ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακή διάλεξη για τις τεχνικές προστασίας του ξύλου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

διαδικτυακή-διάλεξη-για-τις-τεχνικές-923360

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών διοργανώνει από κοινού με το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών ξύλου και Σχεδιασμού, διαδικτυακή διάλεξη με θέμα «Παραδοσιακές & σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου» την Τετάρτη 15 Μαρτίου. Ομιλητής στη διάλεξη θα είναι ο Γιώργος Μαντάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού και στο Εργαστήριο Επιστήμης & Τεχνολογίας Ξύλου.

Περίληψη: Η διάλεξη αφορά στις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου. Ο εισηγητής αρχικά επιχειρεί να καλύψει την έννοια του ξύλου ως βιολογικού υλικού, τα κύρια μειονεκτήματα που έχει, και να παρουσιάσει τους κυριότερους βιοτικούς και αβιοτικούς «εχθρούς» του. Μετά, αναλύεται η έννοια της διαβάθμισης επικινδυνότητας για τις ξύλινες κατασκευές και επεξηγούνται οι κλάσεις ανθεκτικότητας ανά χρήση (use classes), που σχετίζονται άμεσα με τη βιολογική αντοχή των ειδών ξύλου με βάση την προδιαγραφή ΕΝ 350. Στη συνέχεια, μετά από μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στις ξύλινες κατασκευές, παρουσιάζονται παλαιές τεχνικές προστασίας και συντήρησης του ξύλου, που σχετίζονται με το κατράμι, τα φυσικά έλαια και τις φυσικές ρητίνες. Από τις σύγχρονες μεθόδους προστασίας, παρουσιάζεται η τεχνολογία εμποτισμού της ξυλείας και δίνονται τεχνικές και λοιπές πληροφορίες για το θέμα αυτό, όπως και για την ορθή χρήση και εφαρμογή. Τέλος, συζητιέται και η τεχνική Yakisugi.

Σύντομο βιογραφικό: Ο Γιώργος Μαντάνης είναι μέλος ΔΕΠ του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Π.Θ. και είναι διευθυντής στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Ξύλου. Τα έτη 2002-2019 εργάστηκε στο πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα (1994) από το πανεπιστήμιο Wisconsin – Madison στην επιστήμη ξύλου. Απασχολήθηκε ως τεχνολόγος ξύλου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης (1996-1997) του πρώην ΕΘΙΑΓΕ, όπως και στο τμήμα R&D της εταιρείας ACM Wood Chemicals (1998-2001), σήμερα Chimar Hellas. Στο Π.Θ. διδάσκει τα μαθήματα «Δομή ξύλου», Ιδιότητες ξύλου», «Χημική τεχνολογία ξύλου», και το επιλογής μάθημα «Αναγνώριση ξύλου». Από το 2018, είναι Co-Editor στο διεθνές έγκριτο περιοδικό Wood Material Science and Engineering (I.F. 2.732) της Taylor & Francis, και τακτικός κριτής (reviewer) σε διεθνή περιοδικά της επιστήμης ξύλου (Holzforschung, Eur. J. Wood, BioResources, Wood Science & Technology). Συνεργάζεται από το 2017 με το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ» και αρθρογραφεί συχνά για διάφορα τεχνικά θέματα. Τα έτη 2020, 2021, 2022, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους Mendeley Data στο γνωστικό αντικείμενο Materials/Forestry. Το 2021 εκλέχθηκε Fellow στη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών Ξύλου (IAWS), για το ερευνητικό του έργο στην επιστήμη και τεχνολογία του ξύλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου