ΤΟΠΙΚΑ

Σε παραζάλη δανειολήπτες

σε-παραζάλη-δανειολήπτες-923852

«Τι μπορούμε να κάνουμε;» ζητούν με απόγνωση λύση από τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας

Σε παραζάλη δανειολήπτες και στον Βόλο μετά τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων των στεγαστικών τους δανείων. Από τον περασμένο Ιούλιο τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 3% και έπεται συνέχεια. Σήμερα, Πέμπτη, το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να αποφασίσει αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα επιπλέον, οδηγώντας δανειολήπτες στην απόγνωση.

Εκατοντάδες δανειολήπτες και στον Βόλο, θα νιώσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση για την καταβολή των δόσεών τους μέσα στον Απρίλιο, οι οποίες θα είναι αυξημένες κατά μερικά ευρώ. Μάλιστα η κούρσα ανόδου των επιτοκίων δεν προβλέπεται να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία. Η κεντρική τράπεζα του ευρώ θα επανεξετάσει την στάση της σε ότι αφορά την ταχύτητα και την ένταση με την οποία θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων. Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank αλλά και της Signature Bank (που θεωρούνται αποτελέσματα της απότομης αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής Federal Reserve) είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα σκεφτεί πολύ σοβαρά αν θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με 50 μονάδες βάσης κάθε φορά ή αν θα επιβραδύνει τις αυξήσεις στις 25 μονάδες βάσης.

Οι δόσεις των δανειοληπτών πάντως έχουν αυξηθεί πάνω από 100 ευρώ τον μήνα και σε συνδυασμό με το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια, ανάβουν φωτιές στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συνεπείς δανειολήπτες αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των μηνιαίων δόσεων των δανείων τους και ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή. «Τι μπορούμε να κάνουμε;» ρωτούν με απόγνωση στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. «Οι δανειολήπτες ζορίζονται πολύ να καλύψουν τις δόσεις τους και όσοι τα καταφέρνουν το κάνουν με καθυστέρηση. Εμείς δεν μπορούμε να προτείνουμε την παραμικρή λύση, από τη στιγμή που πλέον δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Περβανάς.

Ο ίδιος επεσήμανε τον κίνδυνο να ξανά «κοκκινίσουν» δανειολήπτες που είχαν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη. «Με αποφάσεις των Ειρηνοδικείων βγήκαν οι δόσεις, ωστόσο από τις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων οι δόσεις έχουν αυξηθεί. Πρώην κόκκινοι δανειολήπτες έγιναν πράσινοι καταβάλλοντας κανονικά τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να ξανά κοκκινίσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάνω από 100 ευρώ οι αυξήσεις των μηνιαίων δόσεων

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δανειολήπτη που από τον περασμένο Αύγουστο έως και τον Μάρτιο, έχει επιβαρυνθεί με επιπλέον ποσό 160,57 ευρώ και τη δόση να εκτινάσσεται από τα 409,13 ευρώ στα 566,71 ευρώ τον μήνα.

Συγκεκριμένα, για στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου 150.000 ευρώ, διάρκειας 40 ετών, έως και τον Ιούλιο, οπότε και το επιτόκιο ήταν στο 1,120%, η δόση ήταν 406,54 ευρώ. Στις 27 Ιουλίου έγινε η πρώτη αύξηση του επικοτίου, το οποίο διαμορφώθηκε στο 1,620% και η δόση του Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 409,13 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξήθηκε περαιτέρω και έφθασε στα 431,28 ευρώ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε και νέα άνοδος του επιτοκίου από το 1,620% στο 2,370%, εκτοξεύοντας τη δόση στα 465,45 ευρώ για τον Οκτώβριο. Για τον Νοέμβριο η δόση διαμορφώθηκε στα 466,31 ευρώ.

Επιπλέον επιβάρυνση έφερε η αύξηση των επιτοκίων από το 2,370 στο 3,120% στις δόσεις του Δεκεμβρίου, με τα ποσά να διαμορφώνονται στα 510,27 ευρώ.

Νέα αύξηση καταγράφτηκε και για τον μήνα Ιανουάριο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε από το 3,120% στο 3,620% και η δόση «σκαρφάλωσε» στα 525 ευρώ, μέσα δηλαδή σε πέντε μήνες ο οικογενειακός προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 115,87 ευρώ.

Η τελευταία αύξηση έγινε τον Φεβρουάριο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,120% και η δόση να διαμορφώνεται στα 566,71 ευρώ.

Αιτήσεις για επιδότηση δόσης

Ηδη οι δανειολήπτες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την επιδότηση στεγαστικών δανείων και δανείων μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

Το πρώτο βήμα είναι η έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

Το σχέδιο προβλέπει την επιδότηση ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών, ενώ τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου