ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο από αποκλεισμένους διδάσκοντες

ανοιχτή-επιστολή-διαμαρτυρίας-στο-υπ-922205

Αντικρουόμενα άρθρα και κενό Νόμου τους αποκλείει από την παροχή διδακτικού έργου – Προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη

Δημόσιοι υπάλληλοι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος που επιθυμούν να κάνουν αίτηση για να παρέχουν διδακτικό έργο στα Πανεπιστήμια ως εντεταλμένοι διδάσκοντες, αποκλείονται από το σύστημα λόγω κενού Νόμου. Δύο διαφορετικά άρθρα του ίδιου Νόμου αναφέρουν διαφορετικά πράγματα και οι ίδιοι αποκλείονται από προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών.

Διδάσκοντες έχουν ήδη απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος έχει αποφανθεί υπέρ τους, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει σε διπλή επιστολή διδάσκοντα για το ίδιο ζήτημα.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς το Υπουργείο Παιδείας διδάσκοντες ζητούν αναθεώρηση της διάταξης που τους αποκλείει από το δικαίωμα να παρέχουν διδακτικό έργο.

Όπως εξηγούν στην ανοιχτή επιστολή τους, «Με τον Ν. 4957-21/7/2022 στο άρθρο 173 ορίζεται ότι ως εντεταλμένοι διδάσκοντες δεν μπορούν να απασχοληθούν υπάλληλοι με σχέση Δημοσίου Δικαίου ή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου σε φορείς του δημόσιου τομέα (…).

Στο άρθρο 127 του ιδίου Νόμου ορίζεται ότι για το διδακτικό έργο σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών, ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών και εκπαιδευτικά προγράμματα των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), καθώς και για το ερευνητικό έργο προς τα Α.Ε.Ι. και ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, το οποίο παρέχεται από υπαλλήλους φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), δεν εφαρμόζεται το άρθρο 31 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007 Α’ 26), περί της άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή, ή άλλες αντίστοιχες διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι εκτελείται εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων. Σε κάθε άλλη περίπτωση απαιτείται προηγούμενη άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή. πειθαρχικό παράπτωμα, σύμφωνα με την περ. κε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007.

Σύμφωνα με το άρθρο 127 το οποίο ταυτίζεται με την ΑΔΑ:694Δ46ΜΤΛ6-ΨΒΒ/ 12-8-2022 με αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑ/Φ.69/212/οικ.13260 διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα κενό στο Νόμο μιας και δύο διαφορετικά άρθρα του ιδίου Νόμου αναφέρουν διαφορετικά πράγματα και η παροχή διδακτικού έργου σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι επιτρεπτή με γνωστοποίηση στην υπηρεσία του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω φαίνεται να υπάρχει ένα κενό στο Νόμο το οποίο για το τρέχον εξάμηνο δεν επιτρέπει στους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν αίτηση για την χορήγηση διδακτικού έργου και όλα τα Πανεπιστήμια στηρίζονται στο άρθρο 173 ενώ το άρθρο 127 αναφέρει ότι είναι δυνατή η διδασκαλία των δημοσίων υπαλλήλων σε προγράμματα πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών (επομένως προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα).

Η ανάγκη αναθεώρησης της διάταξης επισημαίνεται και στην επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη, στον οποίο απευθύναμε σχετικό ερώτημα».

Οι διδάσκοντες ζητούν έκδοση διευκρινιστικών οδηγιών και ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας για την ίση πρόσβαση όλων στην παροχή διδακτικού έργου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου