ΤΟΠΙΚΑ

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα»

το-νερό-δεν-είναι-εμπόρευμα-926436

Διαμαρτυρία συλλογικοτήτων ενάντια στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ από συλλογικότητες του Βόλου

«Ούτε σταγόνα… Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό». Το παραπάνω μήνυμα επικοινώνησαν χθες με διερχόμενους από το κέντρο πολίτες, μέλη Συλλογικοτήτων του Βόλου, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που οδηγεί τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης σε χέρια ιδιωτών και κατ’ επέκταση το ίδιο το νερό.

Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και από άλλους φορείς στην πόλη, ενώ έγινε και η πρώτη διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Χθες, μέλη συλλογικοτήτων διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι το νερό θα γίνει ακριβό σαν το ρεύμα σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση οξύνεται και οι χαμηλοί μισθοί – λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται από την ακρίβεια που αυξάνεται συνεχώς. Ανάρτησαν πανό στην είσοδο του Αγίου Νικολάου και διένειμαν ενημερωτικές ανακοινώσεις στους διερχόμενους.

«Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Είναι το πιο πολύτιμο φυσικό αγαθό για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου και κάθε ζωής στη γη. Αγαθό που γίνεται όλο και σπανιότερο στην εποχή της κλιματικής κρίσης ενός του καπιταλισμού, που λεηλατεί και εμπορευματοποιεί τους φυσικούς πόρους, οδηγώντας στις εφιαλτικές καταστάσεις της κλιματικής κρίσης και της ξηρασίας του περσινού καλοκαιριού σε όλο τον κόσμο.

Η διαχείρισή του κύκλου του νερού είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για την ασφάλεια της υγείας του πληθυσμού της χώρας. Είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τον αγροτικό τομέα και τα διατροφικά αγαθά. Είναι κεφαλαιώδες περιβαλλοντικό ζήτημα. Η διαχείριση των αποβλήτων από ιδιώτες θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος, του εδάφους και των τοπικών κοινωνιών», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου