ΤΟΠΙΚΑ

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Σκοτινιώτη

πλήθος-κόσμου-στην-παρουσίαση-του-βιβ-926690

Η ιστορία της Μαγνησίας από τον Μεσοπόλεμο έως τη στρατιωτική δικτατορία του 1967 «ζωντάνεψε» χθες μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας), το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πανεπιστημιακοί, αυτοδιοικητικοί στελέχη πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων της πόλης, αλλά και συλλογικοτήτων, οι οποίοι παρακολούθησαν με τη δέουσα προσοχή τους ομιλητές να «ξετυλίγουν» το κουβάρι της τοπικής ιστορίας εκείνης της περιόδου, μέσα από τα κείμενα που παραθέτει ο συγγραφέας στο πολυσέλιδο βιβλίο του.

Το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη πραγματεύεται σφαιρικά την ιστορία της Μαγνησίας από τον Μεσοπόλεμο έως τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, μέσα από τις μεταβολές της εθνικής ιστορίας. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα εντυπωσιακά πλούσιο υλικό, επεξεργασμένο και ταξινομημένο με υποδειγματικό τρόπο, που του επιτρέπει να παρακολουθήσει τη διαρκή διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού του Βόλου και της Μαγνησίας, τους σταθμούς αυτής της πορείας και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου συντελούνταν.

Εύσημα των ομιλητών στον συγγραφέα

Για το βιβλίο μίλησαν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος με την παρουσία πλήθους κόσμου στο αμφιθέατρο.

Την παρουσίαση συντόνισε ο καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας Μιχάλης Ζουμπουλάκης. Ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστου Στρατηγόπουλου, ο οποίος μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για τον συγγραφέα, αναφέρθηκε στη συγγραφική του δεινότητα και επισήμανε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που « αντιμάχεται την τεχνολογία της πολιτικής, αλλά εμπνέει ηθικές και πνευματικές αξίες και όχι την ευδαιμονία της άγνοιας».

Η πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου παίρνοντας τη σκυτάλη στον δικό της χαιρετισμό συνεχάρη τον κ. Σκοτινιώτη για τη συγγραφική δουλειά που έκανε, ενώ ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Γιώργος Τσιγκλιφύσης αναφερόμενος στο βιβλίο επισήμανε ότι αποτυπώνει μία ιστορική περίοδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου