ΤΟΠΙΚΑ

«Τα δάκρυα έγιναν οργή»

τα-δάκρυα-έγιναν-οργή-924395

Σχολεία και τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κατάληψη και νέα πορεία στο κέντρο της πόλης για την τραγωδία στα Τέμπη

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες μαθητές σχολείων και φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεχύθηκαν και χθες στους δρόμους, 16 ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, για να διαδηλώσουν υπέρ της πλήρους απόδοσης ευθυνών και της ασφάλειας των μεταφορών.

Χθες, πανελλαδική ημέρα απεργιακής κινητοποίησης, μαθητές και φοιτητές έδωσαν το δικό τους στίγμα. Σε κατάληψη με φόντο την τραγωδία των Τεμπών βρέθηκαν τρία σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα το 3ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το ΕΠΑΛ Αγριάς. Σε κινητοποιήσεις βρέθηκαν και οι φοιτητές τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Υπό κατάληψη ήταν τα τμήματα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής και τμήμα Γλωσσικών Σπουδών.

Σημειώνεται ότι περίπου στο 10% κυμάνθηκε η συμμετοχή των δασκάλων στη χθεσινή απεργία και στο 8,48% η αντίστοιχη συμμετοχή των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων.

Μολονότι ο όγκος της πορείας που ξεκίνησε από τον Θόλο και στον οποίο έντονη ήταν η παρουσία εκπροσώπων σωματείων του ΠΑΜΕ, δεν ήταν αντίστοιχος της προηγούμενης μεγαλειώδους κινητοποίησης και πάλι η συμμετοχή ήταν υψηλή, δύο και πλέον εβδομάδες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Με μπροστάρηδες μαθητές και φοιτητές, η πορεία κινήθηκε στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στον σταθμό του ΟΣΕ ενώ το ραντεβού στους δρόμους ανανεώθηκε και για τις επόμενες ημέρες.

«Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Ως μαθητές συμμετέχουμε στις πορείες για να δείξουμε ότι δεν θα περάσει έτσι. Οι νέοι νιώθουμε οργή και χρέος μας με τους αγώνες μας να αποτρέψουμε επόμενα δυστυχήματα», ανέφερε η μαθήτρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου, Ανδρομάχη Χατζηαγγέλα.

Ανδρομάχη Χατζηαγγέλα: «Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να συγκαλυφθεί. Ως μαθητές συμμετέχουμε στις πορείες για να δείξουμε ότι δεν θα περάσει έτσι»

«Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η παρουσία μας στους δρόμους δείχνει ότι η νεολαία και όλος ο κόσμος έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για έγκλημα. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος. Εδώ έχουν ευθύνη όλες οι Κυβερνήσεις και η λογική του κόστους – οφέλους που εφαρμόζεται. Δεν θα αφήσουμε, όσο περνά από το χέρι μας να συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα και να μην αποδοθούν οι ευθύνες», είπε ο αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Βασίλης Κυριακίδης.

Βασίλης Κυριακίδης: «Δύο και πλέον εβδομάδες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, η παρουσία μας στους δρόμους δείχνει ότι η νεολαία και όλος ο κόσμος έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για έγκλημα»

«Οι μαθητές του Βόλου στέλνουμε μήνυμα σε όλη την Ελλάδα, να ακουστούν οι φωνές των νεκρών, των αδικοχαμένων πρώην συμμαθητών μας και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα. Να υπάρξουν όλα τα μέτρα προστασίας στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Η γενιά μας πρέπει να αγωνιστεί για να υπάρχουν ασφαλή τρένα και μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις μεταφορές. Στα σχολεία αν γίνει σεισμός θα δούμε εικόνες Τουρκίας. Δεν υπάρχει ασφάλεια πρέπει να την κατακτήσουμε εμείς με τους αγώνες μας», τόνισε από την πλευρά του ο μαθητής του 7ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Χρήστος Πανταζόπουλος.

Χρήστος Πανταζόπουλος: «Οι μαθητές του Βόλου ζητάμε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες που οδήγησαν σε αυτό το έγκλημα. Να υπάρξουν όλα τα μέτρα προστασίας στους σιδηροδρομικούς

«Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο αν δεν τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, αν δεν διαλευκανθεί η τραγωδία στα Τέμπη», διαμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Γιώργος Νικολούλης. «Αυτό που έγινε στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ο κόσμος βγήκε μαζικά στον δρόμο. Οι φοιτητές έχουν καταλάβει ότι αυτό που έγινε στα Τέμπη θα μπορούσε να είχε συμβεί και στους ίδιους, καθώς χρησιμοποιούμε συχνά τα τρένα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Γιώργος Νικολούλης: «Δεν θα φύγουμε από τον δρόμο αν δεν τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι, αν δεν διαλευκανθεί η τραγωδία στα Τέμπη»

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου