ΤΟΠΙΚΑ

Γιατρός για το «αδειόχαρτο» του επιθεωρητή στον ΟΣΕ : «Ενήργησα με εντολή του διευθυντή μου»

γιατρός-για-το-αδειόχαρτο-του-επιθε-922863

Κατέθεσε στο πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ – Εως μεθαύριο Τρίτη προθεσμία απολογίας στον Ν. Χαυτούρα – Σε πλήρη εξέλιξη και η δικαστική έρευνα

Ο επιμελητής νευροχειρουργός, ο οποίος υπέγραψε την αναρρωτική άδεια στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ που διώκεται πλέον ποινικά για κακουργηματικές πράξεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, κατέθεσε ήδη την απολογία του στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ.

Μέχρι μεθαύριο Τρίτη θα πρέπει να απολογηθεί και ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής Νίκος Χαυτούρας, ο οποίος, με βάση το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε από το υπ. Υγείας, είναι εκείνος που παρέπεμψε τον επιθεωρητή του ΟΣΕ να λάβει αναρρωτική άδεια για έναν μήνα, δίχως προηγουμένως να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις κ.λπ..

Η αναρρωτική άδεια δόθηκε με διάγνωση «διαταραχές των οσφυϊκών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων» και χορηγήθηκαν Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β9 (Filicine).

Στο πειθαρχικό της 5ης ΥΠΕ πρόεδρος είναι ο ίδιος ο διοικητής Φώτης Σερέτης. Με βάση τη σχετική νομοθεσία έως την Τρίτη, πέντε δηλαδή εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που η ΕΔΕ του νοσοκομείου Βόλου, για την έκδοση αναρρωτικής άδειας 30 ημερών στον Επιθεωρητή του ΟΣΕ Λάρισας, παραδόθηκε στην 5η Υ.ΠΕ έχει δοθεί περιθώριο στους εμπλεκόμενους γιατρούς να καταθέσουν την απολογία τους.

Ο επιμελητής γιατρός ήδη το έχει κάνει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ επισημαίνει ότι κατόπιν εντολής που έλαβε από τον διευθυντή του, έδωσε την άδεια στον επιθεωρητή του ΟΣΕ μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Επισημαίνει ακόμη ότι δεν γνώριζε την ιδιότητα του ανθρώπου και ότι αν ήξερε πως πρόκειται για τον Επιθεωρητή του ΟΣΕ δεν θα υπέγραφε άδεια.

Ο διευθυντής Νευροχειρουργικής Κλινική Νίκος Χαυτούρας μέχρι την Παρασκευή δεν είχε καταθέσει την δική του απολογία. Εκτιμάται ότι θα το κάνει ως και την Τρίτη που λήγει η προθεσμία. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το πειθαρχικό, θα εξετάσει τα δεδομένα των απολογιών και θα αποφανθεί εάν και ποιες θα είναι οι ποινές.

Η διαβάθμιση των πειθαρχικών ποινών εξαρτάται από τη σοβαρότητα των πειθαρχικών αδικημάτων. Το πλαίσιο προβλέπει από στέρηση μισθού από έναν έως 3 μήνες, μέχρι και αργία ενός χρόνου.

Μέχρι να ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία και οι δύο γιατροί βρίσκονται σε αναστολή καθηκόντων εργασίας, ενώ η υπόθεσή τους έχει παραπεμφθεί και στη δικαιοσύνη.

Οπως είναι γνωστό η Εισαγγελία Βόλου έχει δώσει εντολή να διενεργηθεί προανακριτική έρευνα για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια.

Το πόρισμα της ΕΔΕ του υπουργείου υγείας εξάλλου έχει κατατεθεί στην ανακρίτρια Λάρισας.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα της ΕΔΕ

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, ο Νίκος Χαυτούρας, υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα, της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης και ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός της υπηρεσίας, της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και της αμελούς εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και της παράβασης των κανόνων της Ιατρικής Δεοντολογίας ,ενώ ο επιμελητής γιατρός της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΓΝΒ για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας παραπέμπεται πειθαρχικά για αμελή εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος.

«Αν ήξερα ποιος είναι δεν θα υπέγραφα άδεια»

Σε αντίθεση με τον διευθυντή της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, ο επιμελητής γιατρός δεν έχει μιλήσει δημόσια για την υπόθεση.

Στην απολογία του ωστόσο στην 5η ΥΠΕ, όπως είχε κάνει νωρίτερα και στο πλαίσιο της ΕΔΕ του υπουργείου υγείας, αναφέρεται αναλυτικά στα όσα διαδραματίστηκαν στις 2 Μαρτίου 2023, όποτε ο Επιθεωρητής του ΟΣΕ μετέβη στο Αχιλλοπούλειο και μετά από συνεννόηση με τον Νίκο Χαυτούρα έλαβε την αναρρωτική άδεια.

Η άδεια που υπογράφηκε περιλαμβάνει διάγνωση «διαταραχές των οσφυικών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων με ριζοπάθεια».

«Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον προϊστάμενό μου, Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία την 02-03-2023 και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα εν λόγω επιβεβαιώνονται από το Μητρώο εισερχομένων των εξωτερικών ιατρείων», φέρεται να είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο επιμελητής.

Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι δεν έχει εξετάσει προηγούμενη φορά τον επιθεωρητή του ΟΣΕ.

«Δεν τον ήξερα ποιος είναι. Εκείνη την ημέρα ήρθε και πήρε το χαρτί της αναρρωτικής άδειας. Τον είδα να χωλαίνει και για αυτό δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσω τη γνώμη του προϊσταμένου μου, τον οποίο και εμπιστεύτηκα. Ο επιθεωρητής δεν είχε προγραμματισμένο ραντεβού.

Ενημερώθηκα από τηλεφώνημα που δέχτηκα από τον προϊστάμενό μου, ότι ο ασθενής θα επισκεφθεί το ιατρείο μου εντός ολίγων λεπτών για να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια. Ετσι ενημέρωσα και τη νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μάς στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια. Οταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ….. από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στην γραμματεία εξωτερικών ιατρείων, προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επίσκεψης στο ιατρείο και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις», φέρεται επίσης να πρόσθεσε ο γιατρός.

Ακόμη, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος ο προϊστάμενος του συνέταξε και υπέγραψε στο Μητρώο Εισερχομένων Περιστατικών Ασθενών των εξωτερικών ιατρείων τη διαδικασία της εξέτασης του ασθενούς από αυτόν σε άλλο χώρο (στο ιατρείο του), καθώς και το γεγονός ότι του ζήτησε -επειδή δεν είχε τη δυνατότητα- να γράψει, αντί για αυτόν, την αναρρωτική άδεια στον ασθενή. Πρόκειται για το παραπεμπτικό που έφερε στη δημοσιότητα αποκλειστικά ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Τέλος, ο επιμελητής τονίζει πως δεν γνώριζε πως ο επιθεωρητής του ΟΣΕ εργαζόταν στη συγκεκριμένη θέση και ότι σχετιζόταν με την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, με τον ίδιο να λέει «αν ήξερα δεν θα υπέγραφα την αναρρωτική».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου