ΤΟΠΙΚΑ

Στο πειθαρχικό σήμερα για απολογία ο Νίκος Χαυτούρας

στο-πειθαρχικό-σήμερα-για-απολογία-ο-ν-923492

Τα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει – Τα παραπτώματα που υπέπεσε, με βάση το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ

Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαυτούρας που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων για έναν μήνα, με αφορμή την αναρρωτική άδεια που δόθηκε στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απολογείται σήμερα Τρίτη στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ, με πρόεδρο τον ίδιο τον διοικητή Φώτη Σερέτη.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που είχε προθεσμία να απολογηθεί ο κ. Χαυτούρας. Εχοντας λάβει το πολυσέλιδο πόρισμα της ΕΔΕ για να ενημερωθεί για τα παραπτώματα που τον βαρύνουν απολογείται.

Το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης αναφορικά με την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες και τα πρόσωπα του ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, με τη συνδρομή των οποίων χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια διάρκειας ενός μηνός στον προϊστάμενο του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος τοποθέτησε αυτόν στην συγκεκριμένη βάρδια κατά την οποία έλαβε χώρα το τραγικό δυστύχημα 28 Φεβρουαρίου 2023 στην περιοχή των Τεμπών, είναι πολυσέλιδο.

Περιλαμβάνει τις καταθέσεις και των δύο εμπλεκομένων γιατρών και στη συνέχεια τα συμπεράσματα, με βάση τα όσα ανέφεραν οι υγειονομικοί.

Μετά την Ενορκη Διοικητική Εξέταση διαπιστώθηκε σε ό,τι αφορά τον Νίκο Χαυτούρα, διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου ότι «κατά τη διαχείριση του περιστατικού που ερευνήθηκε υπέπεσε στο πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης των κανόνων της ιατρικής δεοντολογίας, καθόσον σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ήταν γνωστός του, αλλά παρά την δημοσιότητα τις υπόθεσης που έλαβε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, και την ιδιότητα του γνωστού σε αυτόν επιθεωρητή, επικαλείται ότι δεν γνώριζε την ιδιότητα του.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε στο ιατρείο τον γνωστό του επιθεωρητή, παρά το γεγονός ότι από τις κείμενες διατάξεις προκύπτει ότι δεν είναι σύννομο να τον εξετάσει στο ιατρείο του, αλλά θα έπρεπε να εξεταστεί στα ΤΕΠ ή σε περίπτωση επείγοντος στα εξωτερικά ιατρεία».

Η ΕΔΕ κάνει λόγο για «μεροληπτική συμπεριφορά» και συνεχίζει αναφέροντας ότι ο κ. Χαυτούρας κατέγραψε στο βιβλίο εισερχόμενων περιστατικών των εξωτερικών ιατρείων με τον γραφικό χαρακτήρα του γνωμάτευση της πάθησης του επιθεωρητή σημειώνοντας: «Αναφερόμενη οσφυοϊσχιαλγία με ιστορικό βαριάς κακώσης μετατραυματικού κάτω άκρων. Προσήλθε στο ιατρείο μου όπου και ανέφερε αδυναμία βάδισης, του συνέστησα κλινοστατισμό και άδεια. Λόγω αδυναμίας συνταγογράφησης, ζήτησα από τον συνάδελφό μου να την γράψει. Από τον συνάδελφο μου κύριο (…)».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι από τα τηρούμενα στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου, δεν προκύπτει ότι δεν ενεργήθηκαν ιατρικές, βιοχημικές, ακτινολογικές και λοιπές εξετάσεις στον ασθενή επιθεωρητή του ΟΣΕ, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, προκειμένου να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια.

Η κατάθεση Χαυτούρα

Στην κατάθεσή του ο κ. Χαυτούρας φέρεται να είπε ότι δεν γνώριζε πως ο επιθεωρητής του ΟΣΕ εμπλέκεται στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρέπεμψε τον επιθεωρητή του ΟΣΕ στο ΤΕΠ, ποιό ήταν το κατεπείγον για να λάβει αναρρωτική άδεια και αν γνωρίζει αν έγιναν διαγνωστικές εξετάσεις πριν τη χορήγησή της, φέρεται να «πέταξε» το μπαλάκι στον υφιστάμενό του επιμελητή νευροχειρουργό, λέγοντας ότι αν είχε επιφυλάξεις «μετά από τη λεπτομερή και δικιά του εξέταση, μπορούσε να μου τηλεφωνήσει να με ενημερώσει, να μην του δώσει αναρρωτική άδεια και να μην συμφωνήσει σε καμιά σύσταση».

Ο κ. Χαυτούρας φέρεται ακόμη να ρωτήθηκε επίσης αν τα τελευταία δύο χρόνια, έχει χορηγήσει το νευροχειρουργικό τμήμα αναρρωτικές άδειες χωρίς την διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, για να απαντήσει αρνητικά.

Τέλος, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί συνδικαλιστικής και πολιτικής δίωξης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου