ΤΟΠΙΚΑ

Ψάχνουν στέγη με το… κιάλι οι επαγγελματίες εστίασης για το προσωπικό τους

ψάχνουν-στέγη-με-το-κιάλι-οι-επαγγελ-925036

Η εκμετάλλευση ακινήτων μέσω Airbnb μειώνει τη διαθεσιμότητα ακινήτων που εκμισθώνονται με τον μήνα και εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν σεζόν σε… κοινόβια

Με το… κιάλι αναζητούν στέγη για το προσωπικό τους, επιχειρηματίες εστίασης που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τα μαγαζιά τους σε τουριστικές περιοχές ενόψει της νέας σεζόν. Στη δυσκολία εύρεσης προσωπικού έρχεται να προστεθεί και ο πονοκέφαλος της έλλειψης διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι πλέον ιδιοκτήτες στρέφονται στην εκμετάλλευση των διαμερισμάτων τους μέσω της πλατφόρμας Airbnb.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Αναψυκτηρίων, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, οι περισσότεροι επαγγελματίες ετοιμάζονται για το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν, βρίσκονται όμως αντιμέτωποι με δύο προκλήσεις. Αυτή της έλλειψης προσωπικού και της έλλειψης διαθέσιμων δωματίων που παρέχουν σε εργαζόμενους που απασχολούνται εκτός έδρας για τη σεζόν.

«Τα μηνύματα για τη νέα τουριστική σεζόν είναι θετικά, το πρόβλημα όμως της έλλειψης προσωπικού παραμένει», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Πρόκειται για πρόβλημα που εμφανίστηκε μετά την πανδημία του κορονοϊού, οπότε και εργαζόμενοι που στήριζαν τον βιοπορισμό τους στον κλάδο της εστίασης αναγκάστηκαν να αλλάξουν επάγγελμα λόγω των απανωτών lock down αλλά και των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν και τους στερούσαν το μεροκάματο. «Προσπαθούμε να βολευτούμε με περιστασιακούς εργαζόμενους για να καλύψουμε τις ανάγκες των επιχειρήσεών μας», αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

Όμως, πρόβλημα συνιστά και η έλλειψη διαθέσιμης στέγης για τους εργαζόμενους που καλούνται να δουλέψουν για τη σεζόν εκτός τόπου κατοικίας. Επιχειρηματίες εστίασης προσφέρουν εκτός από μεροκάματο και σίτιση και στέγαση στους εργαζόμενους, που όμως ελλείψει διαθέσιμων ακινήτων καλούνται να μείνουν σε… κοινόβια. «Το πρόβλημα έχει μεγεθυνθεί. Τα περισσότερα ακίνητα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται ως Airbnb. Όταν μπορούν να κερδίσουν καθημερινά από 30 έως 50 ευρώ με την ενοικίασή τους γιατί να τα νοικιάσουν με τον μήνα προς 300 έως 500 ευρώ; Αυτό σημαίνει ότι ψάχνουμε δωμάτια για τους εργαζόμενούς μας και δεν βρίσκουμε με αποτέλεσμα να χρειάζεται να μείνουν μαζί έως και πέντε άτομα», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Εν αναμονή των 120 δόσεων

Αυτή την περίοδο και μετά το τριήμερο της Αποκριάς, ο κλάδος της εστίασης περιμένει την 25η Μαρτίου για να κινηθεί οικονομικά και να μπορέσει να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις του.

Αναμένει επίσης και την ψήφιση του νομοσχεδίου για ρύθμιση οφειλών έως 120 δόσεις, κάτι που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα. «Θα τακτοποιήσουμε χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Εκλεισαν για ένα δίωρο τα μαγαζιά τους

Χθες, ανήμερα της νέα απεργίας για τα Τέμπη, ο τοπικός σύλλογος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων για δύο ώρες;. «Από τις 10 έως τις 12 το μεσημέρι, όλη η Κουμουνδούρου, η Τάκη Οικονομάκη και η παραλία, κατέβασαν ρολά με τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη. Των νέων ανεκτίμητη», σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, κ. Στέφανος Στεφάνου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου