ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδια και «μάχες» σώμα με σώμα στη δίκη των αστυνομικών

επεισόδια-και-μάχες-σώμα-με-σώμα-στη-924403

Οπλο αστυνομικού έφυγε από την θήκη του Νέα αναβολή στην υπόθεση για τον Βασίλη Μάγγο

Επεισόδια και συγκρούσεις διαμαρτυρομένων με τα ΜΑΤ ήταν το σκηνικό προχθές στα δικαστήρια του Βόλου, όπου θα εκδικαζόταν η υπόθεση του ξυλοδαρμού του Βασίλη Μάγγου από αστυνομικούς.

Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο των δικαστηρίων από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να περάσει μέσα, με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση με τους συγκεντρωμένους, ενώ χτυπήθηκε και ο Γιάννης Μάγγος. Το όπλο ενός αστυνομικού βρέθηκε στον δρόμο, στην οδό Ιωλκού, καθώς έσπασε η θήκη του και διατάχθηκε ΕΔΕ για το περιστατικό από τον Αστυνομικό Διευθυντή.

Το όπλο ενός αστυνομικού βρέθηκε στον δρόμο, στην οδό Ιωλκού, καθώς έσπασε η θήκη του και διατάχθηκε ΕΔΕ

Η «μάχη» μεταξύ διαμαρτυρομένων και αστυνομικών κράτησε περισσότερο από μισή ώρα, με τα δικαστήρια να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης και τους διαμαρτυρόμενους να καταγελούν πως δεν τους επιτράπηκε να παρακολουθήσουν μια δημόσια συνεδρίαση. Στο μεταξύ πέντε αστυνομικοί φέρουν θλαστικά τραύματα από τις «μάχες» που δόθηκαν «σώμα με σώμα».

Η δικηγόρος της οικογένειας κατήγγειλε πως αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αποκλείσει από νωρίς το πρωί το δικαστικό μέγαρο Βόλου δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον Γιάννη Μάγγο. «Σε παράστασή μας διαμαρτυρίας στην Εισαγγελέα Ακροάσεων η τελευταία χαρακτήρισε τους συγκεντρωθέντες όχλο που την εμποδίζουν να εργαστεί», τόνισε η νομική σύμβουλος και συνέχισε:

«Μέσα στον χρόνο αυτό αναμένουμε την αναβάθμιση της κατηγορίας κατά των αστυνομικών σε κακούργημα, ύστερα από τη διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας που ζήτησε τη δικαστική διερεύνηση τέλεσης του κακουργήματος των βασανιστηρίων και ως προς τους ήδη κατηγορουμένους, αλλά και για άλλους αστυνομικούς που εμπλέκονται στον βασανισμό του Βασίλειου Μάγγου. Ο πατέρας του Βασίλη και φίλος, Γιάννης Μάγγος, χτυπήθηκε βάναυσα από το γκλοπ της εξουσίας. Και το χέρι του οργάνου της».

«Σήμερα στον Βόλο ζήσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, καταστάσεις χούντας. Δεν μου επετράπη η είσοδος από την εξώπορτα του δικαστηρίου υπήρχε φραγμός αστυνομικών. Με έσπρωξαν με πέταξαν κάτω, με κλωτσοπάτησαν, μου έσκισαν το πουκάμισα κι έφαγα κλωτσιά στο πόδι. Το δικαστήριο διεξήχθη κανονικά, κάποιος ζήτησε αναβολή, κάτι το οποίο για εμάς είναι θετική εξέλιξη γιατί μετά από τη διάταξη του εισαγγελέα το κατηγορητήριο αναβαθμίζεται σε βαθμό κακουργήματος. Θα πρέπει το δικαστήριο να δει την αρχή και να βάλει την υπόθεση στη σωστή της διάσταση όπως πρέπει. Επιτέλους δικαιοσύνη κι όχι συγκάλυψη», δήλωσε εκείνη την ημέρα ο Γιάννης Μάγγος.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 24/1/24 για κώλυμα ενός εκ των κατηγορουμένων αστυνομικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την αστυνομική βια

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη διαμαρτυρία του «για τις συνθήκες ακραίας αστυνομοκρατίας. Οπως καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, η δίκη «περιλάμβανε» χρήση χημικών και σωματικής βίας μέχρι και τον τραυματισμό του Γιάννη Μάγγου, πατέρα του Βασίλη, από αστυνομικούς. Ακόμη και ένα όπλο έπεσε στο οδόστρωμα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των πολιτών». Το κόμμα σημειώνει τα εξής:

«Είναι τραγικό μια δίκη που αφορά ένα περιστατικό ακραίας αστυνομικής αυθαιρεσίας, που συνέβαλε στον θάνατο διαδηλωτή, να διεξάγεται σε συνθήκες αστυνομικού κλοιού και τρομοκράτησης των αλληλέγγυων πολιτών.

Ο κρατικός αυταρχισμός και η επαναφορά στις συνθήκες της δεκαετίας του ΄50 είναι το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης σε πανικό, λίγους μήνες πριν την οριστική ήττα της.

Με την ΝΔ στην κυβέρνηση βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο όχι μόνο η Παιδεία, η Υγεία, οι δημόσιες υποδομές, η ασφάλεια των πολιτών, το εισόδημα τους, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου