ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμο ύψους 120.000 ευρώ στην ηλικιωμένη – Καταθέτει ένσταση

πρόστιμο-ύψους-120-000-ευρώ-στην-ηλικιωμένη-927234

Η ηλικιωμένη αρνήθηκε να παραλάβει το διοικητικό πρόστιμο – μαμούθ, επιφυλασσόμενη να καταθέσει ένσταση

Η 70χρονη ηλικιωμένη από τον Βόλο που βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, κατηγορούμενη ότι πέταξε σε κάδο σκουπιδιών τέσσερα νεογνά γατάκια, μπορεί να αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και 1.500 ευρώ εγγύηση, όμως εκτός από την ποινική διαδικασία, έχει τώρα να αντιμετωπίσει και το διοικητικό πρόστιμο 120.000 ευρώ (30.000 ευρώ για κάθε ζώο), όπως προβλέπει ο νόμος, το οποίο επιβλήθηκε από την Αστυνομία.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο των 120.000 ευρώ είναι «μαμούθ», προβλέπεται όμως από τη νέα νομοθεσία περί κακοποίησης ζώων που έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η 70χρονη αρνήθηκε να το παραλάβει. Δεν υπέγραψε το σχετικό έγγραφο, επιφυλασσόμενη να κάνει ένσταση.

Σημειώνεται πως με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Ανακριτή αφέθηκε ελεύθερη με την προϋπόθεση ότι μέχρι τη δίκη της θα δίνει παρουσία μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η ίδια αρνήθηκε πως πέταξε τα ζώα στον κάδο για να πεθάνουν, αλλά δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές, καθώς καταλυτική ήταν η κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα.

Τι προβλέπει πλέον η διαδικασία

Υπηρεσιακοί παράγοντες που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφορικά με το τι προβλέπει πλέον η διαδικασία, από τη στιγμή που η δράστιδα αρνήθηκε να παραλάβει το διοικητικό πρόστιμο, υπογράμμιζαν ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το βεβαιωθέν πρόστιμο θα κοινοποιηθεί στο δημόσιο ταμείο. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα κοινοποιηθεί στην εφορία.

Μέχρι στιγμής στον Βόλο έχουν βεβαιωθεί δύο πρόστιμα για κακοποίηση ζώων από την Αστυνομία. Το ένα ήταν 30.000 ευρώ στον γνωστό ως «τοξοβόλο» και το προχθεσινό στην 70χρονη γυναίκα.

Πηγές που ρωτήθηκαν αν υπάρχει ένας μηχανισμός στην Αστυνομία που να παρακολουθεί αν τα πρόστιμα αυτά πληρώνονται, η απάντηση ήταν αρνητική.

Πάντως με βάση τον νέο νόμο οι απειλούμενες ποινές για τις παραβάσεις αυτές, είναι κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπεται και διοικητική κύρωση, δηλαδή πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και περιστατικό.

Το άρθρο 16 προβλέπει ότι ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου