ΤΟΠΙΚΑ

Εμπαιγμός με τα σχολικά γεύματα στον Βόλο

εμπαιγμός-με-τα-σχολικά-γεύματα-στον-β-924028

Τι απάντησαν Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου σε ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου- Προσωρινή λύση που θα εφαρμοζόταν μένει ακόμη στα χαρτιά

Ενας χρόνος χωρίς σχολικά γεύματα συμπληρώθηκε πλέον για τους 2.884 μαθητές δημοτικών σχολείων του Δήμου Βόλου, η σίτιση των οποίων διακόπηκε ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 2022, υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσα στον περασμένο Οκτώβριο αλλά έως και σήμερα είναι «στον αέρα».

Ο Δήμος Βόλου είναι ένας από τους πέντε δήμους σε σύνολο 325 σε όλη την χώρα, όπου τα σχολικά γεύματα δεν διανέμονται στους μαθητές, ενώ λύση που βρέθηκε ως προσωρινή για την κάλυψη της σίτισης των μαθητών παραμένει και αυτή σε εκκρεμότητα.

Γονείς μιλούν πλέον για εμπαιγμό. Στην Ενωση Γονέων Δήμου Βόλου, πρόσφατα κοινοποιήθηκαν απαντήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα των σχολικών γευμάτων, οι υφυπουργοί Παιδείας και Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.κ. Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου. «Μιλούσαν για προσωρινή λύση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση. Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων παραμένει σε σημείο μηδέν και έχει ήδη περάσει ένας μήνας από την ημέρα που υποτίθεται ότι θα δινόταν λύση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Δήμου Βόλου, Αντώνης Μπέκος.

Για το θέμα της καθυστέρησης των σχολικών γευμάτων είχαν καταθέσει ερώτηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Β΄Αθηνών, Θεανώ Φωτίου.

Απαντήσεις έδωσαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί, Παιδείας Ζέττα Μακρή και Πρόνοια και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου.

Η κ. Μακρή στην γενικόλογη απάντησή της, στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρεται στο πρόγραμμα και υποστηρίζει ότι «ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022. Αναφορικά με την έναρξη του προγράμματος στις σχολικές μονάδες της Μαγνησίας, αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκδίκασης διοικητικών προσφυγών».

Από την πλευρά της η κ. Μιχαηλίδου, απαντώντας στις 16 Φεβρουαρίου, προτείνει συγκεκριμένη λύση. Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει «ειδικά για τα Τμήματα 1 (Δήμος Αβδήρων), 16 (Δήμος Βόλου), 41 (Δήμος Κομοτηνής), 53 (Δήμος Νεάπολης/ Συκεών) και 75 (Δήμος Ωραιοκάστρου), ασκήθηκαν προδικαστικές προσφυγές ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) και αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Στις 22-3-2022 στάλθηκε σχέδιο σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, το οποίο έκρινε ότι κωλύεται η υπογραφή σύμβασης για τα προαναφερόμενα τμήματα. Λόγω των δικαστικών εμπλοκών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚΑ στις 30-1-2023 αποφάσισε την υποβολή αιτήματος για παροχή της σύμφωνης γνώμης της ΕΑΔΗΣΥ ( το οποίο εκκρεμεί μέχρι σήμερα), για προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για την ανάθεση της παροχής υπηρεσιών παρασκευής-συσκευασίας και διανομής ζεστών γευμάτων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023, για τα Τμήματα 1 (Δήμος Αβδήρων), 16 (Δήμος Βόλου), 41 (Δήμος Κομοτηνής), 53 (Δήμος Νεάπολης/ Συκεών) και 75 (Δήμος Ωραιοκάστρου), της αριθ. 6/2021 διακήρυξης του ΟΠΕΚΑ, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση. Οι σχετικές υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα παρέχονται για 42 σχολικές ημέρες ήτοι από την ημερομηνία υπογραφής των συμβάσεων μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους 2022-2023».

Μέχρι και σήμερα, στα 30 δημοτικά σχολεία του Δήμου Βόλου, δεν έχει πάει ούτε μία μερίδα φαγητού για τους δικαιούχους μαθητές.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός συμπληρώνει πέντε χρόνια ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τα σχολικά γεύματα, έρχονται να καλύψουν και μία κοινωνική ανάγκη. Αυτή της σίτισης μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είχε ενισχυθεί για τον συγκεκριμένο λόγο, αν και γεύματα, οι μαθητές της Μαγνησίας είχαν παραλάβει λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων και για σχεδόν ενάμιση μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου, πριν τη διακοπή τους.

Για τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα απευθύνεται σε 2.884 μαθητές από 30 δημοτικά σχολεία στη Μαγνησία, που ακόμη περιμένουν.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου