ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία για το νερό χθες στον Βόλο: «Δημόσιο κοινωνικό αγαθό»

διαμαρτυρία-για-το-νερό-χθες-στον-βόλο-925981

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν εργατικά σωματεία και φορείς που έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΥΑΜΒ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της ΔΕΥΑΜΒ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και φορέων, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ.

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό κι όχι εμπόρευμα», διαδήλωσαν και απηύθυναν κάλεσμα αγώνα για να μην προχωρήσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, «η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο που βαθαίνει την πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του νερού».

Οι συνδικαλιστές ενημέρωναν τον κόσμο ότι «με το νομοσχέδιο της μετατροπής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και τη διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων η κυβέρνηση προωθεί τη μεγαλύτερη επιχειρηματική δράση στο νερό κατά τα πρότυπα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά.»

«Η ιδιωτικοποίηση των νερών», ανέφεραν, «όπου επιχειρήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων στερώντας τη φθηνή πρόσβαση στους εργαζόμενους και το λαό, στην έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης. Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η παράταξη ΔΑΣ ΟΤΑ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «το πολυνομοσχέδιο των 263 άρθρων ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού και την περαιτέρω παράδοση των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Με το πολυνομοσχέδιο, που αποτελεί απαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει στα οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια την ύδρευση, την αποχέτευση, την άρδευση αλλά και όλη τη διαχείριση απορριμμάτων, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου