ΤΟΠΙΚΑ

«Πάμε για μάθημα με βαριά καρδιά»

πάμε-για-μάθημα-με-βαριά-καρδιά-922096

Μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου δημιούργησαν και ανάρτησαν πανό και πλακάτ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος

«Μπαίνουμε για μάθημα με βαριά καρδιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα τις τελευταίες ημέρες»… Με τα λόγια αυτά, η Μαρία Καραβασίλη, μαθήτρια του 8ου Γυμνασίου Βόλου και μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου εξέφρασε τα συναισθήματα που κατακλύζουν τις ψυχές των μαθητών, οι οποίες έχουν «μαυρίσει» μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Μαθητές του σχολείου προχώρησαν χθες σε καθιστική διαμαρτυρία στο σχολικό προαύλιο αποτίοντας φόρο τιμής στις 57 ψυχές που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου είχαν αρχικώς αποφασίσει να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου τους, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συντελέστηκε η τραγωδία στα Τέμπη. Μετά από συζήτηση με τον διευθυντή Ευριπίδη Κολτσιδόπουλο και καθηγητές τους, αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά.

Χθες το πρωί, το 15μελές μαθητικό συμβούλιο συγκεντρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Εκεί χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, ανέλαβαν να κατασκευάσουν πανό, πλακάτ, τα γράψουν συνθήματα και κείμενο διαμαρτυρίας.

Οι «καλλιτέχνες» μαθητές, αποτύπωσαν την μοιραία αμαξοστοιχία με μία νεκροκεφαλή και ζωγράφισαν φέρετρα στα βαγόνια της… «ΝΕΚΡΟΣΕ» (παράφραση από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Σε άλλο πανό, αποτύπωσαν το αναπάντητο μέχρι στιγμής «Γιατί», ενώ σε ένα τρίτο χαρακτήρισαν την τραγωδία «έγκλημα». Φράσεις όπως «πάρε με όταν φθάσεις», γράφτηκαν σε πλακάτ και οι ίδιοι εξέφρασαν την οργή τους για το δυστύχημα σε κείμενο διαμαρτυρίας που ανέγνωσαν ενώπιον των μαθητών ολόκληρου του σχολείου.

Μαθήτριες με πλακάτ και ο διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Βόλου, Ευριπίδης Κολτσιδόπουλος

Κατά την τρίτη διδακτική ώρα, όλο το σχολείο συγκεντρώθηκε στο προαύλιο και προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία. Μαθητές με πλακάτ στα χέρια, φώναξαν συνθήματα και απαίτησαν να μην συμβεί ποτέ ξανά παρόμοια τραγωδία.

Τις δράσεις των μαθητών υποστήριξαν ο καθηγητής εικαστικών Γεώργιος Ζήσης και η καθηγήτρια τεχνολογίας, Καλλιόπη Στέλλου.

«Οι μαθητές μας απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της τραγωδίας και έχοντας εκπληρώσει το χρέος τους επέστρεψαν στα μαθήματα», ανέφερε ο κ. Κολτσιδόπουλος.

Η μαθήτρια του σχολείου Μελίνα Τζήμα τόνισε ότι σκοπός της δράσης ήταν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κοινωνία για τις αδικοχαμένες ψυχές. «Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό που συνέβη ήταν τραγικό», είπε.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Αυτό που συνέβη ήταν άδικο. Χάθηκαν τόσες ζωές. Πάμε στο μάθημα με βαριά καρδιά. Δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα. Νιώθουμε φόβο, τρόμο, τι μπορεί να ακολουθήσει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε από την πλευρά της η Μαρία Καραβασίλη μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου.

Το δικό της μήνυμα προκειμένου να ληφθούν από την κυβέρνηση τα αναγκαία μέτρα ώστε ποτέ στο μέλλον να μην συμβεί παρόμοια τραγωδία, έστειλε από την πλευρά της η μαθήτρια του σχολείου, Ιωάννα Σκοπελίτη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου