Ξεκινάει από την Πρωτοβουλία Πολιτών για τη χωροθέτηση στον Παγασητικό- Το υπόμνημα στη ΡΑΕ
Αντιρρήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της αιτούμενης τροποποίησης άδειας της εταιρείας «Mediterranean Gas A.E.», σχετικά με την αλλαγή θέσης του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου (FSRU) εντός του Παγασητικού Κόλπου, κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό- Παγασητικός S.O.S. .».
Η Επιτροπή δηλώνει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και εάν επιμείνει η Ρυθμιστική Ενέργειας στην έκδοση νέας άδειας στον Σωρό, οι προσφυγές, οι μηνύσεις και οι αγωγές δεν θα επιτρέψουν την εγκατάσταση.
Στο υπόμνημα αντιρρήσεων γίνεται ονομαστική αναφορά στο πολιτικό προσωπικό που έχει ταχθεί εξαρχής κατά της επένδυσης εντός του Παγασητικού Κόλπου, ήτοι στους βουλευτές Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο, Αθανάσιο Λιούπη, Κωνσταντίνο Μαραβέγια, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου, αντιπεριφερειάρχη και δημάρχους.
«Απουσιάζουν» από το κείμενο οι δύο υφυπουργοί της Κυβέρνησης Ζέττα Μακρή και Χρήστος Τριαντόπουλος, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έχουν αποφύγει δημοσίως να τοποθετηθούν για το θέμα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους επιστημονικούς φορείς, καθώς επίσης και στους κατοίκους μίας ευρύτερης περιοχής που «γειτνιάζει» με τον Παγασητικό.
Οι λόγοι της αντίθεσης
Η Πρωτοβουλία επικαλείται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και επισημαίνει ότι η σχεδιαζόμενη κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού εντός του Παγασητικού κόλπου παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα την Οδηγία Seveso της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία υποχρεωτικά έχουν εναρμονισθεί όλα τα κράτη-μέλη, και η Ελλάδα.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η χωροθέτηση μιας τέτοιας δραστηριότητας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και ξεχωριστά από την περιβαλλοντική μελέτη και οπωσδήποτε δεν νοείται αλλαγή της χωροθέτησης, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ο έλεγχος τήρησης των προβλεπόμενων από τις οδηγίες SEVESO. Σημειωτέον δε, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή του (567/2022) έκρινε, ότι οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται ακόμη και η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για την χωροθέτηση μιας λιμενικής εγκατάστασης δεν είναι νόμιμη, όταν αυτή προηγείται της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Αναφέρεται ακόμη στις καταστροφικές συνέπειες για το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και τους ασύμμετρους κινδύνους από ενδεχόμενη διαρροή- ατύχημα, ενώ υπενθυμίζει ότι ο σχεδιαζόμενος σταθμός βρίσκεται ουσιαστικά εντός οικιστικής ζώνης και σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Βόλου, και αυτό θα προκαλέσει την υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών.
Επικαλείται επίσης στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το σημείο της χωροθέτησης βρίσκεται σε άκρως σεισμογενή περιοχή, ενώ κάνει μνεία και στο γεγονός ότι ο αντίστοιχος σταθμός της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή.
Επιπροσθέτως επισείει τον κίνδυνο σοβαρής επιβάρυνσης της ναυσιπλοΐας και των τουριστικών δραστηριοτήτων των παρακείμενων περιοχών και με απολύτως καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία.
«Για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλαδή για την αποφυγή της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά και των ασύμμετρων και σοβαρών κινδύνων που ήθελε προκύψουν από τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού FSRU εντός του Παγασητικού Κόλπου σε κατάφωρη αντίθεση με την ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και την πάγια νομολογία του ΣτΕ.
Το κείμενο των αντιρρήσεων υπογράφουν οι: Κυριάκος Γεραμπίνης, Ευαγγελία Καραποστολάκη, Ναπολέων Κολοβός, Αθανασία Συρταδιώτου, Ευθύμιος Τσάμης.