ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο τελευταίος αντιστασιακός

εφυγε-ο-τελευταίος-αντιστασιακός-926307

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια απεβίωσε ο Ηλίας Καραγιάννης – Η εκ βαθέων μαρτυρία του στον σύλλογο «ΣΙΜΕΑ»

Ρίγη συγκίνησης στον χώρο της Αριστεράς και όχι μόνο προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Ηλία Καραγιάννη από την Ανάβρα Αλμυρού, του τελευταίου αντιστασιακού στον νομό, που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής.

Το άγγελμα του θανάτου του γνωστοποίησε ο σύλλογος «ΣΙΜΕΑ». Ο Ηλίας Καραγιάννης έδωσε την πρώτη και τελευταία του συνέντευξη στα μέλη του ΣΙΜΕΑ , τον Σύλλογο που είναι αφιερωμένος στην έρευνα για την δράση της Εθνικής Αντίστασης.

Σύμφωνα με τον σύλλογο που κατέγραψε την ιστορία του, ο Ηλίας Καραγιάννης γεννημένος στην Ανάβρα το 1923, ήταν το δεύτερο από τα 7 παιδιά του Θωμά και της Μαρίας Καραγιάννη. Πήγε σχολείο μέχρι την Τετάρτη Δημοτικού κι έπειτα δούλευε στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες της οικογένειας.

Το 1943 οι Ιταλοί έκαψαν όλο το χωριό εκτός από δύο εκκλησίες. Τότε ήταν που ο εκλιπών οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ της Ανάβρας, με αρχηγό τον Γιάννη Καραμίχο (ο ίδιος ήταν υπαρχηγός) και πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην τροφοδοσία τμημάτων του ΕΛΑΣ, στις μεταφορές και στις διαβιβάσεις. Στην ΕΠΟΝ συμμετείχε επίσης η αδελφή του Πηνελόπη, όπως και άλλες κοπέλες. Ως μέλος της ΕΠΟΝ είχε επικοινωνία με το εργοστάσιο πολεμοφοδίων του Αλέκου Παπαγεωργίου στο Τσουρνάτ της Όθρυος, κουβαλώντας υλικά και όπλα για την οργάνωση. Οι σύνδεσμοί τους έρχονταν από τη Φιλιαδώνα Δομοκού (τη «μικρή Μόσχα»), όπως ο Αλέκος Κουτσιμπέλας. Αρχηγός του τμήματος του ΕΛΑΣ στην Ανάβρα ήταν ο Τάσος Μπεγνής.

Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ο Ηλίας Καραγιάννης στον εμφύλιο πόλεμο ανέβηκε στο βουνό και υπηρέτησε στον Δημοκρατικό Στρατό για 3 χρόνια, ως ανθυπίλαρχος στο ιππικό, με αρχηγό τον Στέφο Μανάκα.

Προς το τέλος του εμφυλίου, την 1η Αυγούστου του 1949, συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ισόβια από το στρατοδικείο της Λαμίας και εξορίστηκε στη Γυάρο μέχρι το 1956, αφού είχε περάσει από πολλές φυλακές.

Όταν επέστρεψε από την εξορία, γύρισε στην Ανάβρα και ασχολήθηκε ξανά με την κτηνοτροφία.

Η πρώτη και τελευταία του συνέντευξη

Τα μέλη του ΣΙΜΕΑ, Αγγελική Νικολάου και Απόστολος Αποστολάκης, τον συνάντησαν τον Δεκέμβρη του 2019, στην Ανάβρα του Αλμυρού, τη λεγόμενη και Γούρα, με την μεσολάβηση του Ρίζου Πάντζιου. Αγωνιστής της Αντίστασης ο Ηλίας Καραγιάννης, στο χωριό του ήταν γνωστός σαν ίλαρχος, λόγω του αξιώματος που είχε στον Δημοκρατικό Στρατό στην διάρκεια του εμφυλίου.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του «ΣΙΜΕΑ» αναφέρθηκε στον φόβο που επικρατούσε στο χωριό στη διάρκεια της Κατοχής, κυρίως για τις αριστερές οικογένειες, που υπέφεραν όχι μόνο από τους κατακτητές αλλά κυρίως από τους συνεργάτες των Γερμανών και τους χωροφύλακες. Περιέγραψε τις δύσκολες καταστάσεις στον εμφύλιο, αλλά και την εξορία, κ.α..

«Πριν λίγες μέρες, στις 13 Μαρτίου, ο Ηλίας Καραγιάννης μας άφησε οριστικά, λίγες μέρες πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια. Η ήρεμη και γλυκιά μορφή του, τα λόγια και οι αγώνες του θα μας συντροφεύουν» επισημαίνεται στην ανάρτηση του συλλόγου που εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά του και στα εγγόνια του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου