ΤΟΠΙΚΑ

Προς αξιοποίηση το Ξενία Τσαγκαράδας

προς-αξιοποίηση-το-ξενία-τσαγκαράδα-925180

Στη λίστα των πέντε Ξενία σε όλη την Ελλάδα για τα οποία η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμούς για την αξιοποίησή τους μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης, εντάσσεται το Ξενία Τσαγκαράδας.

Το Ξενία Τσαγκαράδας βρίσκεται εντός του οικισμού, σε οικόπεδο που έχει συνολική έκταση 15 περίπου στρέμματα, ενώ, σύμφωνα με την τελευταία άδεια λειτουργίας του, η οποία έληξε το 2006, διέθετε 46 δωμάτια με 84 κλίνες, με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.374 τ.μ.

Το Ξενία Τσαγκαράδας έχει χαρακτηριστεί μνημείο και βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού και εντός του δικτύου Natura 2000. Για το ακίνητο έχει εκδοθεί εξαίρεση κατεδάφισης και στη συνέχεια προχώρησε η νομιμοποίησή του με την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ πρόσφατα έγινε ανασύσταση του φακέλου στην Πολεοδομία.

Το ξενοδοχείο Ξενία Τσαγκαράδας είναι στενά συνδεδεμένο με τους Αιγυπτιώτες. Η ανέγερσή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1957 και στοίχισε 4,2 εκατ. δρχ. Από το ποσό αυτό, τα 2,4 εκατ. δρχ. διατέθηκαν από τον ΕΟΤ, ενώ το 1,8 εκατ. δρχ. προήλθε από το κληροδότημα του Αιγυπτιώτη Νικολάου Στακού, και ανεγέρθηκε σε έκταση που είχε παραχωρηθεί από την Κοινότητα Τσαγκαράδας, στη συνοικία Αγία Παρασκευή, γενέτειρα του Στακού. Το Ξενία Τσαγκαράδας είχε σχεδιαστεί από τον επίσης Αιγυπτιώτη αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο (1914-2004). Η θέα του προς όλες τις κατευθύνσεις είναι μαγευτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου