ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές μοιράστηκαν εμπειρίες και σκέψεις για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

μαθητές-μοιράστηκαν-εμπειρίες-και-σκ-923872

Σε μία εκδήλωση με βιωματικές δράσεις οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, συζήτησαν και μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες για το φαινόμενο που αποτελεί μάστιγα για την κοινωνία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας διοργάνωσαν εκδήλωση με βιωματικές δράσεις.

Όλοι οι μαθητές του σχολείου πήραν μέρος σε βιωματικές δράσεις ενάντια στην σχολική βία και τον εκφοβισμό που οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία ανά τάξη. Αρχικά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον ένα θεατρικό δρώμενο που πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό το οποίο επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες του σχολείου Λύγδα Στέλλα, Μαλαθούνη Ράνια, Παπαδοπούλου Εύη, και Χατζηνικολάου Τάνια.

Το θεατρικό αυτό δρώμενο αποτέλεσε το ερέθισμα στους μαθητές να προβληματιστούν και να μοιραστούν δικές τους προηγούμενες εμπειρίες, εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση των μαθητών από την ψυχολόγο του σχολείου Κωστούλα Αφροδίτη.

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα εκφοβιστικά επεισόδια εκδηλώνονται μέσα από κάθε μορφή, άμεση ή έμμεση, σωματικής και λεκτικής βίας. Κατά βάση, στα επεισόδια εκφοβισμού είναι παρόντες οι θύτες που ασκούν εκφοβισμό, τα θύματα που τον δέχονται και οι παρατηρητές ως μάρτυρες των εκφοβιστικών επεισοδίων.

Μέσα από την παρακολούθηση βίντεο και την συζήτηση που ακολούθησε με τους μαθητές αναδείχθηκε ο θετικός ρόλος που οφείλουν να διαδραματίζουν οι μαθητές ως παρατηρητές του φαινομένου αυτού στα σχολεία. Δηλαδή να μην έχουν τον ρόλο των υπερασπιστών των θυτών ή των παθητικών αποδεκτών του περιστατικού εκφοβισμού, αλλά να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας του αδύναμου και απροστάτευτου θύματος

Στο χώρο που διοργανώθηκε η δράση ήταν αναρτημένες αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές, οι οποίες αφύπνιζαν το σύνολο των μαθητών της σχολικής κοινότητας και τους προέτρεπαν να μιλήσουν για αυτά τα φαινόμενα, να σεβαστούν την διαφορετικότητα και να δώσουν τέλος στα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου