ΤΟΠΙΚΑ

Πειραματίστηκαν όπως ο Ερατοσθένης

πειραματίστηκαν-όπως-ο-ερατοσθένης-926447

Μέτρησαν με απλά μέσα την περίμετρο της Γης και παρουσίασαν εντυπωσιακή μεταλλική κατασκευή – Επικοινώνησαν στους πολίτες το πιο όμορφο πείραμα της φυσικής

Μία ανακαλυπτική δραστηριότητα ηλικίας τουλάχιστον 2.250 ετών παρουσίασαν μαθητές του 9ου Γυμνασίου, οι οποίοι ανέλαβαν να εκτελέσουν το «Πείραμα του Ερατοσθένη», μετρώντας την περιφέρεια της Γης με απλά μέσα, από την παραλία της πόλης.

Το ραντεβού δόθηκε χθες ανήμερα της εαρινής Ισημερίας, στο άγαλμα Ηρώων, απέναντι από το κτίριο Παπαστράτος, όπου το παρών έδωσαν 277 μαθητές, 25 καθηγητές και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Μαθητές και καθηγητές παρουσίασαν πρωτότυπη μεταλλική κατασκευή της Γης με τους μεσημβρινούς της

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, χρησιμοποίησαν βασικές γνώσεις από το πεδίο των μαθηματικών, της φυσικής, της αστρονομίας και της γεωγραφίας και με την βοήθεια απλών μέσων, όπως μία μεζούρα, μέτρησαν το μήκος της σκιάς μίας ράβδου, ακριβώς την ώρα του τοπικού μεσημεριού. Στη συνέχεια, με βάση τις μετρήσεις τους, υπολόγισαν τη γωνία που σχηματίζουν οι ηλιακές ακτίνες με τη ράβδο και κατέληξαν με εξαιρετική ακρίβεια στον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το 9ο Γυμνάσιο Βόλου εκτελεί το «Πείραμα του Ερατοσθένη». Το πείραμα εκτελείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα αυτή τη φορά, οι μαθητές βγήκαν εκτός σχολικής αυλής, στην παραλία της πόλης, προκειμένου να ενημερωθούν κάτοικοι της πόλης.

Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή. Και το πείραμά του είναι ένα από τα ομορφότερα πειράματα στην ιστορία της φυσικής.

«Το σχολείο μας συμμετέχει για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην πραγματοποίηση του πειράματος, που αποτελεί γιορτή. Θέλουμε οι μαθητές μας να χαίρονται κερδίζοντας σε γνώσεις, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ τους. Με τέτοιες δράσεις εκπαιδεύουμε τον σημερινό μαθητή να γίνει ο αυριανός πολίτης του κόσμου», σημείωσε η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου, Νίκη Χατζηκυριάκου.

Οι κ.κ. Νίκη Χατζηκυριάκου και Νικόλαος Σέμπρος

Κατασκεύασαν τη γη με τους μεσημβρινούς της

Εκτός από το παραδοσιακό απλό πείραμα, το σχολείο παρουσίασε στον ίδιο χώρο και μία πρωτότυπη μεταλλική κατασκευή, που δημιούργησε κομμάτι- κομμάτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η μεταλλική σφαίρα είναι μία απεικόνιση της γης με τους γεωγραφικούς μεσημβρινούς της, στην οποία έχει τοποθετηθεί και το πηγάδι στον Ισημειρνό. Πρόκειται για το πηγάδι στο οποίο διαπίστωσε ο Ερατοσθένης ότι ο ήλιος κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα του. «Πρόκειται για μία μοναδική κατασκευή, ίσως τη μοναδική που υπάρχει δημιουργηθεί από σχολείο, η οποία κατασκευάστηκε στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου και φυλάσσεται στους χώρους μας», σχολίασε η κ. Χατζηκυριάκου.

Συνολικά 277 μαθητές του σχολείου πλαισίωσαν το πείραμα- γιορτή

Στο πλευρό των καθηγητών αλλά και των παιδιών τους βρέθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Βόλου. Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Νικόλαος Σέμπρος τόνισε οι γονείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τις δράσεις των καθηγητών. «Τα παιδιά μας είναι σε ένα δημιουργικό σχολείο, το οποίο φροντίζει μέσα από συνεχείς δράσεις να διεγείρει τη σκέψη τους, να κεντρίζει το ενδιαφέρον τους. Μέσα από τέτοια σχολεία θα βγάλουμε τους αυριανούς επιστήμονες που θα μείνουν να στηρίξουν τον τόπο τους και δεν θα φύγουν στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Σέμπρος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου