει κάθε φορά να διασφαλίζεται ότι οι πόροι θα διατίθενται στους εγγεγραμμένους στο μητρώο που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι απλά επειδή έχουν μία κάρτα την οποία ανανεώνουν απλά, δίχως την ίδια στιγμή να ενδιαφέρονται να αναζήτηση και εύρεση εργασίας», επισήμανε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΠΑ Βόλου.

Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο καθορίστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των παροχών της ΔΥΠΑ, καθώς και τα νέα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων που τέθηκαν σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΕΔ θεωρήθηκε μονόδρομος η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα, όπως είναι το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και άλλες διευκολύνσεις για τους μακροχρόνια ανέργους (12+ μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας).

Εισοδηματικά κριτήρια δεν ισχύουν μόνο για το επίδομα ανεργίας και το εποχικό βοήθημα.

«Ευαγγέλιο» οι νέες διατάξεις

Την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι των Κέντρων Απασχόλησης έχουν λάβει εντολή και περνάνε από «μικροσκόπιο» όλους τους ανέργους που λαμβάνουν εποχικό επίδομα ή επιδότηση ανεργίας. Όπου εντοπιστούν παραβλέψεις ο άνεργος καλείται και κάνει επικαιροποίηση στοιχείων, ενώ γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε ό,τι έχει δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η διασταύρωση στοιχείων αποτελεί έναν τρόπο για κάθε υπηρεσία προκειμένου να εντοπίσει τυχόν αστοχίες.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι σε μεγάλο πονοκέφαλο για αρκετούς ανέργους αποτελεί η μη αναγνώριση εκ μέρους των εργοδοτών των ενσήμων που τους οφείλονται.

Επιχειρήσεις μέσω δικαστικών προσφυγών «ροκανίζουν» τον χρόνο, με αποτέλεσμα απολυμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να κάνουν αναγνώριση ενσήμων. Αυτό όμως έχει ως επακόλουθο να χάνουν διάφορες παροχές για τις οποίες ο δικαιούχος πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαφόν ενσήμων.

Ο ΟΑΕΔ προκειμένου να χορηγήσει ταμείο ανεργίας και να εντάξει απολυμένους στο πρόγραμμα επιδότησης, χρειάζεται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, κατάσταση ενσήμων. Όταν αυτή δεν υπάρχει οι απολυμένοι βρίσκονται αντιμέτωπο με Γολγοθά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου