ΤΟΠΙΚΑ

Πληθώρα επιχειρήσεων στη Μαγνησία – Πρωταθλήτρια η εστίαση

πληθώρα-επιχειρήσεων-στη-μαγνησία-π-926402

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις ενάρξεις και τις διαγραφές το πρώτο τρίμηνο του 2023

Εντονη επιχειρηματική δραστηριότητα παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στη Μαγνησία, με τα πρώτα στοιχεία για το επιχειρείν το 2023 να προμηνύουν μία αισιόδοξη χρονιά. Η ενεργειακή κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατούν μπορεί να αποτελούν τροχοπέδη, ωστόσο, υπάρχουν εκείνοι που επέλεξαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στον τομέα του επιχειρείν.

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις ενάρξεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι πολύ ενθαρρυντικά. Παρά τον κυκεώνα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, σε αγαθά και υπηρεσίες, 326 νέοι επαγγελματίες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, ιδρύοντας νέες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο. Το ίδιο διάστημα, 119 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», εκ των οποίων αρκετές λόγω συνταξιοδότησης. Συγκεντρωτικά το ισοζύγιο είναι θετικό.

«Πρωταθλητής», μέχρι τώρα, είναι ο κλάδος των υπηρεσιών, με την εστίαση να κατέχει τα σκήπτρα. Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν, σε λιγότερο από τρεις μήνες, είναι 202 ενώ σε διαγραφή προχώρησαν 49 επιχειρήσεις, με το ισοζύγιο να είναι θετικό κατά 153 επιχειρήσεις.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι, παραδοσιακά, η εστίαση στην Ελλάδα κρατάει τα ηνία της επιχειρηματικότητας. Μπορεί η περίοδος της πανδημίας και τα αναπόφευκτα lockdown να οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις να βάλουν «λουκέτο», ωστόσο οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι ο κλάδος ανακάμπτει και πάλι.

Και στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς κλάδους τα στοιχεία είναι, εξίσου, θετικά. Στον εμπορικό τομέα από 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και χθες, άνοιξαν 75 επιχειρήσεις και έκλεισαν 42.

Ακολουθεί ο τουριστικός κλάδος, όπου σε έναρξη προχώρησαν 32 επιχειρήσεις, ενώ σε διαγραφή 18, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική κοινωνία στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη μετά και την περσινή χρονιά που θεωρείται η κορωνίδα των τελευταίων χρόνων.

Ακόμη, ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιξαν στη μεταποίηση έφτασαν τις 17 με την ψαλίδα αναφορικά με τις διαγραφές να είναι μικρότερη σε σχέση με τους άλλους τομείς.

Μεγάλη ώθηση στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αναμένεται να δώσει, στο μεταξύ, το προσεχές διάστημα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται στο ΤΑΑ με βασική προϋπόθεση για να λάβουν την χρηματοδότηση να είναι, τα επενδυτικά σχέδια που παρουσιάζουν να εμπίπτουν στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Το μοντέλο χρηματοδότησης υπακούει στον γενικότερο κανόνα του συνδυασμού πόρων, με ποσοστό χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι 50% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, τραπεζικής χρηματοδότησης σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 30% και ίδιας συμμετοχής της επιχείρησης κατ’ ελάχιστον 20%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου